Percek alatt elintézték a Debrecent

Verpecz István Debrecen, 2015. július 30.
A norvég Tobias Mikkelsen gólt lő Verpecz Istvánnak a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
M
Debrecen, 2015. július 30. A norvég Tobias Mikkelsen gólt lő Verpecz Istvánnak a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az Európa Liga-selejtező java részében jobban játszott a Debrecen a Rosenborgnál, ám a norvégok tíz viharos perccel fordítottak, majd egy pontos befejezéssel bebiztosították a győzelmüket. A vége 3-2 lett nekik, ezzel már a Rosenborg a párharc egyértelmű esélyese.

Európa Liga, 3. selejtezőkör:
Debrecen-Rosenborg 2-3 (1-0) - élő közvetítés
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 15 532 néző, v: Neil Doyle (ír)
gól: Balogh (33.), Bódi (90.), ill. Mikkelsen (52. és 86.), Helland (58.)
Debrecen: Verpecz - Máté, Brkovic, Korhut, Jovanovic - Bódi, Varga - Szakály (Zsidai 83.), Balog, Sidibé (Castillion 64.) - Tisza (Michelic 83.)
Rosenborg: Hansen - Dorsin, Eyjolfsson, Jensen, Skjelvik - Selnaes, Midtsjö, Svensson - Mikkelsen (Riski 91.) - Söderlund (Vilhjálmsson 79.), Helland (De Lanlay 74.)
sárga lap: Varga (49.), Brkovic (56.), ill. Helland (45.)

Az utolsó magyar EL-csapat, a Debrecen a Rosenborggal meccselt a selejtezők harmadik körében. A 22-szeres norvég bajnok, kilencszeres kupagyőztes ellenfél összességében már kétszáznál is több európai kupameccset játszott, ráadásul

magyar csapat sosem győzte le.

Ehhez képest az első negyedórában inkább a Loki akarata érvényesült, főleg a Balogh, Bódi kettős okozott sok riadalmat, míg a Rosenborg játékosai kissé szétszórtan fociztak.

Ugyan a 19. percben Szakály labdavesztéséből csaknem vezetést szereztek a norvégok, ez azonban a Kondás-alakulatnak jött össze: Varga szerzett erőszakosan labdát a félpályánál, Szakályt indította, aki tökéletesen tette középre a labdát, a középen érkező Balogh Norbert pedig higgadtan a kapu bal oldalába pofozta a lapos beadást.

Balogh Nobert mindjárt gólt lő Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Két percre rá viszont Mikkelsen kapufát lőtt, a kipattanót pedig Söderlund az üres kapu helyett a felső lécre lőtte. Igen, kétszer csattant a labda a léceken pillanatokon belül. A vendégek kicsit felvillanyozódtak, de egyenlíteni nem tudtak a szünet előtt.

A Loki teljesen megérdemelten vezetett, jól játszott, uralta a meccset, a Rosenborg pedig nem találta a ritmust.

Amikor még volt ok örülni Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem úgy a szünet után: a Rosenborg összekapta magát, és támadott, levegőben lógott az egyenlítés, sorjáztak a norvég szögletek. A gól végül egy kontrából született meg, a középen vezetett gyors, lapos passzos akció végén Tobias Mikkelsen kissé balról passzolt Verpecz kapujába.

Mikkelsen egyenlít Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Szakály ugyan riogatott egy átlövéssel, de magyar helyett újabb norvég gól jött: Helland mesterien csavart a jobb felsőbe harmincról (1-2).

A Debrecen becsületére legyen mondva, hogy nem rogyott meg, Bódi éles szögből szúrt kapura egy szabadot, majd szöglettel, szabadrúgással és szövevényes akcióval is próbálkozhatott a csapat.

Később is mezőnyfölényben maradt a magyar csapat, de helyzetekig egyre ritkábban jutott, a norvégok stabilizálták a védekezésüket. Így jutottunk el az utolsó tíz perchez.

Amikorra végképp elfogyott a Debrecen, és még a Rosenborg növelhette volna az előnyét, bár a Loki-csatár Castillionnak is lett volna helyzete, ha nem rúg luftot. Aztán jött Mikkelsen, aki az első góljához hasonlót lőtt ismét, csak most kicsit megemelte a labdát (1-3).

A végén a Rosenborg nevetett (Helland és Mike Jensen) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Mielőtt végképp eltemették volna a Debrecent a drukkerek, Varga kiváló lövése után kipattant Hansenről a labda, Bódi átvette, és egy védő takarásából a kapu jobb oldalába lőtt (2-3).

A Debrecen jobban játszott az első félidőben, és a második java részében is, de a norvégok tíz perc jó játékkal és egy pontos lövéssel idegenben is nyerni tudtak. Hiába lett szoros Bódi góljával a végeredmény, a Lokinak most már bravúrra volna szüksége a továbbjutáshoz.

A meccs teljes összefoglalója:

"A második félidő elején beszorítottak minket, de mi sem adtuk fel, mentünk végig előre. A harmadik góljukat, a kontrát sajnálom, mert aztán mi is be tudtunk még találni" - fogalmazott az M4 csatornának Kondás Elemér edző, míg Bódi azt mondta, "a második félidőben durva hibákat követtünk el, nem tudom, mi történt".

Ha ebből a körből mégis továbbjut a Debrecen, következhet egy playoff-kör, utána pedig at Európa Liga főtáblája, olyan súlyos csapatokkal, mint a Liverpool, a Fiorentina, a Schalke, a Tottenham vagy az Asteras Tripolis.