A mumus elcsúfította a Fradi hazai évzáróját

Ferencváros-MTK mérkőzés, foci, meccs, labdarúgás. 2016.12.10.
Ferencváros-MTK mérkőzés, foci, meccs, labdarúgás. 2016.12.10
Vágólapra másolva!
A Ferencváros hazai pályán 1-1-et játszott az MTK ellen a labdarúgó NB I 19. fordulójában. A döntetlennel egyik csapat sem járt jól, Fradi a dobogótól négy pontra telel, az évet idegenbeli győzelem nélkül záró MTK kieső helyen várhatja tavaszi folytatást. Az Origo a Groupama Arénában nézte meg 2016 utolsó NB I-es mérkőzését.

OTP Bank Liga, 19. forduló:
Ferencvárosi TC-MTK Budapest 1-1 (1-0)
Groupama Aréna, 4754 néző, v.: Andó-Szabó
FTC: Dibusz - Dilaver, Nalepa, Cukic, Leandro - Gera Z. - Radó (Rju, 90.), Hajnal (Gyömbér, 60.), Nagy D., Djuricin - Böde.
MTK: Petkovic - Baki, Poór, Vukmir, Vadnai - Vass Á. (Szatmári L., 76.), Kanta - Gera D. (Nikac, 60.), Vogyicska (Takács R., 68.), Ramos - Torghelle.
gólszerzők: Baki (36., öngól), illetve Torghelle (81.)
sárga lap: Cukic (46., 55.), Böde (72.), illetve Kanta (26.), Baki (76.), Torghelle (88.)
kiállítva: Cukic (55.)

Feszültség az öltözőben?

Nem a legjobb hangulatban telt a Ferencváros felkészülése az MTK elleni 211. örökrangadóra. A Mezőkövesden elszenvedett 2-0-s vereséget követő napokban több sajtóforrás értesülései szerint Thomas Doll vezetőedző felmentette az edzések látogatása alól két válogatott játékosát, Pintér Ádámot és Lovrencsics Gergőt, akiknek bizonytalanná vált a jövője a klubnál.

Három héttel ezelőtt Thomas Doll és Orosz Pál hosszan beszélt az Origónak a Ferencváros őszi, a várakozásoktól messze elmaradó helyzetéről. Ebben úgy fogalmaztak, hogy a Ferencváros már a télen kész megválni azoktól a futballistáktól, akik nem kellőképpen motiváltak.

Télen elküldené motiválatlan focistáit a Fradi

A szombati hírek már arról szóltak, hogy a Ferencváros szakmai stábja csupán pihenőre küldött néhány játékost, akik túl vannak terhelve, a nyári Eb-szereplés óta nagyon elfáradtak és ez a formájukon is nyomot hagyott. Ennek némileg ellentmond Thomas Doll konkrét neveket nem említő, de sejtelmes nyilatkozata.

– nyilatkozta Doll az M4Sport Játékoskijáró című műsorában.

„Edzőként meg kell néznem, milyen lehetőségeim vannak arra, hogy rendet tartsak az öltözőben. Ha az egyéni érdekek miatt a csapatérdek sérül, akkor döntéseket kell hozni, de ezzel nincsen problémám, meg merem lépni ezeket, ami adott esetben

„Azokat a játékosokat, akik szívesen jönnek az edzésekre és megfelelően dolgoznak, szívesen látjuk.

Elindult egy folyamat, bizonyos döntéseket már meghoztunk, de még sok mindent meg kell vizsgálnunk, és ha kell további döntéseket hozunk. Tavasszal pedig megpróbálunk még szigorúbb fegyelmet fenntartani" – tette hozzá a német szakember.

Pintér Ádámot (a háttérben) a téli szünet előtt küldte pihenőre a Ferencváros Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az MTK helyzete is borúsabb volt a megszokottnál a találkozó előtt, hiszen legutóbb másfél hónapja, a sereghajtó Gyirmót ellen tudott bajnoki mérkőzést nyerni Teodoru Vaszilisz együttese, idegenben pedig több mint egy éve nem gyűjtött három pontot az NB I-ben. Az előző szezonban a dobogóért volt harcban az MTK, de most úgy tűnik, a kiesés ellen kell küzdenie, ezt Poór Patrik a klub hátvédje is elismerte.

Kint még érezni, bent már kevésbé

A Groupama Arénához közeledve elkapta az embert a klasszikus és semmihez sem hasonlítható „meccs van" érzés, hiszen a népligeti aluljáró bizsergett, a szotyiárusok rekedt hangon kiabáltak („Tessék ízlelni, csak utána fizetni!"), és ha nem is tízezrével, de gyülekeztek a Fradi-sálas, Fradi-sapkás, Fradi-mezes hívek a bejárat környékén.

A stadionba érve már lehangolóbb volt a kép, hiszen tíz perccel a kezdés előtt nagyjából 1000-1500, Andó-Szabó játékvezető első sípszavára pedig körülbelül 3000 néző foglalt helyet a húszezres arénában (update: a hivatalos nézőszám 4754 fő).

A meccs előtti hangulatról sokat elárul, hogy

tisztán hallható volt az úgy 50 főből álló, de jól koncentrált MTK-ultracsoport buzdítása.

Idővel azért képes volt elfedni a vendégek hangját a lelátón egészén látványosan szétszórt Ferencváros-tábor.

Azt azért nem lehet mondani, hogy a klub nem fordít figyelmet a szórakoztatásra. Volt Fradi-sas reptetés, ajándéksorsolás a bérletesek között és a magasból érkező, lufiba rejtett büféjegyek azoknak,

akik két héttel karácsony előtt nem egy zsúfolt plázás ajándékvadászatot, hanem 2016 utolsó NB I-es mérkőzését választották.

Bevonulás füstfelhőben, Böde vezette pályára a zöld-fehéreket. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Az első félidőt uralta a Fradi

Az előzetes híreknek megfelelően a Ferencváros keretében nem volt ott az edzések látogatása alól felmentett Pintér Ádám és Lovrencsics Gergő, illetve Oliver Hüsing és Florian Trinks sem. A zöld-fehérek kezdőcsapata ennek tudatában nem okozott nagy meglepetést, az eltiltásból a kispadra visszatérő Thomas Doll két csatárral, Böde Dániellel és Marco Djuricinnel állt fel. Az MTK-ból többen is hiányoztak sérülés miatt, de ott volt a csapatban a sérülésből felépülő Dragan Vukmir.

Izgatott pillanatok a kezdő sípszó előtt. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

A Gyirmót és a Mezőkövesd elleni mérkőzéseken a Ferencváros elkövette azt a hibát, hogy nem kezdett elég intenzíven, Pintér Attiláék ellen meg is fizetett érte. Ezen az estén sem rohanta le ellenfelét az FTC, de a 10. perctől egyértelműen kézben tartotta a játék menetét és az első félidőben nem is nagyon engedte ki.

Percről percre került egyre közelebb a gólhoz Thomas Doll csapata, míg a szokás szerint a Kanta, Torghelle páros által vezérelt MTK csak ritkán veszélyeztette Dibusz kapuját.

A 10. percben Torghelle Sándor Vladan Cukic elleni szabálytalansága (a sárga lap elmaradt) és a 21. percben Böde Dániel szólója mutatta meg először és másodszor, milyen hangerő rejlik a hazai drukkerek torkában, a Fradi-szurkolók kedvence majdnem a kapuig birkózta magát.

A 35. percben aztán a sálak is a magasban pörögtek: jól pörgette fel támadását a Ferencváros, Djuricin egy remek labdával ugratta ki Nagy Dominiket, akit az utolsó pillanatban megelőzött Baki Ákos, de

a menteni igyekvő MTK-védő a saját kapujába rúgta a labdát. 1-0.

A vezető gól a pillanata. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Az első félidő parázs jelenettel zárult. A játékvezető pontban a 45 perc leteltekor, a Fradi kontratámadásának alakulása közben szüntette be a futballt, annak ellenére, hogy egy perccel előtte Torghelle fájdalmai miatt állt a játék. A Ferencváros játékosai Andó-Szabó játékvezető lerohanásával, a nézők pedig ritmusos „Hülye vagy!"-ozással tiltakoztak a ráadás elmaradása miatt.

Esély a vendégeknek

A második félidő kezdetén nem változott a játék képe, a Ferencváros összetétele viszont igen. Az első játékrész utolsó percében besárguló Vladan Cukic az 55. percben keményen belerúgott Gera Dánielbe,

ezért megkapta második sárga lapját és mehetett zuhanyozni.

Gera nem tudta folytatni a játékot, elég rosszul festett, ahogyan sántikált le a pályáról.

A Ferencváros játéka emberhátrányban megváltozott, onnantól inkább kihúzni akarták 1-0-val a meccset, mintsem egy újabb góllal eldönteni. Dibusz Dénest egy kirúgás előtt figyelmeztette is a játékvezető, hogy ne készülődjön annyit. Az MTK ezt megérezte, egyre többet birtokolta a labdát a hazaiak térfelén, igaz, gólveszélyt nem tudott kialakítani és nem tudta számszerűsíteni az eredményjelzőn a létszámfölényt. Egy ideig.

Az MTK emberelőnyben átvette az irányítást Fotó: Mudra László - Origo

A 75. percben jött el a mérkőzés mélypontja, amikor Vass Ádám a saját térfelén egy egyszerű átadást úgy tíz méterrel mért el. Teodoru Vaszilisz egy percen belül le is kapta a középpályást, persze nem az elhibázott passz miatt.

A 81. percben megtörtént, amire kevesen számítottak, de jó húsz perce azért benne volt a levegőben: Torghelle Sándor egyenlített fejjel, Kanta József bal oldali szabadrúgása után.

Persze, hogy a két klubikon hozta össze a hőn áhított gólt.

Torghelle a Ferencváros mumsa. A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Mudra László - Origo

Torghelle Sándor fantasztikus sorozatban van a legutóbbi Fradi-MTK örökrangadókon: 2015 novembere óta ez a két csapat negyedik egymás elleni bajnoki mérkőzése, ezeken

kivétel nélkül Torghelle szerezte az utolsó gólt. Kétszer győzelmet, kétszer döntetlent ért az MTK-nak.

A 83. percben akár fordíthatott volna az MTK. Nagy Dominik felszabadítás közben kézzel ért labdához, a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

A már 35 perce emberhátrányban futballozó Ferencváros az utolsó 10 percben sem tudta begyötörni a győzelmet jelentő gólt, ekkora már ereje és ideje sem igazán maradt. 1-0 után nyeregben volt, de nem zárta le meccset a Fradi, elvesztegetett pontokkal fizetett érte. Az első félidő végén hangosan zúgó hülyézést a 90. perc után felváltotta a „Mocskos csaló!"-zás, a hazai közönség finoman szólva sem volt megelégedve Andó-Szabó játékvezető ténykedésével. Mint később kiderült, a vendégek sem...

A pont, amivel senki sem lett gazdagabb

Az MTK a tabellán elfoglalt helyezések és a játék alakulását tekintve sikerként könyvelheti el a pontszerzést a Ferencváros otthonában, bár jelenlegi helyzetén nem sokat segített. Ezzel az 1-1-gyel hivatalossá vált, hogy az október közepe óta nyeretlen kék-fehér alakulat

2016-ban egyetlen egy idegenbeli bajnoki sem tudott megnyerni,

az NB I tavaszi folytatását pedig a kiesést jelentő 11. helyen várhatja.

A Ferencváros szintén nem lépett előre a döntetlennel, a negyedik helyen telel a Doll-csapat, négy pontra a dobogó legfelső és legalsó fokától is. Tavaly ilyenkor azért kicsit máskép festett az NB I-es tabella, most a Videoton, a Budapest Honvéd és a Vasas is megelőzi a címvédőt.

Hiányérzet

„Az első félidőben a Ferencváros rákapcsolt, jól játszott, megérdemelten szerzett vezetést, de a szünetben rendeztük a sorainkat és nem adtuk fel.

– értékelte a találkozót Teodoru Vaszilisz, az MTK mestere, aki elmondása szerint nem szokta kritizálni a játékvezetőket, de nagyon fájlalja, hogy egy téves ítélettel elvettek tőlük két pontot.

A vendégek mestere hozzátette, hogy a mindkét oldalról sokat kritizált Andó-Szabónak nem volt könnyű dolga, hiszen "hisztis mérkőzés volt".

Thomas Doll szerint csapata megérdemelten szerzett vezetést és jól hatástalanította az MTK kontráit.

„A játékunk nem volt olyan, amilyet a szurkolóink elvárnak, de a srácok sokat dolgoztak és mindent megtettek a győzelemért.

Játékosom nagyon rosszul érzi magát a piros lapja miatt" – mondta a Ferencváros szakvezetője.

Thomas Doll nem volt elégedett Fotó: Polyák Attila - Origo

"Feltűnő volt az ősszel, hogy némelyik bíró pocsék teljesítményt nyújt ellenünk a szezonban. Az ő teljesítményüket is értékelni kellene, nem a szőnyeg alá söpörni a problémákat.

Senki ne értsen félre, sok problémával kell megbirkóznunk, ezekkel meg is fogunk küzdeni a felkészülési időszakban, de ez egy olyan pont, amely itt a klubon belül nagyon sok emberként szomorúvá tesz" – mondta Thomas Doll, majd megjegyezte, néha az az érzése, hogy néhányan nem szeretnék, ha bajnok lenne a Ferencváros.

A német vezetőedzőt az újságírók kérdezték Pintér Ádám és Lovrencsics Gergő távolmaradásáról, erre csupán annyit mondott, hogy

nem voltak elegendőek arra, hogy bekerüljenek a keretbe.

„Senki ne gondolja azt, hogy bónusz jár azért, mert válogatott. Keményen meg kell küzdeni a csapatba kerülésért" – felelte Doll, aki jelezte, hogy a téli szünetben biztosan változni fog a Ferencváros kerete.

A labdarúgó NB I ezennel téli szünetre vonul, a bajnokság február 18-án, a 20. fordulóval folytatódik.

OTP Bank Liga, 19. forduló:
Swietelsky Haladás-Videoton FC 1-1
Újpest FC-Debreceni VSC 2-0
Budapest Honvéd-Mezőkövesd Zsóry FC 1-0
Diósgyőri VTK-Gyirmót FC 1-0
Paksi FC-Vasas FC 1-0
Ferencváros-MTK Budapest 1-1

A tabella:
1. Videoton FC 19 10 4 5 39-19 34 pont
2. Budapest Honvéd 19 10 4 5 32-17 34
3. Vasas 19 10 4 5 30-18 34
4. Ferencváros 19 8 6 5 34-27 30
5. Mezőkövesd Zsóry FC 19 7 6 6 21-22 27
6. Újpest FC 19 6 9 4 30-26 27
7. Swietelsky-Haladás 19 7 5 7 22-23 26
8. Paksi FC 19 5 8 6 18-24 23
9. Diósgyőri VTK 19 6 3 10 24-36 21
10. Debreceni VSC 19 5 5 9 20-26 20
11. MTK Budapest 19 4 8 7 12-21 20
12. Gyirmót FC 19 3 4 12 8-31 13

A 20. forduló programja:
február 18., szombat:
Debreceni VSC-Ferencváros
Videoton FC-Újpest FC, Felcsút
Gyirmót FC-Paksi FC
Mezőkövesd Zsóry-Diósgyőri VTK
MTK Budapest-Budapest Honvéd
Vasas FC-Swietelsky Haladás