Németh: Alig várom, hogy Gerrard ellen játsszak

Németh Krisztián Sporting Kansas City
KANSAS CITY, KS - MARCH 08: Krisztian Nemeth #9 of Sporting KC controls the ball as Ronald Zubar #23 and Chris Duvall #25 of New York Red Bulls defend during the game at Sporting Park on March 8, 2015 in Kansas City, Kansas. Jamie Squire/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Németh Krisztián tavaly óta a legmagyarabb amerikai csapat, a Vermes Péter által irányított Sporting Kansas City játékosa. Első látásra beleszeretett Amerikába és az ottani körülményekbe, reméli, hogy hamarosan igazán nagy klasszisok ellen is pályára léphet. Győriként aggódik az ETO miatt, és már beszélt Dárdai Pállal a válogatottságról.
  • Az MLS-ben Gerrard, Villa és Altidore a legnagyobb sztár
  • A Kansasnál az utánpótlásban is dolgozik magyar: Urbányi István
  • A klub európai mércével is profi, még jógatanárt is alkalmaz
  • Németh Krisztián tudja, hogy a válogatottba most nagyon nehéz bekerülni
  • Szerinte kijutunk az Európa-bajnokságra

Kicsit beragadt az MLS rajtjánál a Kansas: döntetlen, vereség aztán megint döntetlen. Mi történt a csapattal?

Az első meccsen nem éreztem, hogy jól játszunk, a másodikon viszont igen, akkor jobban ment, mint a Dallasnak. Sajnos az ellenfél kontrából rúgott egy gólt, aztán a következő bekapott gólnál öt dallasi volt lesen... Bosszantó! A Portland ellen sérülés miatt nem játszottam, sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni. Viszont érzem, hogy előbb-utóbb meglesz az eredménye annak a rengeteg munkának, amit elvégeztünk.

Összesen kilenc új játékos érkezett nyáron a Sporting Kansas Cityhez. Mi a cél?

A Nyugati konferencia playoffját meg kell nyernünk, és jó lenne kupagyőztesként zárni a szezont. Jó játékosokat igazoltunk, hiszek benne, hogy Vermes Péter elképzeléseiből eredményes foci születik majd.

Németh Krisztián a New York Red Bulls elleni meccsen Forrás: AFP/Jamie Squire


Hogy fekszik a hadrend?

4-2-3-1-ben játszunk, a bajnokikon szélső középpályás voltam, néha az ék mögött játszottam. Az edzőmeccseken pedig befejező csatárként számított rám Vermes Péter. Nyilván elöl szeretek legjobban lenni, de mindegy, a lényeg, hogy játsszak.

Mekkora a Kansas szakmai stábja?

Péter a vezetőedző, van két másodedző, egy erőnléti edző, négy rehabilitációs edző, egy kiropraktor.

Jógatanár?

Igen. Nekem nagyon bejön!

Válogatottság, Liverpool, Olimpiakosz... Van respekted az öltözőben?

Erről a többieket kellene megkérdezni, de próbálok úgy edzeni és játszani, hogy a tiszteletet a pályán nyújtott teljesítményemmel vívjam ki.

Az U20-as vb-bronz szóba került Kansasben?

Még az elején, amikor egy bejelentkező interjút csináltak velem.

Azt tekinted az eddigi legnagyob sikerednek?

Nyilvánvalóan igen, de örültem azért a görög bajnoki címnek is, még úgy is, hogy csak pár meccsen játszottam. Nagy vágyam, hogy egyszer aktív részese legyek egy bajnoki cím megszerzésének.

A magyarok közül kivel tartod a kapcsolatot?

Juhász Roli az egyik legjobb barátom, és Koman Vladimirral szoktam beszélni, de szinte mindenkivel tartom a kapcsolatot.

"Amikor körbevezettek leesett az állam" Forrás: AFP/Jamie Squire


Mi az, ami különösen hiányzik Magyarországról? Talán az ételek?

Rég láttam a menyasszonyomat, és természetesen hiányoznak a barátaim és a családom. A kaja? A klub utánpótlásában dolgozó Urbányi István felesége szokott vendégül látni. Már bejelentkeztem nála egy húslevesre. Urbányihoz egyébként régi kapcsolat fűz, 14-15 évesen ő volt az első edzőm az MTK-ban. Onnantól kezdve erős a kapocs köztünk.

Mekkora szerepe volt abban, hogy Kansasba igazoltál?

Az ő ajánlásával mentem ki. Másfél éve beszélgettünk először az amerikai lehetőségről. Azt mondta, szerinte itt ki tudnék teljesedni, a körülmények olyan ütemben fejlődnek, hogy szerinte a lehető legjobbkor érkeznék Amerikába. Nyáron még arról volt szó, hogy maradok Európában, de aztán egyre komolyabban kezdtünk beszélgetni.

Rá kellett beszélni Amerikára?

Azt nem mondanám. Egyáltalán nem voltam tisztában a körülményekkel, de amikor kijöttem és körbevezettek, leesett az állam. Láttam, hogy a színvonallal sem lesz probléma. Ekkor eldöntöttem, hogy bele kell vágni.

Kikérted Dárdai Pál véleményét?

Nagyjából akkor írtam alá a Kansashoz, amikor őt kinevezték Pintért Attila helyére, addigra már minden eldőlt. Egyébként beszéltem Palival, megerősítette, hogy ha jól futballozom, akkor szemmel tartanak.

Szalai szinte kirobbanthatatlan, aztán ott van még Böde, Nikolics...

...és Priskin Tamás. Az esély mindig megvan, a szakmai stábon múlik, hogy milyen típusú csatárt szeretne.

Szerinted kijutunk az Eb-re?

Igen! Pozitív a hangulat, támogatják Dárdait, aki komoly lendületet hozott magával.

Mennyire más a Kansas öltözője, mint az Olympiakoszé vagy a Liverpoolé?

Ugyanaz a profizmus jellemzi, mint bármelyik európai klubot. Az amerikaiak elképesztően profik. A vérvétel eredménye alapján osztják ki a vitaminadagokat, a meccsek utáni regenerálódás is az európai színvonalat idézi. Ha valaki azt hinné, hogy az amerikai foci le van maradva, téved.

Igaz, hogy nagyon komolyan veszik a közösségi médiát?

Háromórás megbeszélésünk volt erről az MLS képviselőivel, alapos eligazítást tartottak. Hangsúlyozták, hogy a Twitter, az Instagram, a Facebook, meg a még elérhető összes kommunikációs csatorna elképesztően fontos a bajnokság fejlődése szempontjából. Nem mindegy, hogy milyen képet mutatunk magunkról, már csak a szponzorok miatt sem.

Jól értem, a saját profilodat úgy kell frissítened, hogy MLS-kompatibilis legyen?

Igen, már sokszor rám szóltak, hogy csináljam. Saját profi Facebook-profilt kell kialakítanom, épp most kezdem el.

"A válogatottba most nehéz bekerülni" Forrás: MTI/Beliczay László


Mindenki azt mondja, hogy a vébé óta felszökött a futball-láz Amerikában. Lehet valaha major sport a foci?

Ha abból indulunk ki, hogy a gyerekek milyen sportágat választanak, akkor magasan a futball vezet. Ettől függetlenül a baseball, az amerikaifutball és a kosárlabda felnőtt szinten népszerűbb, viszont azt is mindenki tudja, hogy milyen lehetőségek rejtőznek az itteni fociban. Ha az összes tehetséget Amerikában tudják tartani, és ezek a gyerekek nem váltanak sportágat, akkor elég komoly fejlődés lehet. Az a cél, hogy 2022-ig az MLS ott legyen a világ öt legjobb bajnoksága között.

Reális ez?

Az Eurosport négyéves szerződést kötött a ligával, a Skysports is közvetít. A fizetési sapkát évről évre módosítják. Folyamatosan több pénz áramlik a futballba, vezető cégek csatlakoztak a támogatókhoz.

Ki a legnagyobb sztár a ligában?

Régebben Landon Donovan volt, most talán Jozy Altidore. A nem amerikaiak közül meg Villa és Gerrard.

Van olyan, aki ellen alig várod, hogy játsszál?

Ha már szóba került a neve, akkor Gerrard az.

A liverpooli angol után hogy ízlik a kansasi?

Az itteni nekem könnyebb, mint a liverpooli. Szerintem hamar bele fogok jönni. A szlengeket még meg kell tanulnom, és pontosítanom kell a kiejtésemet. Az is lehet, hogy lesz tanárom, de még nem volt időm ezzel foglalkozni.

Mi a legjobb Amerikában?

A pozitív gondolkodás, hogy kedvesek az emberek. A focival kapcsolatban mást kapok, mint eddig, és ettől jobb játékos leszek. A Kansas letámadós futballjában kell fejlődnöm, és ebben már látom az előrelépést.

Mit szólsz nevelőegyesületed, a Győr helyzetéhez?

Követem az eseményeket, elszomorít a helyzet, de bízom benne, hogy olyan segítséget kap a klub, hogy ne kelljen alacsonyabb osztályban folytatnia az ETO-nak.