Vágólapra másolva!
Nem hozott gólzáport az OTP Bank Liga 19. fordulójának öt délutáni mérkőzése, de az eredményeknek köszönhetően hihetetlenül összesűrűsödött az élmezőny. Ehhez kellett a listavezető vereség, a második helyezett döntetlenje és a harmadik helyzett sikere. Jöjjenek a részletek! 

A Mezőkövesd elleni hazai győzelmének köszönhetően a Honvédnak ugyanúgy 34 pontja van, mint a Pakson vereséget szenvedő Vasasnak, valamint a Haladás soproni albérletében egy pontot szerző Videotonnak. Jobb gólkülönbségüknek köszönhetően így a székesfehérváriak mehetnek listavezetőként téli pihenőre, őket a kispestiek és az angyalföldiek követik.

Véget ért a kövesdiek nagy sorozata

OPT Bank Liga, 19. forduló:
Budapest Honvéd FC - Mezőkövesd Zsóry FC 1-0 (0-0)
Bozsik Stadion, 1679 néző, v.: Berke
Honvéd: Gróf - Botka, Lovric, Kamber, Ikenne-King (Prosser, 64.) - Gazdag, Hidi - Holender, Koszta, Eppel (Nagy G., 84.), Lanzafame (Bobál D., 78.)
Mezőkövesd: Tujvel - Vági (Sós, 82.), Hudák, Devecseri, Gohér - Pauljevic (Nicorec, 74.), Mevongou, Molnár G., Kink - Strestík, Bacelic-Grgic
gólszerző: Eppel (70.)
sárga lap: Koszta (80.), illetve Molnár G. (49.), Devecseri (61.), Mevongou (91.)

Az első félidőben a házigazda kispestiek futballoztak mezőnyfölényben, több helyzetük volt, mint a vendégeknek, de mivel a Mezőkövesd szlovák kapusa, Tomás Tujvel kiválóan védett, nem született gól. A legkomolyabb lehetőség az olasz Davide Lanzafame nevéhez fűződött, ám 18 méterről eleresztett lövését Tujvel vetődve a keresztlécre tolta.

A Bp. Honvéd uralta a Kövesd elleni mérkőzést. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

A szünet után a kispestiek kapujába került a labda, de Molnár Gábor kézzel továbbította a hálóba, ezért a játékvezető nem adta meg a gólt. A 70. percben Botka Endre beadását Eppel Márton közelről a hálóba fejelte, ezzel a fővárosiak megszerezték a vezetést, és végül megnyerték a találkozót. Az újonc Mezőkövesd hét bajnoki után szenvedett újra vereséget.

A helyszínen készült riportunkat hamarosan olvashatják.

Paksra nem győzni járnak a vendégek

Paksi FC-Vasas 1-0 (1-0)
Paks, 800 néző, v.: Karakó
Paks: Molnár P. - Kulcsár, Gévay, Lenzsér, Szabó J. - Kecskés, Papp K., Bertus - Koltai (Bartha, 67.), Hahn (Vernes, a szünetben), Szakály D. (Laczkó, 84.)
Vasas: Nagy G. - Burmeister, Ristevski, Korcsmár - Murka, Vida, Berecz, Hangya - Ádám M. (Király B., 68.), Pavlov, Remili (Ferenczi, 79.)
gólszerző: Hahn (43.)
sárga lap: Vernes (51.), Gévay (60.), Szakály (62.), Lenzsér (79.), Laczkó (87.), illetve Ádám (51.), Remili (59.), Korcsmár (78.), Murka (89.)

Az iramra nem lehetett panasz, de a csapatok nem estek egymásnak a mérkőzés elején. A Vasas birtokolta többet a labdát, azonban ez helyzetekben egyáltalán nem mutatkozott meg. A szünet előtti negyedórában már teljesen kiegyenlített volt a játék, a hazaiak pedig második komolyabb lehetőségüket gólra váltották, így ők vonulhattak előnnyel az öltözőbe.

Most nem működött az angyalföldi mágia Forrás: Szabó Gábor - Origo

Az angyalföldiek kezdték jobban a második félidőt, ugyanakkor a paksiak jártak közelebb az újabb gólhoz, egy hazai szabadrúgás után a keresztlécen csattant a labda.

Később feszültté vált a találkozó hangulata, többször összeakaszkodtak a játékosok, emiatt sokat állt a játék,

ami az előnyben lévő Paksnak kedvezett. A hajrában a Vasasnak Molnár bravúros védései miatt nem sikerült egyenlítenie, a hosszabbításban pedig Nagynak kellett kétszer is nagyot hárítania a veszélyes hazai kontrák végén.

Az eredmény nem változott a lefújásig, így a Vasas az elsőről a harmadik helyre csúszott vissza. A tolnai csapat ebben az idényben még nem kapott ki hazai pályán.

Idegenben tényleg jó az iksz

Swietelsky-Haladás - Videoton FC 1-1 (0-1)
Sopron, 1410 néző, v: Vad II.
Haladás: Gyurján - Schimmer, S. Wils, Hegedűs, Bosnjak - Jagodics, Iszlai - Kovács (Kiss T., a szünetben), Rácz (Kiss B., 93.), Halmosi - Gaál
Videoton: Kovácsik - Nego, Vinícius, Stopira, Szolnoki - Pátkai, Juhász, Hadzic - Géresi (Feczesin, 77.), Lazovic, Scepovic
gólszerzők: Gaál (57.), illetve Scepovic (16.)
sárga lap: Halmosi (31.), Kiss T. (61.), Hegedűs (76.), Jagodics (90.), illetve Stopira (56.), Hadzic (59.), Lazovic (80.), Scepovic (83.), Szolnoki (88.)

Az első félidő első felében a Videoton játszott veszélyesebben, ennek valamivel több, mint negyedóra múltával meg is lett az eredménye. Egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után késve ocsúdtak a szombathelyi együttes védői, és előnyhöz jutott a fehérvári csapat.

A Videoton a gól utáni 5-6 percben végleg eldönthette volna a mérkőzést, ám játékosai két nagy helyzetet is elpuskáztak.

A játékrész második felére valamelyest magához tért a Haladás, ám egyenlítenie a szünetig nem sikerült.

Van ok az örömre: az élen telelhet a Videoton Forrás: Szabó Gábor - Origo

Fordulás után nagyobb lendülettel folytatta a vendéglátó együttes, amely aztán 12 perc elteltével egy jól eltalált szabadrúgással bevette a Videoton kapuját. Az egyenlítő találat után kiegyenlítettebbé vált a találkozó, ugyanakkor úgy tűnt, egyik csapat sem elégedett a döntetlennel.

A Haladás az utolsó percekben két alkalommal is komolyabb veszélyt teremtett a vendégek kapuja előtt,

de gyors ellentámadásai végén az eredményes befejezés elmaradt, így pontosztozkodással zárult a meccs.

Lassan megszokják

Újpest FC-Debreceni VSC 2-0 (0-0)
Kecskemét, 700 néző, v.: Iványi
Újpest FC: Balajcza - Balogh B., Heris (Pávkovics, 3.), Kecskés, Mohl - Windecker, Balázs - Andric (Lázok, 90.), Bardhi, Diarra - Perovic (Cseke, 73.)
Debreceni VSC: Verpecz - Nagy Z. (Chuka, 74.), Szatmári, Brkovic, Völgyi - Sekulic, Filip (Horváth Zs., 59.) - Jovanovic, Tőzsér, Holman - Vittek (Takács T., 59.)
gólszerzők: Andric (48.), Bardhi (78.)
sárga lap: Diarra (44.), Pávkovics (45+1.) Balázs (56.), illetve Sekulic (68.), Takács T. (78.), Tőzsér (84.)

A nem túl nagy iramú első félidő közepén az Újpest ragadta magához a kezdeményezést, és több helyzetet is kialakított, gólt azonban nem tudott szerezni.

A fordulást követően hamar vezetéshez jutott az Újpest, Verpecz nagy hibáját Andric használta ki.
Hátrányban a Debrecen megpróbált többet támadni, de játékából hiányzott az átütő erő, így az Újpest viszonylag könnyedén hárította ezeket a kísérleteket.

A hajrában a fővárosiak Bardhi révén növelték előnyüket, amivel gyakorlatilag el is döntötték a három pont sorsát.

Balajcza Szabolcs ünnepi védései nagyon kellettek a lilák sikeréhez Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Balajcza Szabolcs, az Újpest kapusa így kapott gól nélkül ünnepelhette 350. bajnoki mérkőzését, az Újpest pedig vendéglátóként augusztus 13. után tudott újra győzni, kecskeméti albérletében pedig először szerezte meg a három pontot.

Lélegzetvételnyi előny

Diósgyőri VTK-Gyirmót FC 1-0 (1-0)
Mezőkövesd, 1569 néző, v: Farkas Á.
Diósgyőr: Rados - Eperjesi, Lipták, Jagodinskis, Nemes - Dausvili, Kitl - Vela (Boros, 91.), Delgado (Bognár, 85.), Bacsa (Ugrai, 78.) - Novothny
Gyirmót FC: Sebők Zs. - Sebastian (Novák, 84.), Bori, Lengyel, Présinger (Tóth N., 78.) - Kiss M., Jancsó - Csiki, Filkor (Madarász, 84.), Sallói - Simon
gólszerző: Vela (16.)
sárga lap: Bacsa (63.), Nemes (90.), Dausvili (93.), Lipták (71.), illetve Présinger (62.), Sallói (63.)

Lendületesen kezdett a Diósgyőr, és bő negyedóra elteltével egy szöglet utáni távoli lövéssel meg is szerezte a vezetést. Ezután szervezetten futballozott, így a Gyirmótnak kevés esélye volt az egyenlítésre.

Tényleg fontos győzelmet arattak a borsodiak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második félidőben is sokáig inkább az albérletben szereplő hazai csapat elképzelése szerint alakult a játék, s bár a Gyirmótnak is akadt - nem is egy - helyzete a hajrában, az eredmény nem változott, így a vendégcsapat ezúttal sem szerzett pontot. Az újonc sorozatban nyolcadik vereségét könyvelhette el, így maradt az utolsó helyen, míg a forduló előtt éppen előttük álló DVTK fellépett a 9. helyre.

A fordulót és az esztendőt záró Ferencváros–MTK örökrangadó 18.00 órakor kezdődik.