Kubatov: Mégis mi történhet? Megölnek?

Kubatov Gábor
Budapest, 2012. április 13. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke sajtótájékoztatót tart a klub Üllői úti székházában. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, az FTC elnöke eltökélt, hogy marad a posztján, és marad a vénaszkenner is. Állítja, nem ijedt meg a házánál tüntető szurkolóktól, nem fogadott testőröket sem. Szerinte a klub csak 500 szurkolót vesztett a vénaszkennerrel.

A Ferencváros nem mondott le a meccsektől a vénaszkenner és a szurkolói kártya miatt távol maradó szurkolókról, de ők sem úszhatják meg, hogy regisztráljanak és felelősséget vállaljanak a tetteikért – mondta Kubatov Gábor, az FTC elnöke a klub csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

Egy év alatt nem volt jogsértés

Kubatov világossá tette, hogy hiába helyezte az MLSZ a klubok hatáskörébe a szurkolói kártya kérdését, a Ferencvárosnál marad a kártya is és a vénaszkkeneres azonosítás is. Hozzátette, a vénaszkennert egy éve vezették be, és azóta nem volt jogsértés, pedig 65 ezer szurkoló váltotta ki a kártyát.

Kubatov Gábor Forrás: MTI/Földi Imre


"Nem indokolt, hogy bármit változtassunk. A vénaszkenner egy műszaki újítás volt, lehetett volna más eszközt is választani, de ezt gondoltuk a legkisebb rossznak. Ez csak egy indok, hogy cirkusz legyen a klub körül" – mondta Kubatov. Szerinte azok a feltételek, amelyeket a klub előír a regisztráló szurkolóknak, nem mondhatóak rigorózusnak.

Ne legyél kirekesztő, ne használj ilyen jelképeket! Ne verekedj, ne legyél obszcén! A politikát ne hozd be a stadionba, és most fura lehet, hogy ezt politikusként mondon, de ennek a pályán nincsen helye. Így ki lehet kerülni a Csatáry-molinót" – sorolta Kubatov, utalva arra az esetre, amikor 2013 őszén a szurkolók az MTK elleni meccsen a háborús bűnökkel vádolt Csatáry Lászlóra emlékeztek.

Mit szóltak a szponzorok?

"Arról az útról, amire még a szurkolói kártyát hat éve bevezető elődeink léptek, nem kanyarodunk le. Majd az idő eldönti, hogy ez jó döntés volt-e a részünkről, az biztos, hogy a magyar klubok közül mi választottuk először ezt az utat. Nem tudok olyan szponzort, aki örült volna a Csatáry-molinónak, és elnökként mindent el kell követnem, hogy ilyen többet ne forduljon elő" – magyarázta az elnök.

Amikor a meccsekről a vénaszkenneres azonosítás miatt távolmaradó ultrákról kérdezték, Kubatov azt válaszolta, nem mondtak le róluk, csak arról a 15 emberről, akit korábban kitiltottak.

– jelentette ki, majd azzal folytatta, az olyan esetek, mint amikor az ultrák a Diósgyőr elleni bajnoki után a háza elé vonultak tüntetni, megerősítik abban, hogy elnök maradjon, mert ezzel a kultúrával le akar számolni.

Nem erősítettem meg a biztonságom, nem fogok testőrökkel járkálni, és a családomnak is azt mondtam, hogy ne változtassanak semmin, éljenek ugyanúgy" – felelte Kubatov, amikor arról kérdezték, nem fél-e attól, hogy az ultrák nem állnak meg a tüntetésnél.

Vállalni kell a felelősséget

Szerinte ő megtett mindent, amit lehetett, félévente kezdeményezett beszélgetést a szurkolói csoportokkal, és mégsem sikerült rendezni a kérdést. Felhozott korábbi példákat, amikor a szurkolók megállították a Győrből hazafelé tartó csapatbuszt, vagy Prukner László edzősködése idején félbeszakították az edzést, és azt mondta, most is meg lehet ezt tenni, csak vállalni kell a felelősséget.

Ha valós az a szurkolók által hangoztatott adat, hogy az ultrák távolmaradásával 3000 nézőt bukott a Fradi, akkor az azt jelenti, hogy

2500 új szurkolót viszont nyert a klub,

mivel a jelenlegi, 8500 körüli nézőszám csak ötszázzal kevesebb annál, mint amennyien akkor jártak a bajnokikra, amikor a Puskás-stadion volt a csapat otthona – így számol az elnök.

A Zeljeznicar elleni EL-visszavágón történtekről azt mondta, Boszniában nem is olyan régen még háború volt, ezért az UEFA nyilván ment volna bele abba, hogy Fradi-szurkolók üljenek a hazaiak közé. "A drukkerek egyszerűen nem értették meg, hogy hivatalos úton vásárolt jegy nélkül nem lehet bejutni a stadionba."