Vágólapra másolva!
Novák Dezső egyike volt annak a nyolc szerencsétlennek a Ferencvárosban, akit zsarolással beszerveztek, állítja a kétszeres olimpiai bajnok labdarúgó özvegye, aki azt is elárulta a sportnapilapnak adott interjújában, hogy ki figyelte meg a férjét.

Egy éve, 2014. február 26-án halt meg Novák Dezső, a Ferencváros kétszeres olimpiai bajnok, örökös bajnok labdarúgója, későbbi edzője. Az évforduló apropóján a Nemzeti Sport készített interjút az özvegyével, Erzsébet asszonnyal, aki mesélt férje egykori beszervezéséről és ügynökmúltjáról.

"Láttam szinte minden anyagot, amely vele kapcsolatos. Van egy ügyvéd barátnőm, akinek a segítségével bepillantást nyerhettem a dokumentumokba. Azokba, amelyeket Dezső írt, és azokba is, amelyeket róla írtak. Talán elég, ha az egyik tartótisztet idézem: Ez a Nemere minket néz hülyének. Csupa olyan dolgot ír le, amelyet már mindenki tud" - nyilatkozta a feleség a sportnapilapnak.

Novák Dezső Forrás: MTI

Azt is elárulta, hogy a klubon belül nyolc olyan ember volt, akit zsarolással beszerveztek, volt közöttük játékos, vezető és alkalmazott is. "A férjemet például Mátrai Sándor figyelte meg" - mondta az egykori 81-szeres válogatott csapattársról.

Fedőneve: Nemere

Novák Dezső 2004-ben vallotta be, hogy ő volt a Nemere fedőnevű ügynök, azaz az előző rendszerben időről időre jelentéseket készített az FTC játékosairól. A hatvanas évek elején a Fradival Bécsben szerepelt, több órát csempészett haza, amelyet egy csapattársa segített értékesíteni.

Az ügy azonban a nyomozók tudomására jutott, akik elfogták, öt órán keresztül faggatták, majd jelezték: be akarják szervezni, és ha nem áll kötélnek, börtönbe viszik, és véget ér a pályafutása.

"Csak a játék érdekelt"

Novák hozzátette, hogy tiszta a lelkiismerete, ő soha senkinek nem ártott, soha senkiről nem írt vagy mondott olyasmit, amiből kára származott. "Csak a játék érdekelt, csak az foglalkoztatott, hogy hagyjanak futballozni, mert nekem az volt az életem" - mondta Novák, akinek 1983-ban jelezték a felettesei, tovább nem tartanak igényt a munkájára.

Két olimpiai aranyat és egy bronzot nyert Forrás: MTI

Az ügynöki munkához naiv

A Rubicon folyóirat 2004. októberi írása szerint Novák jelentései három téma körül forogtak: a 60-as években már megszokottá vált bundázás és játékostársa, Albert Flórián megfigyelése mellett a külföldi túrákról kellett beszámolnia. Emellett Novák beszámolt Varga Zoltán mexikói olimpiáról történő disszidálásáról is. A lap idézte Novák több jelentését, az egyikben a csoportvezető megállapította: Novák naiv, ügynöki munkához szükséges vagánysággal, leleményességgel nem rendelkezik.