Ha lesz balhé a románok ellen, nagyon megjárhatjuk

kézilabda, Magyarország-Románia, Eb, szurkolók, himnusz, háttal
HUNGARY, Debrecen : Hungarian fans listen to the Romanian national anthem ahead of the Main Round I match Hungary vs Romania at the 2014 Women's European Handball Championships in Debrecen on December 13, 2014. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott pénteken a továbbjutás szempontjából is rendkívül fontos Európa-bajnoki selejtezőn lép pályára Románia ellen a Groupama Arénában. A stadionban 21 ezren buzdítják majd a csapatot, ami óriási segítség lehet, de kizárólag abban az esetben, ha a szurkolás végig sportszerű marad.

A magyar szövetség attól tart, hogy amennyiben a szurkolók kirívó fegyelmi vétséget követnek el, úgy az európai szövetség zárt kapus mérkőzést rendel el a soron következő, októberi Feröer-szigetek elleni selejtezőn.

"A válogatott vezéregyéniségei nem véletlenül hangsúlyozták a sportszerűséget, hiszen fennáll a veszélye annak, hogy

A tavalyi kézi-Eb-n a magyar szurkolók hátat fordítottak a román himnusz alatt a pályának Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az európai szövetség, az UEFA a románok elleni, tavaly őszi Eb-selejtezőn rasszista megnyilvánulások miatt szektorbezárással sújtotta a Magyar Labdarúgó Szövetséget. Az UEFA fegyelmi szabályzata szerint az öt éven belül elkövetett újabb hasonló vétség automatikusan stadionbezárást von maga után, vagyis a pénteki mérkőzésen a szurkolók az ellenfél szidalmazása, bármilyen diszkriminatív, rasszista, politikai vagy ideológiai megnyilvánulás esetén azt kockáztatják, hogy a sorozat utolsó hazai mérkőzésén nem lehetnek ott a lelátókon.

A Romániát gyalázó rigmusok, a cigányozás és más kirekesztő magatartás esetén bizonyosan újabb súlyos büntetést szab ki ránk az UEFA.

Ezért kérjük a szurkolókat, segítsék a csapatot, álljanak mellettük az esetleges nehezebb időszakban is, kerüljenek minden olyan megnyilvánulást, amely a fentiekben leírt súlyos következményekkel járna.

Az UEFA szigorúan jár el minden tagszövetségével szemben a súlyos szurkolói kihágásokkal kapcsolatban. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága például nemrégiben a horvát válogatott által megszerzett pontokból egyet levont, a következő két hazai tétmérkőzésüket pedig zárt kapuk mögött játsszák déli szomszédaink" - áll az MLSZ közleményében.