Dárdai: A játékosok még az edzésen is alig lőttek gólt

Dárdai Pál ideiglenes vezetőedző vezetőedző Berlin, 2015. április 18.
Dárdai Pál, a Hertha BSC ideiglenes vezetőedzője, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a német első osztályú labdarúgó-bajnokság FC Köln elleni mérkőzésén Berlinben 2015.
Berlin, 2015. április 18. Dárdai Pál, a Hertha BSC ideiglenes vezetőedzője, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a német első osztályú labdarúgó-bajnokság FC Köln elleni mérkőzésén Berlinben 2015. április 18-án. (MTI/EPA/Lukas Schulze)
Vágólapra másolva!
Dárdai Pál arra a legbüszkébb a Hertha edzőjeként eltöltött időszakból, hogy a Bundesliga utolsó fordulójában az ellenfél edzője megemelte a kalapját előtte azért, amit a csapattal művelt. Az edző egy másodpercig nem érezte azt, hogy a Hertha kieshet, pedig a csapatában alig volt olyan játékos, aki képes gólt lőni.

"Nem volt szükségünk külső segítségre, saját erőből harcoltuk ki a bennmaradást. Más lapra tartozik, hogy a berlini állományt felmérve kénytelen voltam gyorsan rádöbbenni, hogy a gólszerzésre nagyjából nulla egész egy százalék esélyünk van. A házi gólkirályunk, Julian Schieber február végén súlyos sérülést szenvedett, Salomon Kalou pedig még nem bizonyított a Bundesligában. Nem csoda, hogy a futballisták még az edzéseken is ritkán találtak kapuba, általában az egymás közötti játék is nulla nullára végződött. Állítom, ha az a Valentin Stocker, aki nálam lett alapember, nem rúg három gólt, megyünk a levesbe" - nyilatkozta Dárdai a Nemzeti Sportnak.

A bennmaradást kiharcoló Hertha edzője azt mondta, amikor véget ért a Hoffenheim elleni utolsó bajnoki, nem megkönnyebültséget érzett, hanem dühös volt, mert csapata buta góllal vesztette el a mérkőzést. Dárdai a 17. helyen vette át a csapatot a 20. forduló előtt, és a 23. után egyszer álltak kieső vagy osztályozóval fenyegető helyen.

Rehhagelnek nem sikerült

"Nagy tett, hogy élvonalbeli maradt a csapat, Otto Rehhagel, például, nem tudta bent tartani a Herthát. Szóval örülök, hogy amit vállaltam, teljesítettem, ám ami tegnap vagy tegnapelőtt történt, abból holnap már nem lehet megélni. Ezt kell megérteniük a labdarúgóknak is. Ha okosak, tanulnak a mögöttünk hagyott hetekből, hónapokból. Produkáltunk egy hét mérkőzésből álló veretlenségi szériát, sokan azt hitték, a bab is hús. Aztán becsúszott három - egyébként bekalkulált - vereség a Bayern, a Mönchengladbach és a Dortmund ellen, és néhányan elbizonytalanodtak" - magyarázta Dárdai, aki rossz fizikai állapotban vette át a csapatot, így komoly erőnléti edzéseket kellett vezetnie. Azt mondja, ő az a típusú edző, aki ha valamit eltervez, az véghez is viszi, és egy másodpercig sem vetődött fel benne, hogy kieshet a Hertha.

"Arra vagyok a legbüszkébb, hogy a Hoffenheim edzője azzal fogadott, megemeli a kalapját előttem azért, amit a csapattal műveltem. Vagy arra, hogy a családomnak örömet szereztem. És arra, hogy amit február ötödikén ígértem, teljesítettem" - mondta az edző, akinek kedden eldőlhet a sorsa, mert előbb Michael Preetz klubmenedzserrel, majd a játékossal beszél, este pedig a klub közgyűlésére kerül sor.

Nagyon meg lesznek hajtva a játékosok

A klubidénynek vége de a válogatott a nyári szünet előtt a litvánok elleni barátságos meccsen, valamint a finnek elleni Eb-selejtezőn lép pályára, Dárdai pedig azt ígérte, hogy nagyon meghajtja a játékosokat.

Épp ezért a litvánok elleni meccs nem lesz mérvadó, mindent a helsinki 90 percnek rendelnek alá, és a kapitány szerint itt az idő, hogy kimondja, nyerni megyünk Helsinkibe.