Bödének nem lesz bérelt helye

Bernd Storck, foci
Budapest, 2015. október 7. Bernd Storck, magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtti sajtótájékoztatón a Groupama Arénában 2015. október 7-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Bernd Storck, a magyar válogatott szövetségi kapitánya nem akart külön beszélni Böde Dánielről a meccset követő sajtótájékoztatón, mint mondta, az egész csapat érdeme a siker. Hátrányban sem esett kétségbe a Feröer elleni Eb-selejtezőn, mert érezte az erőt a válogatottban. A legyőzött ellenfél állítja: Románia ellen húsz-harminc százalékkal jobbak lesznek majd, és mindent megtesznek a sikerért. 

Bernd Storck visszafogottan értékelte a magyar válogatott győzelmét, melyet Böde két gólja ellenére a csapat sikereként könyvelt el.

"Számítottunk rá, hogy nehéz meccset játszunk majd, ismertük az ellenfél erősségeit. A meccs kezdetétől támadólag léptünk fel, de nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, miután Feröer megszerezte a vezetést. Ennek ellenére nem estem kétségbe, mert éreztem a fiúkban az erőt, akik folyamatosan mentek előre. A második félidőben a cserékkel megpróbáltunk több nyomást gyakorolni az ellenfélre, és ez végül kifizetődött. Nemcsak Böde két gólja volt fantasztikus, de az előkészítés is. Meg kell várnunk, mi történik a többi csoportban, akár a csoportbeli második helyünkkel, akár a legjobb harmadik helyén ki tudunk jutni az Eb-re, de a rájátszás már biztos. Gratulálok a csapatomnak a teljesítményükhöz" - értékelt egy szuszra Storck.

Bernd Storcknak sikerült a szünetben felráznia a csapatot Forrás: MTI/Illyés Tibor

A kapitány azt is elárulta, hogy a szünetben senki sem beszélt az öltözőben, nagyon maga alatt volt a csapat, fel kellett rázni őket. Agresszivitást, rámenősséget kért a két beálló cserétől.

"Az elmúlt meccseken két csatárral kezdtünk 4-4-1-1es felállásban, de ezúttal úgy döntöttem, hogy fontosabb, hogy többet birtokoljuk a labdát. Ezért játszottunk két szélső támadóval, hogy széthúzzuk a pályát. Sajnos a bekapott gól megnehezítette a taktikánkat, ezért is volt fontos Böde beállítása, akinek fajsúlyos a jelenléte a tizenhatoson belül is. Ennek kihasználásához szükség volt arra is, hogy nyomás alatt tartsuk az ellenfelet, mert Bödének közel kell játszania a kapuhoz, a gyors kontrajátékban kevésbé használható" - ismertette a taktikája hátterét a kapitány, aki nem akart belemenni a Böde játszatását firtató kérdésekbe. Mint mondta: "Csapatként nyertünk, a csapatnak kell gratulálni.

Az utolsó fordulóban Görögország gyakorlatilag tét nélkül lép pályára, így edzőként nehét feladat felkészülni ellenük. Felmerült a kérdés, hogy az ismeretlen kivédésére a magyar válogatott kezdeményezően lép-e majd fel idegenben is.

Sérülések is hátráltatták a kezdőcsapatot

"Ezzel várnunk kell még egy kicsit. Meg kell nézni, kik a sérültek, hogy állunk a sárga lapokkal, aztán kezdhetjük csak tervezni a görögök elleni meccset. Ne felejtsük el, a helyezésük ellenére fantasztikus játékosaik vannak, biztos vagyok benne, hogy óriási meccset vívunk majd" - mondta az Origo kérdésére a szövetségi kapitány.

Bernd Storck azt is elmondta, örül, hogy sikerült Nagy Ádámot beépíteni a válogatottba, sőt - mint fogalmazott - a Ferencvárosnak is a válogatott stábja fedezte fel őt, de köszönet illeti Thomas Dollt, a Ferencváros vezetőedzőjét is, hogy megadta neki a lehetőséget, amivel érzése szerint a klubcsapatában és a válogatottban is élni tudott.

A kapitány kiemelte azt is, hogy a kezdőcsapat összeállításánál kicsit kényszerpályán mozgott, sérülések és a sárga lapok miatt eltiltott Leandro hiányában Kádárnak kellett bal oldali védőt játszania, aki nem kimondottan kedveli ezt a posztot, de a csapat érdekében elvállalta a feladatot.

A vendégek elégedettek voltak

Lars Olsen, a feröeriek szövetségi kapitánya nem volt elkeseredve a vereséget követően, tárgyilagosan és szimpatikusan nyilatkozott ez Eb-selejtezőről.

Lars Olsen, a feröeri labdarúgó-válogatott dán szövetségi kapitánya (b) elégedett volt csapatával Forrás: MTI/Illyés Tibor


"Nagyon jól kezdtünk, megszereztük a vezetést, és az első félidőben sikerült is kézben tartani a mérkőzést. Ezt követően is remekül küzdött a csapat, annak ellenére, hogy olykor a bírói ítéletek is sújtottak minket. Arra is fel voltunk készülve, hogy ahogy telik az idő, úgy csökken majd a labdabirtoklásunk. A helyzeten csak súlyosbított a két magyar csere, különösen a remek fizikumú Böde beállítása. A második félidőben a magyarok megérdemelten fordították meg a mérkőzést, nekünk két helyzetünk is volt a végén, de sajnos nem sikerült egyenlíteni" - értékelt Olsen, aki csak újságírói kérdésre tette hozzá: szívesen megnézne egy visszajátszást, mert

Böde helyett Priskinre számítottak

A feröeri kapitány azt is elmondta, hogy meglepte a magyarok kezdőcsapata, és nem igazán számoltak Böde Dániellel sem, egyértelműen az ő játéka volt a legnagyobb meglepetés, helyette Priskinre, és sok beívelésre számítottak. Elmondása szerint a vereség ellenére nagyon készülnek a románok elleni utolsó mérkőzésre is, mindent meg fognak tenni a győzelemért, és Olsen úgy gondolja, hazai pályán húsz-harminc százalékkal erősebbek, mint idegenben, így lesz is esélyük.