Böde könyörtelen volt, megmentette az Eb-álmainkat

Böde Dániel, foci, Magyarország-feröer-szigetek
HUNGARY, Budapest : Hungary's Daniel Bode (2nd R) celebrates scoring with his team-mates during the Euro 2016 Group F qualifying football match between Hungary and Faroe Islands at the Groupama Arena in Budapest, Hungary on October 8, 2015. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Tovább él a remény: Magyarország 1972 óta először juthat ki a labdarúgó Európa-bajnokságra, miután az első félidőben pocsékul futballozva, de a csereként beálló Böde Dániel két góljával, nagy szívvel küzdve 2-1-re legyőzte Feröert, és őrzi harmadik helyét a csoportban. Ezzel a legrosszabb esetben is pótselejtezőt érő helyen zár majd válogatottunk, de meglehet az egyenes kijutás is. 

Európa-bajnoki selejtező, F csoport
Magyarország - Feröer-szigetek 2-1 (0-1) - élő közvetítés
Budapest, Groupama Aréna
v.: Robert Schörgenhofer (osztrák)
Magyarország: Király - Fiola, Juhász, Guzmics, Kádár - Nagy Á., Tőzsér (Németh K., 46.) - Bódi (Böde, 46.), Gera, Dzsudzsák - Nikolics (Priskin, 74.)
Feröer-szigetek: G. Nielsen - Naes, Gregersen, Nattestad (Faerö, 84.), Davidsen - R. Jönsen (Sörensen, 78.), S. Vatnhamar, Baldvinsson, Jakobsen (Justinussen, 62.), Bartalsstovu - Edmundsson
gól: Böde (63., 71), illetve Jakobsen (11.)
sárga lap: Gera (36.), illetve Baldvinsson (17.), Gregersen (43., 90+3.)
piros lap: Gregersen (90+3.)

Mindenki készen áll

"Nagyon boldog vagyok, hogy szurkolók előtt játszhatjuk ezt a nagyon fontos mérkőzést. Azt gondolom, a csapat megérdemelte ezt, mert minden pontért megküzdött. Egy jó mérkőzéssel megszerezhetjük azt a három pontot, ami szükséges ahhoz, hogy biztosan pótselejtezőt játszhassunk.

szögezte le Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés előtt.

A magyar szurkolók nagyon várták az összecsapást Forrás: Origo

A játékosok közül Dzsudzsák Balázs arról beszélt, hogy egyáltalán nem érdekli a játék képe, csak hogy győzelemmel zárjuk az összecsapást, Nikolics Nemanja – az egyetlen, akinek a helye biztos volt a kezdőcsapatban – pedig azt fejtegette, hogy bízik magában, egészséges, és mindenképp szeretne eredményes lenni.

Ha bármit is komolyan gondolunk, nyerni kell

"Ha komolyan gondoljuk, hogy az Európa-bajnokságon majd megmérkőzünk a németekkel vagy Európa más élcsapatával, akkor itt ma este nem szabad, hogy problémánk legyen, nem szabad, hogy megremegjenek a lábak.

Ami a kezdőcsapatot illeti: Bódi talán azért kerülhetett a kezdőbe, mert Németh sokat utazott, őt talán a görögök elleni meccsre tartalékolja Bernd Storck" - latolgatta az esélyeket az Origo kérésére Hajdú B. István, a mérkőzés kommentátora.

Nagy meglepetés a kezdőben

A saját bevallása szerint élete formáját futó Németh Krisztián mellett a Lech Poznan légiósa, Lovrencsics Gergő hiányozhatott a szurkolóknak, helyette nagy meglepetésre Bódi Ádám kapott helyet a kezdőben. Hajdú B. István szerint "ez talán valami edzői megérzés lehet, illetve a szövetségi kapitány ezzel a lépéssel is szeretné a saját képére formálni a csapatot Kalmár Zsolt és Nagy Ádám meghívása mellett."

Küzdelmesre sikerült az első félidő Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bernd Storck formációt váltott az északírek elleni mérkőzéshez képest, ezúttal 4-2-3-1-es felállásban kezdett a csapat, két szélső támadóval, Bódival és Dzsudzsákkal, a középcsatár helyén Nikoliccsal, és klasszikus védekező középpályás nélkül, két labdaügyesebb játékossal, Tőzsérrel és az Észak-Írország ellen mindössze egy passzt rontó Nagy Ádámmal.

Jobb oldalunk mintha nem lett volna

Válogatottunk jól is kezdte a mérkőzést, Gera bal oldali beadása után Nikolics már a 7. percben megszerezhette volna a vezetést, de pörgetése elpattogott a hosszú kapufa mellett. Többet birtokoltuk a labdát az ellenfél térfelén, de már ekkor észrevehető volt, hogy a védekezésben vannak gondok: sok volt a mutogatás, az egymásra várás, olykor össze is vesztek a játékosok.

Emellett szintén látványos volt, hogy a jobb oldalon, a vonal mellett helyezkedő Bódi mennyire nem kap labdát a többiektől.

A csapat mindent a bal oldalon erőltetett, a szélsőt akkor sem játszották meg, ha szabadon volt.

Zavar a védekezésben

Ez történt a gól előtt is: inkább a védelem felé fordultunk vissza a labdával Bódi megjátszása helyett, Juhász pedig nem értette meg magát Guzmiccsal (rosszabb esetben simán elpasszolta a labdát), Feröer pedig azonnal büntetett. Edmundsson kötényben passzolt Jakobsenhez, aki könnyedén lefordult Juhászról, és a kiszolgáltatott helyzetben dermedten álló Király mellett a kapuba passzolt (0-1).


A gól megfogta a magyar válogatottat, hosszú perceken keresztül ment az alibifutball, a 17. percben például Fiola nem tudott egy bedobást elvégezni a saját térfelünkön, mert senki sem kérte a labdát. Ebben a periódusban a kulturáltan futballozó vendégek átvették a meccs irányítását, és a magyar térfélen is okosan passzolgattak.

Kreativitás helyett céltalan ívelgetés

A kómából Nagy Ádám gólhelyzete hozta ki a csapatot, de a középen egyedül kilépő középpályás a tizenhatosra érve nem vállalta el a tiszta lövést, és végül elcselezte az egyenlítési lehetőséget. Ezt követően ismét a magyarok birtokolták többet a labdát, de sajnos teljesen ötlettelenül; a mélységi irányító Tőzsér pontatlanul szórta el a labdákat, egy cselre nem futotta senkitől, és rendre a beadásokat erőltettük, miközben Nikolics két kétméteres belső védő között őrlődött.

Nem csoda, hogy a félidő végéig egyetlen helyzet sem alakult ki a beadások után.

A félidő lefújása előtt egy lepattanó után Bódihoz került a labda, de gyenge lövéssel feladta a labdát Nielsennek. A magyar válogatott csak a félidő utolsó perceiben tudta komoly nyomássá fokozni a fölényét, ami egy hazai pályán játszott sorsdöntő meccsen nem a legderűsebb.

Kettős csere, azonnali nyomás

A félidőben két csatárt is becserélt Storck: Tőzsér és Bódi helyett Németh és Böde lépett pályára. Éppen kettőjük összjátéka után alakulhatott volna ki rögtön egy ziccer, de Böde hosszan tette vissza a kényszerítőt, egy perccel később pedig, amikor maga került gólhelyzetbe a tizenhatoson belül, a szöget jól záró Nielsen kapusban akadt el a labdája.

Ekkor állandósult a magyar fölény, a kapujukat védő feröeriek csak az időhúzással voltak elfoglalva, de nem sokáig tudtak kitartani: a szupercsere, a hazai pályán játszó Böde Dániel megfordította a meccset.

Böde Dániel mentette meg a mérkőzést Forrás: MTI

Előbb Kádár mintaszerű beadását bólintotta a hosszú oldalról a kapus mozgásával ellentétes oldalra...

... majd nem sokkal később oda-vissza megforgatta védőjét a tizenhatos vonalán, és végül óriási gólt ragasztott a rövid felsőbe (2-1).

Tovább él a remény

A kettő között azért volt egy komolyabb malőr: egy gyors kontra végén Edmundsson került ziccerbe a magyar kapu előtt, egy csellel visszavette a labdát Guzmics mellett, aki látszólag elhúzta a lábát, de a játékvezető nem ítélt semmit.

Ezt követően a magyar válogatott továbbra is támadásban maradt, sőt olykor veszélyesen ki is nyílt, de nem hagyott fel a folyamatos támadásokkal, és ha nem is alakultak ki nagy helyzetek, Feröer végig nyomás alatt maradt. A 90. percben még Németh lőhetett volna szép gólt egy egyéni megindulás végén, de a kapus bravúrral védett, Böde pedig az azt követő szöglet után fejjel szerezhetett volna mesterhármast.

A magyar válogatott megérdemelten harcolta ki a győzelmet Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A mérkőzés utolsó perceiben emberelőnybe kerültünk, miután Gregersen fellökte Andrusch József kapusedzőt, ezzel megkapta második sárga és első piros lapját. A végén még a feröeri kapus is feljött egy ívelésre, de az eredmény már nem változott.

A magyar válogatott az első félidőben nagyon szerényen futballozott, rossz felfogásban és gyengén játszott, de a remekül beszálló cseréknek köszönhetően feljavult a csapat teljesítménye, és végül nagy szívvel, végig küzdve megérdemelten nyerte meg a meccset.

A csoport további eredményei

Románia-Finnország 1-1 (0-0)
Észak-Írország - Görögország 3-1 (1-0)

A csoport állása

1. Észak-Írország 9 6 2 1 15- 7 20 pont - Eb-résztvevő

2. Románia 9 4 5 - 8- 2 17

3. MAGYARORSZÁG 9 4 4 1 8- 5 16

4. Finnország 9 3 2 4 8- 9 11

5. Feröer-szigetek 9 2 - 7 6-14 6

6. Görögország 9 - 3 6 3-11 3