Vágólapra másolva!
Markáns véleményt fogalmazott meg az utánpótlás-válogatottakért felelős német Bernd Storck, aki szerint a magyar labdarúgás 20 évvel el van maradva a korától. Storck azt ígéri, hogy az általa irányított U20-as válogatott a brazilok ellen sem fog bekkelni a vébén, és nehezményezte, hogy itthon akadályokba ütközött egyes akadémiák és klubok miatt.

Az U20-as válogatott júniusban az új-zélandi világbajnokságon szerepel, ahol sorrendben Észak-Korea, Brazília és Nigéria lesz az ellenfele, elmondható tehát, hogy a pontszerzés is igen komoly feladat lesz a csapat számára.

Könnyen lehet, hogy Storck nem számolhat egyik legnevesebb játékosával, a német másodosztályban légióskodó Kalmár Zsolttal, akinek a klubja, az RB Leipzig a vébé idején valószínűleg a feljutásért lesz harcban.

Storck sok hibát látott Mészöly csapatában

A Csakfoci.hu beszámolója szerint Storck azt nyilatkozta, hogy számukra az Észak-Korea elleni meccs a legfontosabb, ahogy ő fogalmazott, tulajdonképpen egy döntővel kezdi a válogatott a vébét. A német szakember azt mondta, csapata a brazilok ellen sem fog beállni bekkelni, és nem fél a dél-amerikaiaktól, mert ők is csak futballisták. Az U20-as vébére a tavalyi, hazai rendezésű U19-es Eb-n harcolta ki a részvételt a válogatott, amely akkor kikapott a osztrákoktól 3-1-ra, súlyos, 6-1-es zakóba futott bele a portugálok ellen, majd végül az izraeliek elleni 2-1-es sikerrel váltotta meg jegyét Új-Zélandra.

Nagy tervei vannak Fotó: Bielik István - Origo

Storck elég kritikus volt az akkori csapattal szemben, amelyet Mészöly Géza irányított. "Rengeteg volt a hiba a magyar játékosoknál az egy az egy elleni szituációknál, rendre rossz megoldást választottak. És ami szembetűnő volt: túl sok volt a szabálytalanság. Megnéztem a mérkőzéseket, és meg is számoltam: 60-nál is több fault volt a három meccsen, szinte annyit szabálytalankodott a csapat, mint az összes ellenfelünk együttvéve, ráadásul több ilyen mozzanat is végzetesnek is bizonyult. Az osztrákok és a portugálok is 11-essel szereztek vezetést az első két meccsen, valósággal kinyírtuk magunkat" - fogalmazott Storck, aki egyelőre 35 fős vb-keretet hirdetett.

Eddig komoly akadályokba ütközött

Storck úgy látja, jó úton jár a magyar utánpótlás, de a játékosokat fel kell ébreszteni, és megértetni velük, hogy meg kell ragadniuk az esélyt, mert nem sokan jutnak el az U20-as vébére. A német szakember azt is elárulta, van egy út, amin haladni szeretne, de eddig komoly akadályokba ütközött néhány egyesület és akadémia részéről.

"Vannak csapatok, akik sokszor nem engedik el a játékosaikat, mondván szükség van rájuk a bajnoki meccseken - a legutóbbi mérkőzés kapcsán is volt ilyen -, miközben előfordult, hogy egy-egy klub akár 8 légióssal állt fel egy találkozón. Az is gond, hogy azt látom, egyes akadémiákon olyan futballt játszatnak a játékosokkal, amely játékstílus abszolút nem illik a futballistákhoz. Olykor kemény falakba ütközöm, és azt látom sokszor, hogy Magyarországon nem a válogatott, a szövetség a prioritás, pedig annak kellene. Nem tisztelik egyiket sem annyira a klubok, az akadémiák, mint ahogy minden komoly futballnemzetnél a világon. Amellett, hogy természetesen van több olyan csapat és intézmény, akikkel eredményes és gördülékeny a közös munka, vannak tehát azért bőven kivételek is. Higgyék el, hogy nem normális, ahogy itt támogatják anyagilag a focit, fantasztikusak most a lehetőségek. Meg kell érteniük az új út fontosságát, el kell fogadniuk itt is, hogy mint olyan sok minden, a labdarúgás is folyamatos változáson esik át, ennek megértéséhez pedig nyitottság kell" - mondta Storck.

Nincs 5-6 évem, nem nyaralni jöttem ide

Szerinte a nyitottságnak abban kell megmutatkoznia, hogy ki kell próbálni új módszereket, és pár éven belül ki fog derülni, járható-e az az út. "Nekem nincs 5-6 évem, nem nyaralni jöttem ide, rövidebb idő alatt kell a pozitív változásokat, az eredményeket elérnünk! Nekünk, közösen azt kell megmutatnunk a játékosoknak, hogyan futballozzanak, ezért mindenki felelős. Mint ahogy azt is meg kell mutatni, miért fontos a válogatott, a nemzeti színek. A klubok, az akadémiák a szövetséggel együtt, közösen ezért kell, hogy dolgozzanak, de ezt alapból tudniuk kellene a játékosoknak, ez pedig nem elsősorban az MLSZ feladata, hanem azoké, akik felnevelik őket. A magyar klubok nagyon sok pénzt kapnak például a infrastruktúrára, a körülmények most adottak a pozitív változásokhoz, ehhez képest azt látom, itt kicsit még mindig a múltban élnek, ahelyett, hogy előre néznének" - fogalmazott meg kritikát Storck, aki úgy látja, a magyar futball 20 évvel le van maradva a korától.

Van esélye a magyar edzőknek is nála Fotó: Bielik István - Origo

Ha hibázik egy játékos, azonnal jelezni kell neki

Storck érkezése óta négy magyar edző is távozott az utánpótlás-válogatottaktól, az ő helyüket azóta a Storck által hozott németek foglalták el.

"Azért volt szükségem ezekre a szakemberekre, mert, ahogy említettem, sürget az idő. Olyanok kellettek mellém, akikről tudom, hogy minőségi munkát végeznek, és azt is tudják, hogy én magam hogyan dolgozom. De ez nem zárja ki, hogy magyar edzők is bekerüljenek a stábba, sőt, mondhatnám egyik példaként akár Belvon Attilát is, aki ugye az U15-ös válogatottnál dolgozik, de több itthoni edző is közreműködik a stábunkban. A továbbiakban sincs egyáltalán kizárva, hogy a helyi szakemberek is a segítségemre legyenek, minden olyan trénerrel szívesen dolgozom együtt, aki megérti az én módszereimet, az én utamat, az ilyen magyar edzőknek biztos, hogy lehetőséget adok majd. Volt egyébként olyan magyar kolléga, akinek azért kellett félbeszakítanom az edzését, hogy megbeszéljem vele a pályán, hogy minden esetben, amikor egy játékos hibát követ el, azt azonnal jelezze is neki. Fontos az őszinteség a tréningeken is, erre akartam felhívni a figyelmét".