Letartóztattak két feltételezett kémet Németországban

Vágólapra másolva!
A német-orosz állampolgárságú férfiakat szerdán vették őrizetbe a bajorországi Bayreuthban, azzal gyanúsítják őket, hogy az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakciókra.
Vágólapra másolva!

Letartóztattak két embert szerdán a bajorországi Bayreuthban, munkahelyükön és otthonaikban tartottak házkutatást. 

A német-orosz állampolgárságú férfiak a gyanú szerint kémkedtek Oroszországnak

 - számolt be róla a BBC. A vádlottak a szövetségi ügyészek szerint az Ukrajnának szánt katonai támogatás meghiúsítása céljából készültek szabotázsakciókra.

Németország, Német, zászló,
Fotó: Shutterstock/canadastock / Shutterstock/canadastock

Egyikük, a 39 éves Dieter S állítólag németországi katonai létesítmények elleni merényletek végrehajtásába egyezett bele, társa az információszerzés terén nyújtott segítséget neki.

Az ügyészek által kiadott csütörtöki közleményben az áll, Dieter S. 2023 októbere óta különböző forgatókönyvekről beszélt egy, az orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel Németországban található katonai létesítmények elleni robbantásos és gyújtogatásos támadásokról.

Alexander J. feltételezett bűntársa pedig katonai célpontokról gyűjtött információkkal segítette őt, majd katonai felszerelésről készített fényképeket és videofelvételeket, amiket elküldött egy orosz titkosszolgálati kontaktjának.

A potenciális célpontok között szerepelt a bajorországi Grafenwöhr katonai gyakorlótér is, ahol amerikai harckocsik használatára kapnak kiképzést a katonák

 - írta az MTI a Der Spiegelre hivatkozva.

Dieter S.-t azzal is gyanúsítják, hogy 2014 decembere és 2016 szeptembere között Donyeck megyei szeparatista erők egyik fegyveres egységéhez tartozott.

A két letartóztatás egy másik jelentős nyomozási siker volt a Vlagyimir Putyin orosz elnök szabotázs- és kémhálózata elleni küzdelemben

 - mondta Marco Buschmann német igazságügyi miniszter a DPA hírügynökségnek.

Robert Habeck alkancellár, aki jelenleg be nem jelentett látogatáson tartózkodik Kijevben, csütörtökön azt mondta, hogy ott voltak azokban az időkben, amikor Ukrajnának minden támogatásra szüksége volt a szabadságért folytatott harcában.

A berlini kormány az ukrán légvédelem megerősítését célzó tervet az elsők között támogatja.

Olaf Scholz kancellár szerdán kijelentette, hogy az uniós országoknak meg kell próbálniuk segíteni Ukrajnát további légvédelmi rendszerekkel.

 Németország már két Patriot rakétát küldött Ukrajnának, és ígért egy harmadikat is.