Gera visszatér, Vierchowod bemutatkozik

Gera Zoltán, foci
UNITED KINGDOM, West Bromwich : Everton's French defender Sylvain Distin (back) jumps for the ball with West Bromwich Albion's Hungarian striker Zoltan Gera during the English Premier League football match between West Bromwich Albion and Everton at the Hawthorns in West Bromwich on January 20, 2014. AFP PHOTO / PAUL ELLIS
Vágólapra másolva!
Bár egyelőre úgy tűnik, csökken a légiósok száma, a nyári átigazolási szezonban eddig máris húsznál több új külföldi labdarúgó érkezett a magyar NB I-be. A hét végén rajtoló 2014–15-ös idény nagy esélyese a szinte alig változtató Debrecen lehet, a Ferencváros és a Győr egy-egy válogatott játékossal, Gera Zoltánnal és Priskin Tamással száll harcba az érmekért, a legnagyobb nevet azonban minden bizonnyal a Honvéd húzta, miután szerződtette edzőnek a világbajnok, Bajnokok Ligája- és KEK-győztes Pietro Vierchowodot.

"Az OTP Bank Liga változatlanul nagy részben a levezető, kis tudású idegenlégiósok gyűjtőhelye" – jelentette ki Muszbek Mihály sportközgazdász, aki azt mondta, a 16 NB I-es klubot működtető gazdasági társaságok négymilliárd forint veszteséget termeltek a 2013-as naptári évben. A szakember a külföldi játékosok számának drasztikus csökkentését és 15 százalék alá szorítását javasolta, de a nyári átigazolási szezon eddigi részében (öt héttel a zárás előtt) már így is húsznál több külföldi érkezett az élvonalba.

Összeszokott Loki

A bajnok Debrecen is légióssal erősített, de Kondás Elemér ezúttal nem vakon igazolt, a Ferencváros jobb oldali védőként is középpályásként is bevethető bosnyák labdarúgója, Aleksandar Jovanovic az egyik legjobb külföldi volt az előző idényben. A Loki komoly veszteséget sem könyvelt el, Bernáth Csaba ugyan visszavonult, de Balajti Ádám vagy Spitzmüller István elvesztése nem fogja megrendíteni a bajnokot.

Priskin újjászülethet

A Győrnél Horváth Ferenc vezetőedző már-már nagytakarítást rendezett, Rafael Burgos, Vladimir Djordjevic, Mihai Nicorec és Patrick Mevoungou távozott, nagyobb veszteség viszont az utóbbi évek egyik legnagyobb tehetségének kikiáltott Kalmár Zsolt, akit a Red Bull támogatásával kivásároltak, nagyobb baj, hogy nem a Salzburg, hanem a német másodosztályba frissen feljutott Leipzig fogja alkalmazni.

Priskin Tamás júniusban a kazahok ellen is gólt szerzett Fotó: Mudra László - Origo

Érkezési oldalon a hamburgi Stieber Zoltán öccse, András az egyik nagy fogás, kérdés, hogy az évek óta az Aston Villánál tréningező játékos mire lesz képes. A szerb Milos Kocic kapus januárban még pályafutása befejezését fontolgatta, alig-alig védett az utóbbi időben. A 44-szeres válogatott Priskin Tamás ugyanakkor újjászülethet a jól ismert közegben, a támadó 2003–2006 között már szerepelt az ETO színeiben, ezúttal az Austria Wientől szerződött haza úgy, hogy egy meccset sem játszott az osztrákoknál.

Egy Gera csinál aranyat?

A Ferencváros mindig is reflektorfényben volt, most a bronzérem, az Európa Liga-szereplés és az új stadion reménnyel tölti el a szurkolókat, hogy hátha ismét aranyesélyes lesz a csapat. Ehhez viszont nem ártott volna az NB I két legjobb külföldijét, Leonardót és Muhamed Besicet megtartani. Előbbi nem elég, hogy késve ért vissza Brazíliából, de még össze is veszett Thomas Doll edzővel, ezért úgy kirúgták, hogy Münchenig nem is ért földet. Besic papíron még a Fradié, de a világbajnokságot megjárt bosnyák iránt a fél Premier League érdeklődik. Az angol lapok 2,5 millió fonttól a 4 millióig már sok mindent írtak, nem kérdés, hogy előbb-utóbb megszületik a megállapodás valamelyik klubbal.

Gera hazatért Forrás: AFP/Paul Ellis

Pedig ha ők maradtak volna, akkor Gera Zoltán hazaérkezésével bizony a zöldek lehettek volna az NB I csúcsesélyesei. Így azonban a hónapokig sérülés miatt lábadozó, West Bromwichtól hazatérő játékostól nem szabad megválást várni. Szaltót viszont igen, Gera azt ígérte, hozza majd szokásos gólörömét, hogy bebizonyítsa, nem öreg a futballhoz.

Emir Dilaver, Tomislav Havojic, Stjepan Kukuruzovic és Michal Nalepa egyelőre kakukktojásnak számít, a szombathelyi Bosnjak Predragot legalább láttuk már játszani egy teljes szezont. Benjamin Lauth esetében pedig csak Király Gáborra támaszkodhatunk, aki azt mondta, a német válogatott csatár az 1860 Münchenben is bizonyított, és lehet még benne pár jó év.

Csökkenő légiósszám Fehérváron

A Videotonnál a pályaedzőből vezetőedzővé előlépett Joan Carrillo öttel csökkentette a légiós kontingens számát: heten távoztak, és csak egy marokkói (Szofian Sakla), illetve egy horvát (Dinko Trebotic) játékos érkezett. No meg a mezőkövesdi kapus, Horváth Tamás – kíváncsian várjuk, ez a keret mire lesz képes. Főleg úgy, ha esetleg a kétszeres gólkirály, Nikolics Nemanja is távozik, igaz, ebben az esetben a hírek szerint Feczesin Róbert vagy Németh Krisztián jöhet a helyére.

Szivics magyarított

Meglepetésre Szivics Tomiszláv is többnyire magyar játékosokat szerződtetett az EL-induló Diósgyőrhöz, az egyetlen kivételt egyelőre a kaposvári szerb, Drazen Okuka jelentette. Rajta kívül azonban érkezett Antal Botond (Kaposvár), Bognár István (Mezőkövesd), Bori Gábor (Paks), Németh Milán (Pápa) és Takács Tamás (Szigetszentmiklós).

Futács Márkó távozása nagy veszteség Diósgyőrben Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nagy veszteség Futács Márkó, akit nem sikerült megtartani, a Leicester City pedig inkább pénzt csinált belőle, és elpasszolta a török bajnokság újoncának, a Mersin Idmanyurdu együttesének. Mohamadou Abdouraman a Nyíregyházát, Gohér Gergő a Puskás Akadémiát, míg Vadász Viktor az Újpestet választotta.

Még nincs vége az elvándorlásnak

Szombathelyen nem könnyű Artner Tamás helyzete, ugyan Halmosi Péter hosszú huzavona után maradt a Haladásnál, a tavalyi jó szereplés miatt több játékos távozott. A szakvezetés egyelőre csak fiatal magyarokat igazolt – Gaál Bálint, Katona Máté, Varga Gábor (mind Sopron), Nagy Olivér (Paks), Városi Viktor (PMFC), Zamostny Balázs (Újpest) –, ugyanakkor távozott Bosnjak Predrag (Ferencváros), Hrepka Ádám (MTK), Nagy I. Gábor (Újpest), Simon Ádám (Videoton) és Tóth Péter (Pinkafeld).

Guzmics úgy érzi, kinőtte a Haladást Forrás: AFP/Isza Ferenc

És korántsem biztos, hogy vége az elvándorlásnak, hiszen Radó Andrásért és Németh Márióért is érkezett ajánlat, míg a válogatott belső védő, Guzmics Richárd tavaly decemberben jelezte, hogy nem akar hosszabbítani, így egyelőre egyénileg edz, és ajánlatra vár.

A klub több fiatal külföldit is tesztel, de Artner azt mondta, a fiatal játékosok esetében könnyen előkerül egy papír, amely szerint 300-400 ezer euró nevelési költséget követel egy klub. A vasiak egyelőre olyan papírra várnak, amin nulla euró szerepel.

Vierchowod a legnagyobb fogás

Pécsen jóval kevesebb változás történt, mint amire előzetesen számítani lehetett. Fröhlich Roland és Pölöskey Péter hosszabbított, a horvát Andrej Causic egy év után visszatért, míg Heffler Norbert a Paksot hagyta el Véber György vezetőedző hívószavára. A legnagyobb veszteség Koller Krisztián Nyíregyházára való távozása, így a klub mindenképpen szeretne még csatárt igazolni.

Az MTK-tól távozott Ayub El Harrak Rouas, de ez nem rengette meg a világot, hiszen alig kóstolt bele tavaly az NB I-be. Érkezett a szenegáli támadó középpályás, Khaly Iyane Thiam, illetve Halmai Ramón mellett visszatért a Haladástól az egykori MTK-nevelés, Hrepka Ádám is.

Vierchowod néha még a Milan-öregfiúkban pályára is lép Forrás: AFP/Atta Kenare

A Honvéd legnagyobb igazolása Pietro Vierchowod. A világbajnok, Bajnokok Ligája- és KEK-győztes olasz klasszis ezúttal edzőként bizonyíthat Kispesten. A klub ugyancsak megvált jó néhány légiósától – többek között Emiliano Bonazzoli, Ivan Lovric, Emanuele Testardi és Boris Zivanovic is távozott –, egyelőre csak két afrikai csatár érkezett az elefántcsontparti Kandia Traoré és a guineai Souleymane Youla személyében.

12 újpesti légiós távozott

Kecskeméten a szlovák kapus, a Videotontól kölcsönkapott Tomás Tujvel mellett a szerb Stojan Pilipovic (OFK Beograd) az új ember.

Pakson a legnagyobb erősítés az a Tamási Zsolt lehet, akit hosszú évek olaszországi légióskodása egészen a Parma kispadjáig vitt. A távozók listája ugyanakkor hosszabb, a gólkirály Simon Attila az osztrák Wolfsberger AC-t választotta, Éger László visszavonult, de elment Bori Gábor (DVTK), Nagy Olivér (Haladás) és Heffler Norbert (Pécs) is.

Pápán az alacsonyabb osztályból érkezőkben hisznek, Zalaegerszegről mindjárt hárman is jöttek (Bernardo Frizoni, Milan Bogunovics, Marián Sluka), de az egykori gólkirály, a veterán Waltner Róbert is Siófokon futballozott legutóbb. Vadims Zulevs neve nem lehet ismeretlen, ő három szezont már lehúzott a klubnál, most a lett FK Jelgavától igazolt vissza. A távozók listája sem rövid, Lazar Arsic, Georges Griffiths, Goran Maric, Németh Milán, Présinger Ádám vagy Youssef Sekour is sokat játszott az előző évadban.

Nagy volt a jövés-menés Újpesten, tizenkét légiós mellett Lázár Bence (Nyíregyháza) sem maradt, de érkeztek új külföldiek az albán Berat Ahmeti (KF Pristina), a kongói-finn Aristote Mboma (FC Honka), az uruguayi Rodrigo Rojo (CA Fénix) és a belga Jérémy Serwy (Borussia Dortmund II) személyében. A magyarok közül Nagy Gábor (Haladás), Forró Gyula (Kecskemét), illetve Vadász Viktor (DVTK) bizonyíthat.

Máltai légiós Újvárosban

A Puskás Akadémia ennyire nem vágott most bele, a szerb utánpótlás-válogatott kapus, Branislav Danilovic (Rad Beograd) mellett Gohér Gergő (DVTK) és Harsányi Zoltán (Mezőkövesd) az új ember.

Ami a két újoncot illeti, a Dunaújváros a horvát Dino Gavric (Enoszisz Paralimni), a máltai válogatott Rowen Muscat (Birkirkara), illetve a spanyol Bruno Pascua (Gimnástica de Torrelavega) mellett három Videoton-játékost vett kölcsön (Milan Peric, Szekeres Adrián, Zsótér Donát).

A Nyíregyháza Szécsi Márkkal (DVSC), Koller Krisztiánnal (PMFC), valamint Lázár Bencével (Újpest) erősítette meg a támadósorát, a középpályán pedig Spitzmüller István (DVSC), valamint Mohamadou Abdouraman (DVTK) jelenthet komoly erősítést.

Az első forduló programja

A nyitófordulóból rekordmennyiségű, hét meccset közvetít élőben a tévé. A nyári menetrend szerint péntekenként egy, szombatonként négy, vasárnaponként pedig három meccset rendeznek majd.

július 25., péntek:

Nyíregyháza Spartacus - DVSC-TEVA 19.00 (Sport1)

július 26., szombat:
Budapest Honvéd - Dunaújváros Pase 16.30 (Duna)
Videoton FC - Lombard Pápa Termál FC 18.30 (Sport1)
PMFC-Matias - MTK Budapest 18.30
Szombathelyi Haladás - Újpest FC 20.30 (Sport1)

július 27., vasárnap:
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano - Ferencváros 16.30 (Duna)
Diósgyőri VTK - Puskás Akadémia 18.30 (Sport2)
MVM Paks - Győri ETO FC 20.30 (Sport2)