Megmérték, hogyan savasodik a fociválogatott

Victor Moore erőnléti edző magyar fociválogatott fizikai felmérés teszt
Budapest, 2016. augusztus 24. Victor Moore erőnléti edző a magyar labdarúgó-válogatott kerettagjainak fizikai felmérésén a Testnevelési Egyetem Csörsz utcai pályáján 2016. augusztus 24-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Közeledik a Feröer elleni vb-selejtező, ezért Bernd Storck nagyon kíváncsi, milyen kondiban vannak a fociválogatott tagjai. Az orvosi stáb egy laza kocogás után a megmérte a játékosok laktátszintjét, közben a kapitány elmagyarázta, miért fontos ez, és mi a problémája a hazai klubok saját tesztjeivel.

"Egyfelől azért van most együtt a válogatott egy része, mert ismerkedünk az újonnan behívott játékosokkal, másrészt azért, mert felmérjük az edzettségi szintjüket" – mondta Bernd Storck , a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya szerda délelőtt a játékosok laktáttesztjére összegyűlt újságíróknak.

A Testnevelési Egyetem Csörsz utcai pályáján a válogatott keret kilenc itthon játszó, az elmúlt napokban Telkiben edzőtáborozó futballistája vetette alá magát a fizikai állapotát felmérő tesztnek. Köztük olyan fiatalok, mint Nagy Dominik (Ferencváros), Bognár István (DVTK) és Csiki Norbert (Gyirmót). Storck azt mondta, ez a teszt nagyon fontos a vb-selejtezőkre való felkészülés szempontjából, egyúttal meg megköszönte az NB I-es kluboknak az együttműködést.

Bernd Storck mögött a kocogó játékosok Forrás: MTI/Soós Lajos


Ezen a pontot tette fel az Origo a kérdést: változott-e valami tavaly ősz óta a tekintetben, hogy a válogatott szövetségi kapitánya nem kap információt a játékosok fizikai állapotáról? Storck októberben mondta ezt az Origónak adott interjújában.

– felelte a kérdésre Storck. Annyiban finomította ugyanakkor az akkori mondandóját, hogy a klubok is mérnek, csak nem azt, amire neki szüksége lenne. Bár rendszeresen végeznek a futballisták fizikai teszteket, azok módszerei, illetve

maguk az adatok nem illeszkednek a német rendszerbe.

"A kluboknál az anaerob mozgások adataira koncentrálnak, én viszont mindenekelőtt az alapokkal, az aerob mozgások teszteredményeivel akarok tisztában lenni. Itt dől el, hogy valakinek milyen a kondíciója, képes-e egy nagy erőkifejtés után gyorsan visszatérni a pulzusszáma alacsonyra" – magyarázta a kapitány.

Aerob, anaerob

Az aerob mozgás kis erőkifejtést igénylő mozgás, melynek során az energiát oxigén segítségével nyeri a szervezet, szénhidrátok és zsírok elégetésével. Akkor válik anaerobbá, ha a rendelkezésre álló oxigén már nem elegendő az izommunka elvégzéséhez, ezért az energiaraktárakból kell felhasználni. Ilyenkor képződik az oxigénhiány miatt tejsav az izmokban.

Ennek megfelelően a válogatott tagjai nem sprinteket vágtak le, hanem csupán kocogniuk kellett kétszer néhány kört, a kívánatos tempó tartását bóják és egy szabályos időközönként megszólaló sípjel segítette. Az orvosi csapat a futás előtt és közvetlenül utána is vért vett mindegyikük fülcimpájából, hogy megmérje a laktátszintet. A laktát, más néven tejsav az izmok használata során termelődik, a mennyisége pedig jó képet ad a fizikai állapotról.

Vajon mivel fogták fel Fiola Attila vérét? Forrás: MTI/Soós Lajos


Storck megjegyezte, általában azt látja az Eb-keret tagjain, hogy fáradtak, nem véletlen, hogy többen meg is sérültek. A válogatottól visszavonuló Király Gáborral és Juhász Rolanddal együtt összesen öt kulcsjátékos esett így ki a keretből.

Berggel közösen

A kapitány októberben azt is mondta, a tesztelések javításához, kiterjesztéséhez meghirdetett az MLSZ egy programot a kluboknak, de mindössze három érdeklődött közülük. "Egyeztetünk arról, hogy jobban tudjunk együttműködni, ezért is járt Telkiben, a Videoton vezetőedzője. Mindez nem megy egyik napról a másikra, de dolgozunk rajta" – bizakodott Bernd Storck.

Arra a kérdésre, hogy lát-e valami javulást az NB I színvonalán, csak annyit mondott:

a nemzetközi kupákban elért eredmények a mérvadók.

(Az idén augusztus elején esett ki az utolsó mayar csapat.) "Remélhetőleg lesz javulás, az ilyesmi időbe telik. Egyébként nem az én dolgom ezt értékelni, nekem a saját utamat kell járni a válogatottal, de természetesen partnerei vagyunk egymásnak a magyar élvonalbeli klubokkal" – mondta a kapitány.