Vágólapra másolva!
Régen volt ilyen helyzetben egy magyar szövetségi kapitány: Bernd Storck három olyan csatár közül választhat, aki termeli a gólokat. A Feröer elleni Eb-selejtező előtt Böde Dániel az NB I-ben, Nikolics Nemanja a lengyel bajnokságban vezeti a góllövőlistát, Németh Krisztián pedig kupagyőztesként érkezik haza Amerikából. Szükség is lesz rájuk.

A keret minden játékosa jól felkészült, mindenki készen áll – mondta Bernd Storck, a magyar fociválogatott szövetségi kapitánya a Feröer elleni Eb-selejtező előtt, amelyen akár egy csúnya góllal kibrusztolt 1-0-s siker is elég ahhoz, hogy bebiztosítsa csapatunk a harmadik helyet a csoportban.

Abba most ne menjünk bele, hogy mire lehet még elég egy Feröer elleni győzelem, a számolgatás ugyanis az elvárt csütörtöki győzelem után sem feltétlenül lenne egyszerűbb – maradjunk abban, hogy mindegy, hogyan, de nyerni kell.

Védekezni már tudunk. Na és támadni?

Nem véletlen, hogy 1-0-t írtunk: a magyar válogatott nyolc meccs után 6-4-es gólkülönbséggel áll az F csoport harmadik helyén. Ez egyfelől azt jelzi, hogy hosszú idő után a válogatott végre képes szervezetten védekezni. A nyolcból öt meccset is lehozott kapott gól nélkül, a románokon és az északíreken kívül mástól nem is kapott egyet se.

Szalai ezzel a mozdulattal nyerte meg nekünk a Feröer elleni idegenbeli meccset tavaly Forrás: MTI/Illyés Tibor


A jól összerakott védekezés mellett viszont a góllövés gyengén megy. A görögök és a románok ellen itthon nem sikerült betalálni, a másik hat meccsen pedig csak egyszer-egyszer. A hat gólunkon hat játékos (Priskin, Dzsudzsák, Szalai, Gera, Stieber, Guzmics) osztozott, és közülük csak kettő csatár.

Feröer ellen a Dárdai-éra talán legcsúnyább meccsét játszotta idegenben a csapat. A 21. percben vezetést szerzett egy szöglet utáni, szemfüles Szalai-góllal, aztán néha a lehető legegyszerűbb eszközöket bevetve őrizte az előnyt, és kontrából sem tudott újabb gólt szerezni.

Most viszont három jó formában lévő csatárunk is van.

Az biztos, hogy Szalai nem fogja növelni a góljai számát, mivel a klubjában még a kispadra sem fér oda, így Storck Stieberrel együtt kihagyta a keretből. Bekerült ugyanakkor három olyan csatár, akitől a formája alapján jogosan várjuk, hogy a szinte teljesen amatőr feröeriek ellen szállítsa a győzelmet jelentő gólokat.

Nikolics: több gól, mint bajnoki

Kezdjük Nikolics Nemanjával, róla ugyanis azt mondta Storck, hogy biztosan kezdeni fog. Háromszor volt gólkirály az NB I-ben, indokoltnak tűnt tehát, hogy kipróbálja magát külföldön, de azt talán még ő sem gondolta, hogy ilyen hangos lesz a belépője a lengyel bajnokságban.

Nikolics a klubjában ontja a gólokat, és szeretne a válogatottban is ünnepelni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt


11 bajnokin 12-szer volt eredményes, csak a Jagiellonia Bialystok és a Wisla Krakow védelme tudta őt hatástalanítani. Augusztusban és szeptemberben is a hónap játékosának választották, 73,42 percenként szerez gólt bajnokságban, és már letette a névjegyét a kupában (2 meccs, 1 gól) és az Európa Ligában (7 találkozó, 2 gól) is. Ha így folytatja, a lejárt szerződése miatt őt ingyen szerződtető Legia jó pénzt kereshet rajta jövő nyáron.

Böde: 1 gól/meccs

Böde Dániel beválogatását már nagyon várták a szurkolók, sokan megütköztek rajta, amikor Storck a románok és az északírek elleni szeptemberi Eb-selejtezők előtt még kihagyta az NB I-ben a gólokat megbízhatóan termelő Fradi-csatárt.

Böde utoljára a két évvel ezelőtti, hollandok elleni 1-8 alkalmával volt válogatott Forrás: MTI/Illyés Tibor


A 28 éves csatár a bajnokságban eddig 11 gólt szerzett az NB I-ben, nyolc ellenfélnek betalált. Csak a Haladás, a Puskás Akadémia és a Honvéd mondhatja el magáról, hogy meg tudta állítani a bajnokságban átlagosan 83,45 percenként eredményes Bödét.

A legnagyobb kritikusai azzal érvelnek, hogy hiába emelkedik ki itthon, ha a nemzetközi kupában nem üti meg a mércét. A legtöbbször a bosnyák Zeljeznicar elleni párharcot hozzák szóba, ahol mind ő, mind a bajnokságot toronymagasan vezető Fradi

súlytalannak bizonyult.

Bödének a négy EL-selejtezőn egy gól jött össze, azt a holland Go Ahead Eagles ellen szerezte.

Németh: az MLS-ben tűnt ki

A hármas tagja az a Németh Krisztián is, akit valaha sokan tartottak a magyar futball egyik Détári-szintű reménységének. A várakozások felerősödtek, amikor 2009-ben Koman Vladimirrel és Gulácsi Péterrel együtt

vb-bronzhoz segítette az U20-as válogatottat,

Németh azonban hiába próbálkozott Angliában, Görögországban vagy Hollandiában, a várt nagy áttörés elmaradt.

Amerikába kellett mennie, hogy kiteljesedjen

Aztán igent mondott az MLS-ben szereplő Kansas ajánlatára, és az amerikai kaland eddig őt igazolta, az eddigi 31 fordulóból 25-ször pályára lépett, és 10 góllal segítette a csapatát, 183 percenként gyakorolhatta a gólörömöt.

Németh (balra) Dzsudzsáktól várhatja a beadásokat Forrás: MTI/Illyés Tibor


Ráadásul kupagyőztesnek mondhatja magát, a sorozatban a döntőig is négyszer volt eredményes, majd a Philadelphia elleni fináléban az ő okos lövésével egyenlített a Kansas. A válogatott összetartása előtt pedig szerzett egy olyan gólt, amelyet nem lehet elégszer megnézni, a Portland játékosait úgy cselezte ki a félpályáról indulva, mintha csak bóják lennének.

Az egycsatáros felállás is lehet támadó

A Feröer elleni keretben Priskin Tamás játszik még csatárt, de feltételezzük, hogy Storck a Németh, Böde duóból választja ki Nikolics társát, ha lesz neki ilyen. A német edző egy korábbi interjúban azt mondta, a közhiedelemmel ellentétben ő a támadófutball elkötelezett híve, de

nem akar beleesni abba a hibába, hogy fejetlenül rohamoz Feröer ellen,

és ezzel megadja a lehetőséget a kiscsapatnak, hogy lekontrázzon minket.

Azt is kifejtette, nem feltétlenül a több csatártól lesz támadó a hozzáállás: szerinte ha csak egy ék van a pályán, de mögötte három támadó középpályás nyújt támogatást, az is lehet kellően offenzív felállás. Eddig a selejtezősorozatban a 4-2-3-1-es és 4-4-2-es formációt váltogatta a válogatott, Feröer ellen idegenben például a Szalai, Nikolics ékpár kezdett elöl.

Valakinek csak a kispad jut

Nem látunk bele Storck fejébe, de elég valószínűnek tartjuk, hogy most is két csatár lesz a pályán, a nagy kérdés az, hogy melyikük marad ki. Böde szerepeltetése mellett szól, hogy erős és erőszakos, az alkata révén a beadásoknál is jobban tud érvényesülni, mint Németh, márpedig Feröer ellen várhatóan záporoznak majd a kapu elé a beadások, mivel a tömörülő ellenfelet a szélen a legkönnyebb megbontani.

Storck a bőség zavarával küzdhet Forrás: MTI/Illyés Tibor


Böde brusztos stílusa tehát jól jöhetne, bár Németh képes arra is, hogy kissé hátrébbról indulva megcsinálja magának a helyzetet. Ha esetleg nem állnánk jól, a második félidőben még beállhatna, akár a két másik támadó mellé, az addigra kissé lestrapált feröeri védők között érvényesülhetne a lendülete és a cselezőkészsége.

Nem kellene spórolni a gólokkal

A legvalószínűbbnek így a 4-4-2-es felállás tűnik, a két szélen Dzsudzsákkal és Lovrencsiccsel, középen pedig Gerával, illetve Tőzsérrel vagy Elekkel – utóbbi talán azért esélyesebb valamivel, mert kell egy vérbeli labdaszerző, ütközni tudó ember.

Ha arra gondolunk, hogy zárt kapu helyett mégis akár 20 ezer néző előtt fogadhatjuk Feröert, akkor nem tűnik túlzott optimizmusnak azt várni, hogy a csapat hozza a kötelezőt. És reméljük, hogy a fiúk nem ragaszkodnak a jól bejáratott 1-0-hoz, mert a harmadik helyezettek különversenyében még

az is lehet, hogy a gólkülönbségen múlik, kijutunk-e pótselejtező nélkül.