Oroszország pusztító csapást mért az ukránokra, az ország légvédelme csődöt mondott

Események

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.04.26., UkránOroszháború
A soldier from a mobile air defense unit of the Armed Forces of Ukraine is working in the Odesa region, southern Ukraine, on April 24, 2024. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Nina Liashonok / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 794. napjáról.

 

06:37
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt pénteken

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:40
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Harkivban - fotók

Robbanások voltak éjfél után Harkivban, Oleh Szinyehubov kormányzó későbbi bejelentése szerint egy rakéta egy egészségügyi létesítményt talált el. Áldozatok nem voltak.

 

06:44
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 12 ezren jöttek tegnap Ukrajnából

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6467 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6213 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében - áll a tájékoztatásban. (MTI)

07:46
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Veszélyes kijelentést tettek a britek

Tony Radakin admirális a brit fegyveres erők vezérkari főnöke a hét elején a Financial Timesnak azt mondta,

 az Ukrajnának szállított nagy hatótávolságú rakéták lehetővé teszik, hogy mélységi orosz csapásokat hajtsanak végre. 

A brit orosz nagykövetség szerint ez igazolás a terrorizmusra. Az oroszok szerint az ilyen kijelentések mögött egyértelműen London és szövetségeseinek valódi szándékai láthatók ami a konfliktus meghosszabbítására irányul. (tas.ru)

08:21
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

68 ukrán drónt lőttek le orosz terület felett

Az orosz védelmi minisztérium bejelentése szerint az éjszaka 66 ukrán drónt lőttek le a krasznodari terület felett éjjel, míg kettőt a Krím felett. Veniamin Kondratyev krasznodari kormányzó később azt mondta,

 az ukránok infrastrukturális létesítményeket és egy olajfinomítót támadtak, 

de nem jártak sikerrel. (ria.ru)


 

09:25
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó, robbanások Dnyipropetrovszkban

Újabb robbanások történtek ma reggel a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk városában – jelentette a Zerkalo Nedeli (zn.ua) ukrán portál.

A beszámoló szerint az oroszok különböző osztályú cirkálórakétákkal és Kinzhal rakétákkal támadták a térséget. A rakéták két kritikus energiainfrastruktúra-létesítményt találtak el, ami után tűz keletkezett - írta a portál.

10:08
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország ukrán energetikai létesítményeket támadott hajnalban

Oroszország három ukrán térségben támadott energetikai létesítményeket szombaton, legalább egy ember megsérült - közölte Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter.

Az energiaügyi miniszter azt mondta, az orosz csapások a közép-ukrajnai Dnyipropetrovszk régiót, valamint Lviv és Ivano-Frankivszk nyugati térségeit célozták.

Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója Telegram csatornáján közölte, hogy Dnyipróban és Krivij Rihben megsérült több energetikai infrastrukturális létesítmény és több helyről tüzet is jelentettek, Krivij Rihben pedig jelenleg fennakadások vannak a vízellátásban. 

Hozzátette, hogy az ukrán légvédelem 13 orosz rakétát lelőtt hajnalban.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalata azt közölte, hogy négy hőerőművét érte támadás, több berendezésben komoly károk keletkeztek, a  támadás következményeinek felszámolása jelenleg is tart.

A cég szerint a hajnali támadásnak voltak áldozatai is, de erről más részleteket nem közölt.

Ukrajna hőtermelésének mintegy 80 százalékát és vízenergia-kapacitásának 35 százalékát veszítette el az orosz invázió kezdete óta.

10:56
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai kormány 6 milliárd dollár értékű új katonai beszerzésről intézkedett Ukrajna számára

Az Egyesült Államok 6 milliárd dollár értékű új katonai felszerelés ukrajnai szállítása mellett kötelezte el magát pénteken.

A védelmi minisztérium bejelentése szerint az ukrán hadsereg számára új megrendelés formájában jutnak majd el az eszközök, amelyeket közbeszerzésként az amerikai hadiipar szereplői és egyéb partnerek gyártanak le.

A Pentagon segítségnyújtásról szóló közleménye hangsúlyozza, hogy a pénteken bejelentett biztonsági csomag az úgynevezett Ukrajnai Biztonsági Támogatási Kezdeményezés (Ukraine Security Assistance Initiative) részeként jut majd el Ukrajnába.

A részletezett lista szerint különböző légvédelmi eszközök, köztük Patriot rakéták szerepelnek az ukrán haderőnek szánt megrendelésben, valamint korszerű rövid és középhatótávolságú föld-levegő rakétarendszerekben (NASAMS) használatos rakéták, romboló lőszerek, különböző radarok, 152 és 155 milliméteres lövedékek, fegyverzetek szállítására alkalmas taktikai járművek és drónok elhárítására alkalmas eszközök.

Az amerikai kormány szerdán már bejelentett egy azonnali, 1 milliárd dolláros katonai szállítmányt Ukrajna számára, amit az amerikai hadsereg készleteiből hívnak le.

11:52
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Norvégia ukrán Leopard tankok javítását finanszírozza

Norvégia 13,7 millió dollárt különít el az ukrán Leopard 2A4 harckocsik lengyelországi karbantartására.

A pénz a tankok javítását fedezi, amit egy lengyel karbantartó központban fognak elvégezni - írja a Kyiv Independent.

12:39
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Japán továbbra is segíti az ukrán újjáépítést

A German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter által vezetett ukrán delegáció japán tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseket az ukrán energiaágazat újjáépítéséhez nyújtott támogatásról az országban tett látogatásuk során.

A japán tisztviselők készségüket fejezték ki, hogy megosztják egymással a nukleáris biztonsággal és az újjáépítéssel kapcsolatos szakértelmüket, és megerősítették, hogy az ukrán energiaágazat folyamatos támogatása továbbra is Japán elsődleges célja marad.

13:14
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium az ukrán légvédelem megerősítését finanszírozza

Belgium 200 millió eurót különít el a német vezetésű, Ukrajna légvédelmét megerősíteni hivatott légvédelmi kezdeményezés támogatására. Az ország rakétákat szállít Ukrajnának - közölte Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter.

14:09
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Belgium közölte, hogy mikor küldenek F-16-osokat Ukrajnának

Belgium még az idén leszállíthatja az első F-16-os vadászgépeket Ukrajnának - erősítette meg Alexandre de Croo belga miniszterelnök és Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter - írja a Nexta.

15:00
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Az ukránok szerint semlegesítettek egy értékes orosz radarrendszert

Az ukrán katonai hírszerzés szerint eltalálták egy 5 millió dollár értékű orosz radarrendszert.

A közlés szerint az ukrán katonai hírszerzés és a 15. Különleges Tüzérségi Felderítő Dandár csapást mért egy orosz Podlet-K1 radarállomásra - írja a Kyiv Independent.

15:52
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Litvánia támogatja a nukleáris fegyverek Lengyelországba való telepítésére vonatkozó javaslatot

A NATO atomfegyverek telepítésének ötlete nem „háborúra való uszítás vagy fenyegetés Oroszországgal szemben”, hanem „az elrettentési rendszer egyik eleme” - jelentette ki Gitanas Nausėda litván elnök Andrzej Duda lengyel elnökkel közös sajtótájékoztatóján - írja a Nexta.

16:39
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Csökken az ukrán gabonaexport

Az ukrán gabonaexport márciusban csökkent, és idén előreláthatólag ez a tendencia folytatódik a kínálat csökkenése és a várhatóan kisebb termés miatt. A világ egyik fő gabonaexportőreként Ukrajna élelmiszertermékei kulcsfontosságúak a globális élelmezésbiztonság szempontjából - írja a Kyiv Independent.

17:10
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Harkov városát támadták az oroszok

Az orosz erők az éjszaka folyamán csapást mértek egy pszichiátriai kórházra Harkovban, megsebesítve egy 53 éves női beteget - jelentette Oleh Syniehubov, Harkov terület kormányzója.

A támadás idején 60 beteg és öt alkalmazott tartózkodott az épületben.

 

18:06
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Csasziv Jar elfoglalása az orosz hadsereg következő célja

A Csasziv Jar elfoglalása kulcsfontosságú Oroszország nagyobb kelet-ukrajnai offenzívája szempontjából, amely májusra vagy júniusra várható. Az orosz elit légideszant csapatok bevetése a térségben jelzi a város jelentőségét Moszkva stratégiai céljai szempontjából - írja Kyiv Independent.
 

19:01
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Szlovák állampolgárok gyűjtöttek pénzt lőszerre Ukrajnának

Szlovák állampolgárok 12 nap alatt 3,9 millió eurót (4 millió dollárt) gyűjtöttek össze az Ukrajna számára lőszerbeszerzésre alakult cseh kezdeményezés támogatására.

19:06
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Tüntettek Kijevben a katonai szolgálat miatt

A frontszolgálat ésszerű időtartamának egyértelmű meghatározását, a harcoló alakulatokban szolgáló katonák igazságos váltását követelik katonák hozzátartozói Kijevben 2024. április 27-én.

Tüntettek Kijevben a katonai szolgálat miatt.
Tüntettek Kijevben a katonai szolgálat miatt.
Fotó: MTI

 

19:46
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Új szanciók az orosz földgázzal kapcsolatban

Peszkov szerint az orosz cseppfolyósított földgáz szállítására vonatkozó esetleges uniós szankciók kiszabása a jogtalan és tisztességtelen verseny megnyilvánulása lenne. 

És az csak természetes, hogy Oroszország megkeresi a módját annak, hogy leküzdjük ezeket az akadályokat.

A szóvivő arra reagált, hogy az Európai Unió az Oroszország elleni 14. szankciós csomag előkészítése keretében fontolgatja egy tilalom bevezetését az orosz cseppfolyósított földgáz reexportjára unión kívüli országokba európai kikötőkön keresztül, ugyanakkor nem kívánja megtiltani az EU-tagállamoknak, hogy saját szükségleteik fedezésére vásárolhassanak orosz LNG-t.
 

20:21
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Részben leállítottak egy orosz olajfinomítót dróntámadás miatt

A krasznodari térségben részben felfüggesztette a munkáját egy orosz olajfinomító, amelyben károk keletkeztek vélhetően ukrán dróntámadás után - közölte a TASZSZ orosz hírügynökség szombaton.

Eduard Trudnyev, az olajfinomítót működtető Szlavjanszk cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy szombatra virradó éjszaka tíz drón érte el a szlavjanszki létesítményt, majd komoly tűz keletkezett. Egyelőre oltják a tüzet, ezért nincs információ a károk tényleges nagyságáról.

Orosz beszámolók szerint az éjjel számos célpontot támadtak ukrán drónok az oroszországi Krasznodarszk térségben. A terület kormányzója, Venjamin Kondratyev szombat reggel azt mondta: számos ukrán drónt semmisítettek meg a szlavjanszkiji, szeverszkiji és kuscsevszkiji körzetekben. 

A támadás célpontjai olajfinomítók és az infrastrukturális létesítmények voltak, áldozatokról nem érkezett jelentés.

Az orosz védelmi minisztérium szerint a krasznodari terület fölött 66 ukrán drónt semmisítettek meg az éjszaka.

20:32
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz elnöki szóvivő: Egyelőre nincsenek meg az orosz-ukrán béketárgyalások feltételei

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombati sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy továbbra sincsenek meg a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalások előfeltételei. Úgy fogalmazott: 

Mindenki ismeri Ukrajna álláspontját a tárgyalások elutasításával kapcsolatban, ezért a különleges katonai művelet folytatódik.

 

20:42
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadás Harkov régióban

Egy teherautó ellen intézett orosz dróntámadásban Ukrajna harkovi régiójában megsebesült egy 52 éves sofőr - jelentette Oleh Syniehubov, a harkovi régió kormányzója április 27-én.

 

21:00
április 27, 2024
Vágólapra másolva!

Megsemmisült egy MiG-29-es egy ukrán repülőtérre mért csapás során

Orosz katonaság megsemmisített egy MiG-29-es vadászgépet, és csapást mért egy ukrán repülőtérre. Az orosz védelmi minisztérium erről április 27-én számolt be.