Vágólapra másolva!
Összesen 51 embert állított elő a rendőrség szombatra virradó éjszaka a magyar–román labdarúgó Európa-bajnoki selejtező helyszínének környékén történt rendbontások miatt, a történtek során a szurkolók és a rendőrök közül összesen 38-an sérültek meg, mondta Csiszér-Kovács Viktória, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A mérkőzés előtt, alatt és utána is egy 1500-2000 fős csoport tagjai rendszeresen és tartósan támadták a biztosításban részt vevő rendőröket. Üvegeket, pirotechnikai eszközöket, köveket és a földből kitépett közlekedési jelzőoszlopokat dobáltak feléjük.

A rendőrség a közrend és a közlekedés rendjének helyreállítása, valamint a jogellenes cselekmények megakadályozása érdekében kényszerítő eszközöket, például könnygázt, szolgálati kutyákat, lovakat és vízágyút is alkalmazott.

Volt dolguk a rendőröknek péntek éjjel Forrás: AFP/Isza Ferenc

Az előállítások többségében garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak, rongálás, pirotechnikai eszközzel való visszaélés, illetve jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt történtek. Bűnügyi őrizetbe 20 embert vettek, 22-t pedig szabálysértési őrizetbe.

A rendbontók közül 15-en sérültek meg, a rendőrség állományából 23-an, utóbbiak közül többeket kórházban ápolnak. A garázda szurkolók 21 szolgálati járművet és egy vízágyút is megrongáltak - ismertette a szóvivő.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja, négy román szurkoló is van az előállítottak között, náluk pirotechnikai eszközöket találtak. Előállításukat követően szabálysértési bírsággal sújtották őket.

A gól nélküli döntetlennel végződött Eb-selejtező során több atrocitás történt a környéken. A zavargásokat nem sokkal éjfél után sikerült felszámolni a Groupama Arénánál.