Vágólapra másolva!
Ha szükséges és lehetséges, akkor országgyűlési képviselőként akár a sporttörvény módosítását is javasolni fogja a játékvezetés bírálhatósága védelmében – tájékoztatta az MTI-t Kubatov Gábor, az FTC elnöke.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága csütörtökön kétmillió forintos bírsággal büntette Thomas Dollt, a bajnok Ferencváros vezetőedzőjét néhány, hónapokkal korábbi nyilatkozata miatt. A bizottság szerint az edző a 2016. november 19-i, Vasas elleni és a december 10-i, MTK elleni "bajnoki mérkőzéseket követően a különböző médiumoknak adott nyilatkozataiban az MLSZ vonatkozásában olyan tényre közvetlenül utaló kifejezéseket használt, amelyek alkalmasak arra, hogy az MLSZ működésével kapcsolatban a bizalmat megingassák".

Thomas Doll kétmillió forintos büntetést kapott

Az FTC a határozatot alaptalannak tartja, a klub szerint Thomas Doll kizárólag a játékvezetők munkáját kritizálta, és mindenképpen fellebbezést javasol a német edzőnek.

Mindenkit lehet bírálni, kivéve...

"Ebben az országban bárki szabadon bírálhat bármely közjogi méltóságot, politikust, színészt, sportolót,

legyen szó akár ferencvárosi, akár bármilyen más klubhoz tartozó szakemberről. Nem is ismerek olyan szereplőt, akit ne lehetne büntetlenül kritizálni, kivéve a bírói kart és az MLSZ-t. Az én demokráciafelfogásomtól ez távol áll" – ezt mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke, aki nem feltételezi, hogy az általa év végén javasolt játékvezetői reformok miatt állt bosszút a szövetség. Ugyanakkor most még aktuálisabbnak tartja a javaslatcsomagot, amely többek között azt is tartalmazza, hogy

hozzák nyilvánosságra a játékvezető és segítői közti rádióbeszélgetést és a játékvezetői értekezletek jegyzőkönyveit, valamint az ellenőri jelentéseket.

"Továbbra is nagyon fontosnak gondoljuk, hogy a játékvezetők megítélése, munkája a nyilvánosság elé kerüljön. A tegnapi ítélet azért igazán elszomorító, mert azt sugallja, a játékvezetőket, az MLSZ-t már bírálni sem lehet. Olyan érzés fogta el tegnap az edzőnket és az ügyvédeinket, mintha felségsértést követtek volna el. Higgye el mindenki,

– mondta a klubelnök.

Kubatov Gábor határozottan kiáll az MLSZ által megbüntetett Thomas Doll mellett Forrás: MTI/Földi Imre

Kubatov Gábor az MTI-nek arról is nyilatkozott, hogy országgyűlési képviselőként megfontolja, ha csak ez az út járható, akkor kezdeményezni fogja akár a sporttörvény módosítását is a javaslatai érdekében.

Jelezte, kollégái elmondása alapján az MLSZ fegyelmi bizottságának tegnapi eljárása, a tagok viselkedése azt sugallja,

a szövetség a minimális kritikát sem tűri, illetve azt megtorolja.

Az FTC elnöke szerint az eljárás komolyságára árnyékot vet, hogy az első tárgyalásra Thomas Dollnak még tolmácsot sem biztosított a bizottság, és elmulasztotta lefordíttatni németre azokat a nyilatkozatokat, amelyek alapján elítélték.

"Az elmúlt huszonöt év vitathatatlanul legkiválóbb MLSZ-elnöke Csányi Sándor, azonban az általa irányított szövetség apparátusában, sajnos

– nyilatkozott Kubatov Gábor, aki egyértelművé tette, hogy az FTC maximálisan kiáll Thomas Doll mellett.