Nincs budapesti stadion, amely befogadná az Újpestet

ÉPÜLET Foglalkozás rendőr stadion SZEMÉLY Budapest, 2011. augusztus 21.
Rendőrök figyelik az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Újpest FC – Diósgyőri VTK labdarúgó-mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2011. augusztus 21. Rendőrök figyelik az OTP Bank Liga 6. fordulójában játszott Újpest FC – Diósgyőri VTK labdarúgó-mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az biztos, hogy november 5-én az Újpest Kecskeméten fogadja a Vasast a labdarúgó NBI-ben, de a klub vezetői még nem tudják, hogy a futballcsapat meddig nem térhet vissza a Szusza Ferenc Stadionba. A Sport TV Mai helyzet című műsorában Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezető igazgatója beszélt a klub jelenlegi helyzetéről.

A 2016-17-es szezonban eddig az Illovszky-stadionban játszotta hazai mérkőzéseit az Újpest, azonban ott is elkezdődnek a felújítási munkálatok, újra költözni kell, mert a Szusza-stadion nem készült még el, egyelőre Kecskeméten folytatják. „Az eredeti tervek szerint - már amennyire mi tudtuk ezeket a terveket - arról volt szó, hogy már szeptemberben, utána november elején, de már mindenképpen vissza tudunk költözni a stadionba" – nyilatkozta Gyarmati Eszter, az Újpest FC ügyvezető igazgatója a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

A stadion vagyonkezelője a Nemzeti Sportközpontok, a helyzet változni fog a felújítás után, hiszen az UTE fogja megkapni a centerpályát és a hozzá tartozó épületeket. Az Újpest 1885 Futball Kft-nek valószínűleg az UTE-val kell majd ebben együttműködnie. „Azért mondom, hogy majd, mert ezzel kapcsolatban még 2013 novemberében Őze István, az UTE elnöke tett egy szándéknyilatkozatot, amiben kijelentette, hogy amennyiben ők a stadiont és a hozzá tartozó építményeket megkapják a magyar államtól, akkor azokat térítésmentesen átadják nekünk azokkal a forrásokkal együtt, amiket a magyar állam hozzárendelt itt a használatához, illetve a hasznosításához" – fogalmazott az ügyvezető igazgató, Gyarmati Eszter. „Azt hiszem, ez köti őt. Sajnos azért már hallottunk olyan információkat, illetve magától Őze István úrtól is olyat, hogy esetleg ő majd meggondolja magát, amivel mi annyira nem nagyon tudunk mit kezdeni."

Nem tudni, mikor rendeznek újra mérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Azt gondolom, hogy esetleg azt jelentheti, hogy mondjuk a fejépületnek nem a teljes mértékét, vagy mi csak mérkőzésre használhatjuk majd a stadiont, edzésre esetleg nem, viszont mi ezzel kapcsolatban nem vagyunk nagyon készek kompromisszumra. Hiszen úgy látjuk, hogy a nagycsapat érdekeit az tudja szolgálni, illetve a terveinket az tudja segíteni, ha a stadiont úgy, ahogy van, épületekkel, kisegítő épületekkel együtt meg tudjuk kapni, használatba tudjuk venni"– válaszolta a klubvezető arra, hogy mit jelenthet a gyakorlatban az, ha az UTE elnöke meggondolja magát, ahogyan azt egy háromoldalú egyeztetésen (az NSK volt a harmadik fél) mondta.

Szeretnék, ha mielőbb megoldódna a kérdés, és az új létesítményben játszhatják majd a mérkőzéseiket. „Remélem, hogy csak a pillanat hevében mondta ezt István, és ettől függetlenül fogja magát tartani a papírra vetett ígéretéhez."

A létesítményt eddig is bérelték, csak nem az UTE-tól, hanem a Nemzeti Sport Központoktól. „A magyar állam fogja adni az UTE-nak, utána az UTE vagy nekünk, vagy visszaadja a Nemzeti Sportközpontnak, és a Nemzeti Sportközpontok adja majd nekünk. A nyilatkozat azt tartalmazza, hogy olyan feltételekkel adja nekünk, amilyenekkel ő kapja, ha térítésmenetesen, akkor térítésmenetesen, ha van egy olyan költség hozzárendelve vagy egy forrás, amivel a költségeket tudjuk fedezni, akkor azokkal együtt fogja átadni."

„Az időpontokkal kapcsolatban eddig egy hivatalos tájékoztatás volt, hogy mikor költözzünk ki, ez május másodikán történt meg. Azóta csak mendemondákat hallunk, illetve fél információkat, hogy megint csúszik, felfüggesztették a kivitelezést, nem lesz ebből átadás-átvétel idén, úgyhogy nagyon remélem, hogy mihamarabb kész lesz, és tényleg, hogy vissza tudunk költözni" – válaszolta arra Gyarmati Eszter, mire készülnek a hazai mérkőzéseket illetően, ha nem kaptak erről információt.
Addig, amíg birtokba vehetik a Szusza Ferenc Stadiont, szerettek volna a fővárosban maradni, de Budapesten és az agglomerációban egyetlen stadion sem tudja befogadni ebben az időszakban a lila-fehéreket, mert vagy nem felel meg az előírásoknak, vagy már más csapatot fogad be, vagy egyéb okokból nem tudták bérbe venni.

A szurkolók nem örülnek az albérletnek Forrás: MTI/Földi Imre

Kecskeméten találták meg a megoldást. „A szurkolók nem örülnek annyira, ami érthető is, hiszen 100 kilométert kell utazni, de ez egy ideiglenes megoldás, viszont egy olyan megoldás, ami az egyedüli lehetőség volt. Az egész szezonra megállapodtunk, pontosan amiatt, hogy ne legyünk ezáltal beszorulva, hogy meddig kell nekünk megállapodnunk bármiről is" – mondta a Széktói stadionról az ügyvezető igazgató.

„Igazából már az egész tavalyi szezont és az egész idei szezont is így töltöttük, cserélgettük a pályaválasztói jogokat, amire most már nincs lehetőség, mert az MLSZ módosította a szabályzatát. Igen, sajnos egy bizonytalanságban vagyunk ilyen szempontból. Egy célunk volt, hogy meg tudjuk rendezni a mérkőzéseket, és kiválasszuk a legjobb megoldást."

A vezető a következő hónapok feladatairól is beszélt. Az első, hogy lejátsszák a Vasas elleni meccsüket Kecskeméten, de a további lépésekre is kitért. „Utána, amikor megtörténik a kivitelező által az átadás-átvétel az NSK felé, és eldől az, hogy mi kitől fogjuk tudni megkapni, akkor minél gördülékenyebben menjen ez az átvétel, a megállapodás."