Szerelmes vagyok az angol futballba

Bogdán Ádám kapus labdarúgás
Bogdán Ádám kapus vetődik a hollandok elleni világbajnoki selejtezőre készülő magyar labdarúgó-válogatott edzésén a telki edzőközpontban 2012. szeptember 10-én.
Vágólapra másolva!
A Liverpool ellen az FA-kupában a csapatát szinte egyedül meccsben tartó Bogdán Ádám a sérülése óta csak második számú kapus a Championshipben szereplő Bolton Wanderersben. A válogatott kapus szerződése a nyáron lejár, de nem biztos, hogy távozik Angliából, mert szerelmes az angol futballba.

Nem voltak túlzók a szalagcímek, tényleg elképesztő volt, amit a Liverpool ellen műveltél. Van választék bőven, de szerinted melyik volt a legnagyobb védésed?

Talán Borini csavarásánál védtem a legnagyobbat, Sterling ziccerénél pedig arra lehettem büszke, hogy jól olvastam a játékot, és sikerült olyan jól helyezkednem, hogy közel kerültem a játékoshoz. Egyébként tök mindegy, hányat véd a kapus, ha kikap a csapat, így én is inkább annak örülök, hogy az újrajátszáson megint találkozhatunk a Liverpoollal.

Most az a rendszer a Boltonnál, hogy a bajnokikon Andy Lonergan, a kupameccseken pedig te védesz?

Így konkrétan nem beszéltük meg a dolgot, egyszerűen csak így alakult. Azért abban bízom, hogy a Liverpool ellen én védek majd az újrajátszásban is, hiszen a Wigan elleni FA-kupa-meccsen is én álltam a kapuban.

Nem vagy te túl jó ahhoz, hogy második számú kapus legyél a Championshipben?

Miért, Andy Lonergan nem túl jó kapus a padozáshoz? El kell fogadni, hogy egyszerre csak egy kapus lehet a pályán, és bár nem tartom magam rosszabb kapusnak nála, tudomásul vettem, hogy most ő az első számú kapusa a csapatnak a bajnokságban. Nem volt szerencsém, elég rosszkor jött a sérülésem, pedig nyáron egy egészen konkrét ajánlat futott be értem, de a korábbi menedzserünk akkor nem engedett el. Lonergan beállt, és hát, mondjuk ki, nagyszerűen védett, mi pedig edzőt váltottunk, és a csapat is belelendült.

Hogy jöttök ki Lonergannal?

Nagyon jól, mondhatom, hogy baráti a viszonyunk. Ő is itt van már három éve, úgyhogy elmondhatjuk, hogy már mindketten ültünk a másik mögött a padon.

Bogdán Ádám a válogatott összetartásán Forrás: MTI/Illyés Tibor

A nyáron lejár a szerződésed, mi tarthat Boltonban?

Mondjuk a Premier League. Van rá esély, hogy egyébként is Boltonban maradok, de ha most nem is úgy áll a csapat [jelenleg a 16. a Championshipben], én hiszek benne, hogy oda tudunk érni az első hat közé. A playoff már hatalmas siker lenne, a feljutásról nem is beszélve.

De a Boltonban nem vagy első számú kapus. A Liverpool állítólagos érdeklődése mellett hallani több német csapatról is, ahol tudható, hogy kezdőként számítanának rád.

Igen, bár a Poolt azóta már félre is tehetjük, hiszen hétfőn Brendan Rodgers bejelentette, hogy nem igazol kapust a hátralevő napokban. Én amúgy sem azért örültem neki, hogy jól ment ellenük, mert a Liverpool éppen kapust keres, hanem mert örültem, hogy újra lehetőséget kaptam, és egy országos tévécsatornán, egy fantasztikus stadionban mutathattam meg magam. A Bundesliga-klubok érdeklődéséről tudok, de nem hiszem, hogy az átigazolási szezonból hátralevő napokban eladna a klub. Nyáron már ingyen igazolhatnék bárhova, de még egyszer mondom, egyáltalán nem biztos, hogy elmegyek Boltonból.

Bogdán Ádám Telkiben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az általad képviselt kapusstílushoz melyik futballkultúra illik a legjobban?

Ragozhatjuk ezt a kérdést, de én nem érzem olyan fontosnak. A vége az, hogy mindenhol meg kell fogni a labdát.

Milyen érzés lenne nyolc év után elhagyni Angliát?

Nehéz, biztos, hogy fájna. Szerelmes vagyok az angol futballba, még a másodosztályban is olyan lendület van a játékban, ami nagyon hiányozna, ha eligazolnék innen. Ez a végtelenül őszinte, hajtós foci a kedvencem, ami persze nem azt jelenti, hogy más bajnokságokban nem védenék szívesen. Azt tudom, mi nem hiányozna Angliából: az időjárás. Néhány napja is megvan már, hogy nem láttam a napot.

Bogdán Ádám a Bolton kapujában Forrás: AFP/Glyn Kirk

A válogatott kapujába való visszatérést biztosan elősegíthetné, ha folyamatosan védenél. Szempont lesz a döntésednél a válogatott, ha nyáron szabadon igazolhatóvá válsz?

Nekem nagyon fontos a válogatott, bármikor Dárdai Pál rendelkezésére állok. A válogatott kapujába való visszatéréshez nyilván az is kellene, hogy folyamatos meccsterhelést kapjak, de úgy gondolom, a Liverpool ellen sikerült bizonyítanom, hogy kevés meccsel a lábamban is hozzá tudok tenni a csapat teljesítményéhez. Egy kapusnak úgyis mindig úgy kell készülnie, hogy bármikor készen álljon beszállni egy meccsbe.