A sírból hozta vissza az esélyt a Videoton

lengyelvidi dr Karnicki (j2) és Kees Luijckx, a Videoton játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában vívott Videoton FC - BATE Boriszov mérkőzésen a székesfehérvári Sóstói Stadio
lengyelvidi Székesfehérvár, 2015. július 28. A fehérorosz Aljakszandr Karnicki (j2) és Kees Luijckx, a Videoton játékosa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában vívott Videoton FC - BATE Boriszov mérkőzésen a székesfehérvári Sóstói Stadionban 2015. július 28-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A magyar focibajnok idei legjobb játéka is csak arra volt elég a BL-selejtezőben, hogy szűk vereségre álljon, aztán a 90. percben érkezett a középhátvéd.

Bajnokok Ligája, selejtező
Videoton-BATE Boriszov 1-1 (0-0) - Élő közvetítés
Székesfehérvár, Sóstói Stadion
Gól:Vinícius (89.) ill. Luijckx (55.) - öngól
Sárga lap:Rogyionov (14.), Nikolics (37.), Sihnyevics (77.)

Videoton: Danilovic – Szolnoki, Juhász (Lang (29.), Vinicius, Mareval (Fejes 72.) – Luijckx – Gyurcsó, Kovács (Soumah 59.), Trebotic, Oliveira - Ivanovski Vezetőedző: Bernard Casoni

BATE: Csernik – Alekszievics, Dubra, Milunovic, Mladenovic – Baga, Nikolics– Rios, Karnickij (Rios 65.), Gordejcsuk (Valadzko 86.)– Rogyionov (Sihnyevics 75.).
Vezetőedző: Alekszandr Ermakovics

Gyorsan kiderült, hogy a BATE nem készül nagy varázslatra Fehérváron: a fehéroroszok visszaálltak a saját térfelükre, és csak a kemény védekezésre ügyeltek. A Videoton így hiába nyújtotta az idény eddigi legjobb játékát (ez azért még nem akkora dicséret), csak a labdabirtoklást tudta dominálni, komoly helyzetig nem jutott az első percekben.

Aljakszandr Karnicki (b) és Kees Luijckx, a Videoton játékosa Forrás: MTI/Kovács Tamás

A BATE vezetett néhány kontrát, de a magyar bajnok irányította a meccset, ahhoz azonban túl sok volt a pontatlanság, hogy ez nagy helyzetekben is megmutatkozzon. Ivanovicnak volt egy jó lövése, és egy-egy jobb periódusban sorra lőtték a kapu elé a labdákat a Vidi szélsői, de a BATE magabiztosan rombolt.

Megint gyorsan cserét kért a kapitány

25 perc után aztán bajba került a magyar bajnok, Juhász Roland csapatkapitány egy fejpárbaj után rosszul fogott talajt, és a TNS elleni hazai meccshez hasonlóan le kellett cserélni. A játék képén ez nem sokat változtatott, a félidő hajrájában viszont már egy ziccert is kidolgozott a Vidi: Mareval centerezése után Ivanovski érkezett középen, de a kapu torkából kivágta a labdát az őt megelőző védő.

A második félidőt álmosan kezdő Videoton gyorsan felvette a ritmust, és ugyanazt csinálta, mint az elsőben, és az eredménye is hasonló volt: sok labdabirtoklás, néhány ígéretes helyzet, de igazi gólszerzési lehetőség nem nagyon akadt egyik csapat előtt sem.

Juhász Roland hátsó térdszalagsérülést szenvedett Forrás: MTI/Kovács Tamás

De ez nem is feltétlenül kell a gólhoz. A BATE-nak is elég volt egy visszafejelt szöglet, ami után Gordejcsuk kilökte a labda alól Luijckx-ot, aki így belecsúsztatott a labdába, ami a megkövült Danilovics mellett a saját kapujába pattant. Bőven le lehetett volna fújni a szabálytalanságot.

A Vidi is a semmiből lőtt gólt

A gól megfogta a Videotont, hiába állt be a Juventustól kölcsönvett Soumah is, Danilovicsnak kellett meccsben (és párharcban) tartania a magyar bajnokot. A kapus káprázatos vetődéssel védte Rogyinov csavarását, majd a kipattanó után két méterről újabb ziccert fogott.

A hajrához közeledve teljesen elfogyott az ötlet a Videoton játékából, a magyar bajnok játékosai céltalanul ívelgettek, és nagyon úgy tűnt, hogy nincs benne a meccsben egy fordulat, amikor a BATE-hoz hasonlóan a Videoton is a semmiből tudott gólt szerezni: egy szögletre Vinícius érkezett remekül, és 10 méterről, vállal juttatta a vendégek kapujába a labdát.

Az 1-1 után még nagyobb esélyes a BATE Forrás: MTI/Kovács Tamás

A brazil védő gólja visszahozta a reményt, de - különös tekintettel Juhász Roland súlyosnak tűnő sérülésére - a Videotonnak legalább akkorát kellene javulnia a visszavágóra, amekkorát a TNS elleni meccs óta javult. És talán még ez is kevés lesz, hiszen a BATE hazai pályán biztosan többet mutat majd, mint Fehérváron.

Eredmények, BL-selejtező, 3. forduló
bajnokok ága:
Dinamo Zagreb (horvát)-Molde (norvég) 1-1 (1-1)

korábban:
bajnokok ága:
VIDEOTON FC-BATE Boriszov (fehérorosz) 1-1 (0-0)
Midtjylland (dán)-APOEL (ciprusi) 1-2 (0-2)
Milsami Orhei (moldovai)-Skenderbeu (albán) 0-2 (0-0)
Makkabi Tel-Aviv (izraeli)-Viktoria Plzen (cseh) 1-2 (0-2)

nem bajnokok ága:
CSZKA Moszkva (orosz)-Sparta Praha (cseh) 2-2 (1-1)
Young Boys (svájci)-AS Monaco (francia) 1-3 (0-0)
Fenerbahce (török)-Sahtar Donyeck (ukrán) 0-0
Panathinaikosz (görög)-FC Bruges (belga) 2-1 (1-1)

szerdán játsszák:

nem bajnokok ága:
Rapid Wien (osztrák)-Ajax Amsterdam (holland) 21.05

bajnokok ága:
HJK Helsinki (finn)-Asztana (kazah) 18.00
Red Bull Salzburg (osztrák)-Malmö FF (svéd) 19.00
Steaua Bucuresti (román)-Partizan (szerb) 20.30
Lech Poznan-Basel (svájci) 20.45
Celtic Glasgow (skót)-Qarabag (azeri) 20.45