Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség engedett, a következő szezontól nem teszi kötelezővé a szurkolói kártya használatát, a klubok döntik el, kérik-e a drukkerektől. A meccsektől eddig tüntetően távol maradó ultrák nem egységesek: vannak, akiknek ez az engedmény nem elég, mások élni fognak a lehetőséggel, és visszamennek a stadionba. Attól azért ők is tartanak, hogy a szigorú szabályok miatt a hangulat nem lesz ugyanolyan, mint évekkel ezelőtt volt.

Miután a hazai bajnokik nézőszáma az ultracsoportok bojkottja miatt az elmúlt évben rohamosan csökkent, az MLSZ szerdán bejelentette, hogy a továbbiakban nem teszi kötelezővé a drukkerek jó része által kifogásolt szurkolói kártya használatát. A válogatott meccsein nem kell majd a kártya, a klubok pedig maguk dönthetik el, hogy megkövetelik-e a kártya használatát.

A Fradinál a szkenner az alapvető konfliktusforrás Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Megkérdeztünk több klubot, hogyan állnak a kérdéshez. A Ferencvárostól még nem érkezett válasz, mindenesetre meglepődnénk, ha a szurkolói kártyától független vénaszkenner használata megszűnne a Groupama Arénában. Márpedig a Fradi-ultráknak főleg ezzel van problémájuk, így vélhetően náluk nem oszt, nem szoroz a szurkolói kártya kivezetése.

A Honvédnál elsőként jelezték, hogy eltörlik a kötelező kártyahasználatot, és ugyanígy tesznek a Vasasnál és a Videotonnál is.

Az MTK-nál még egyeztetnek a szurkolókkal, Újpesten, Debrecenben és Diósgyőrben pedig megvárják, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség hivatalosan is értesíti a klubot. Utóbbi három klubnál jelezték, hogy a szurkolói kártya kivezetésétől függetlenül a stadionon belüli viselkedési szabályok nem változnak, ezért átgondolt döntést kell hozniuk.

Úgy tűnik, beérett a szurkolók bojkottja Forrás: AFP

Úgy tudjuk, hogy több klubnál csak az MLSZ szerdai közleményéből értesültek a változásról, vagyis a szövetség vélhetően nem egyeztetett a klubokkal arról, hogy mire készül. Ez azért érdekes, mert két hét múlva kezdődik a bajnokság, így elég gyorsan kell cselekedniük.

És mit szólnak az ultrák?

„Nekem eddig sem a kártyával volt bajom, hanem a hozzáállással” – mondta az Origónak Tihanyi Máté újpesti szurkoló, aki a kártya bevezetése óta nem jár meccsekre.

Hogy nem gyújthatok meg egy görögtüzet, nem mondhatom, hogy mocskos Fradi, vagy azt, hogy szarházi MLSZ, mert akkor kétmillióra megbüntetik a klubot, engem pedig kiemelnek a szektorból. Pedig nem balhézni akarunk, csak szurkolni.”

Visszatérhetnek az ultrák, de kérdés, hogy ugyanolyan lesz-e a légkör Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezzel együtt, ha az Újpest úgy dönt, hogy eltörli a kártyát, akkor hajlandó lesz bemenni a stadionba –ahogy fogalmazott, megnézi, hogy visszakapja-e ugyanazt az érzést, mint amit korábban átélt éveken át, amikor még nem voltak ilyen szigorú szabályok.

„Csányi Sándor azt mondta, kölcsönös bizalomra van szükség. Én megpróbálkozom vele, visszamegyek a stadionba, de ha ugyanúgy csendben kell ülnünk, mintha szurkolói kártyánk lenne,

ha bűnözőnek fognak bennünket titulálni csak azért, mert begyújtottunk három tüzet, ismét bojkottálni fogom a meccseket.

Kicsit tartok attól, hogy arra megy ki az egész, hogy beengednek bennünket, jól megbüntetnek, és elmondhatják majd, hogy csőcselék vagyunk.”

A Loki-ultráknak ez sem elég

Debrecenben nem térnek vissza az ultrák, szerintük semmi sem változik, hiszen az adataikat ugyanúgy meg kell adniuk, ők pedig ez ellen tiltakoznak.

Két éve az Újpest ellen még ilyen hangulat volt az új debreceni stadionban:

Pethe Tamás, a Loki Szurkolók Egyesületének szóvivője a Dehir.hu-nak elmondta, ők úgy látják, bűnözőként kezelik a szurkolókat, holott arra semmi szükség. Szerinte ma már a stadionokban nagy felbontású kamerák működnek, a rendbontókat könnyű azonosítani és felelősségre vonni. Ők azt szeretnék, hogy minden menjen úgy, mint egykor:

ha valaki odamegy a jegypénztárhoz, és van pénze, az adatai megadása nélkül is vásárolhasson jegyet.

A Budapest Honvédnál eltörlik a kártyát, és bár a szurkolói csoportok még egyeztetnek, egy neve elhallgatását kérő kispesti drukker az Origónak azt mondta, nagy örömmel fogadta a hírt, és várhatóan visszatérnek a stadionba.

Nem olyan régen még Kispesten is remek hangulat volt Forrás: Facebook/Ultras Kispest

„Nekünk eddig a szurkolói kártya volt a problémánk, és nem az, hogy le kell adni a nevünket, mert azt korábban is rávezették a jegyre” – kezdte a kispesti ultra, aki azóta nem volt kint tétmeccsen, amióta bevezették a szurkolói kártyát.

„Úgy gondoljuk, a Fidesz találta ki a szurkolói kártyát, csak azért, hogy még alaposabban tudjanak bennünket ellenőrizni.

Persze minden szurkoló örül annak, hogy Orbán Viktornak a foci a hobbija, és sorra építi a stadionokat, de a szurkolói kártya azért túlzás volt. Kijelenthetjük, hogy megbukott ez a kezdeményezés. Mi tudtuk magunkról, hogy a végsőkig ki fogunk tartani, de szerencsére erre nem is volt szükség.”

Az MLSZ elment a falig

Az MLSZ "elment a falig" a szurkolói kártya kérdésében azzal, hogy a következő szezontól nem tette kötelezővé a klubok számára annak használatát. Ezt Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője mondta az M1-nek arra reagálva, hogy a debreceni ultrák nem sokkal a szövetség döntése után jelezték: továbbra is bojkottálják a mérkőzéseket, mivel a regisztráció miatt tüntetnek, ez pedig továbbra is érvényben van. "Az MLSZ elment a falig, ameddig törvényileg lehet ebben a kérdésben. Törvény írja elő ugyanis a névre szóló jegyértékesítést, így ez már nem az MLSZ hatásköre" - mondta Sipos Jenő.