12 csapatos lesz az NB I

Csányi Sándor Telki, 2015. április 25.
Csányi Sándor alapító, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Csányi Alapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából megrendezett 10. Életút Napon tartott sajtótájékoztatón a Global Football Parkban, Telkiben 2015.
Telki, 2015. április 25. Csányi Sándor alapító, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Csányi Alapítvány fennállásának 10. évfordulója alkalmából megrendezett 10. Életút Napon tartott sajtótájékoztatón a Global Football Parkban, Telkiben 2015. április 25-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Győri ETO FC, a Kecskeméti TE, a Nyíregyháza Spartacus, a PMFC-Matias és az amúgy is kiesett Lombard Pápa Termál FC sem kapta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet, a labdarúgó OTP Bank Liga 2015/16-os idényében a mostani 16-tal szemben 12 csapat szerepel majd.

Az MLSZ Fellebbviteli Licencadó Bizottsága a keddi ülésén jogerős döntéseket hozott a 2015/16-os klublicenc kérelmekről.

A Bizottság elutasította a KTE Kft., a PMFC-Sport Kft., a Nyíregyháza Spartacus Football Club Kft. és az Új Lombard Kft. NB I-es, valamint az Újpest 1885 Futball Kft. UEFA-, illetve a Putnok FC. Kft. NB II-es licenckérelmező fellebbezéseit - írta a szövetség honlapja.

A Győri ETO FC Kft. nem nyújtott be fellebbezést az Elsőfokú Licencadó Bizottság elutasító határozata ellen.

Az MLSZ.hu rövid híre azt nem említi, hogy a licencet nem kapó csapatokat melyik osztályba sorolják vissza.

Négy csapattal kevesebb

A szövetség elnöksége szerdán egyeztet a folytatásról, Csányi Sándor elnök korábbi, vasszigort ígérő nyilatkozata alapján valószínűleg már a következő idényben 12 csapatos lesz az NB I, azaz néggyel csökken a létszám egy csapásra.

Csányi akkor azt mondta, ha páratlan számú csapat rendelkezik majd a szükséges indulási joggal, akkor "feltöltik" az NB I-et páros számúra. Mivel a Pápa amúgy is búcsúzott az élvonaltól, a másik kieső - a Dunaújváros, a Haladás vagy a Budapest Honvéd - viszont kapott licencet, hat csapat esik ki, ami a másodosztály két feljutójával éppen kiadja a 12 csapatos bajnokságot a 2015/16-os szezonra.

Az egyik feljutó a Vasas lesz, a másik a Gyirmót vagy a Békéscsaba - ez a hétvégi utolsó fordulóban derül ki. A 12 csapatos első osztályban három forduló, azaz 33 játéknap lesz majd.

Döbbenet nyíregyházán, hallgatás Pécsett

A nyíregyházi klub honlapján azt közölte, hogy az egyesület vezetése megdöbbent, és méltánytalannak tartja a döntést, melyhez nem érkezett indoklás, azt 72 órán belül kapják meg.

"Szerdán a klub vezetése összeül, és eldöntjük, hogyan tovább. Nem adjuk fel, ha kell a végsőkig elmegyünk, a remény hal meg utoljára, de nagyon csalódott vagyok" - reagált az internetes oldal szerint Révész Bálint tulajdonos. A nyíregyháziak azt sérelmezik, hogy annak ellenére nem kapták meg az NB-I-es licencet, hogy senkinek sem tartoznak, a csapat korábbi játékosának, Diego Balbinot-nak is mindent kifizettek, s az erről szóló eredeti bizonylatot is bemutatták.

A kecskemétiek és a pécsiek egyaránt közzétették honlapjukon az MLSZ határozatát. Mindehhez a pécsiek nem fűztek hozzá kommentárt, a kecskemétiek pedig annyit jeleztek, hogy a klub vezetése szerdán összeül, hogy értékelje a kialakult helyzetet, a jövővel kapcsolatos lehetőségeket, megoldásokat és terveket.