El is kaszálhatják a Fradi vénaszkennerét

Az egyetértés napja tüntetés, Fradi-Ferencváros szurkolóinak demonstrációja a Népligetben
Fradi-Ferencváros szurkolóinak demonstrációja a Népligetban, Az egyetértés napja c. tüntetés a Fradi Sas figura kitiltása és a véna scannerGrupama Arénában való bevezetése elen.
Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság elé került a Fradi-stadion vénaszkennerének használatát lehetővé tévő törvényi rendelkezés. Egy szurkoló tett panaszt, a döntés akár már kedden megszülethet.

Keddi ülésén tárgyal az Alkotmánybíróság (AB) egy indítványról, amely a Ferencváros által egy éve bevezetett, a stadion beléptetőrendszerének részeként működő vénaszkenner – pontosabban az annak alkalmazását lehetővé tévő jogszabály – alkotmányellenességének kimondását kéri.

Az AB honlapján elérhető indítvány szerint annak benyújtója egy Fradi-szurkoló. Azt írja, az előző szezonra szóló bérletének kiváltásakor személyes adatainak megadása mellett vénalenyomatot is vettek tőle, így szerinte közvetlen érintettként jogosult kezdeményezni az AB eljárását.

Nekik nem kell Fotó: Dudás Szabolcs - Origo


A Ferencváros az egyetlen magyar klub, amely a vénaszkenner által rögzített biometrikus azonosítóval ellenőrzi, hogy valóban az lép-e be a tavaly nyáron átadott új stadionjába, akinek az adatai a szurkolói kártyán szerepelnek. Erre a sporttörvény 72. paragrafusának egyes bekezdései hatalmazzák fel, ezek megsemmisítését kéri az indítványozó.

Sokan egy éve bojkottálják a meccseket

A Fradi-szurkolók egy része tiltakozik a szkenner használata ellen, és emiatt egy éve nem jár a csapat meccseire. Nemrég a szurkolói kártya használatát opcionálissá tette az MLSZ, de ez az FTC saját szabályait nem befolyásolja.

Az indítványozó panaszában azzal érvel, hogy a sportrendezvények biztonságának garantálása ugyan legitim cél, de ennek eléréséhez

bőven vannak más, biometrikus azonosítást nem igénylő eszközök,

amit hazai és nemzetközi példák is bizonyítanak. Szerinte tehát a jogszabály aránytalan mértékben korlátozza a személyes adataihoz fűződő jogait.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az AB még kedden dönt-e az indítványról.