Vágólapra másolva!
Furcsa lehetett Both József számára látni, amint az ő irányításával Portugália ellen jó eredményeket elérő 1995-1996-os születésű labdarúgókból összeállított válogatott Felcsúton 6-1-re kikap a portugáloktól. A Magyar Labdarúgó Szövetségtől januárban menesztett szakmai-képzési igazgató azt mondja, tudja, hogy mi az oka az U19-es csapat visszaesésének, ám egyelőre nem szeretne erről beszélni, mivel a sikeres időszakokban senki nem volt kíváncsi a véleményére.

"A közvélemény nem tudta, senki nem írta meg, milyen komoly eredményt értünk el az utánpótlás-válogatottakkal. Megvannak a videók, olyan szakmai anyagokkal rendelkezünk arról a négy évről, amiről senki nem tud" - indokolta Both József, hogy miért nem szeretne részletesen beszélni a jelenlegi helyzetről. Az U19-es fociválogatott a hazai rendezésű Eb-n Ausztriától 3-1-re, Portugáliától 6-1-re kapott ki, így két meccs után búcsút inthetett a továbbjutásnak.

A szakember azt mondja, miután menesztették, készített egy részletes tanulmányt a munkájáról és a módszereiről, amelyre azonban senki nem volt kíváncsi. "Ezt átadtam az MLSZ-nek, több sajtóorgánumnak is - de letiltották. Ezért úgy határoztam, mivel éveken át senki nem volt kíváncsi arra, hogy mit csináltunk Telkiben, visszavonulok, és egy ideig nem nyilatkozom" - fogalmazott csütörtökön az Origónak Both József.

Komanék felfedezésétől az idei kirúgásig

Both Józsefnek nagy hatalma volt korábban az MLSZ utánpótlás-irányításában, és sokan - edzők, játékosok, szakértők - úgy gondolták, hogy jól végzi a munkáját, amit az eredmények is igazoltak. Ő fedezte fel a Németh Krisztián és Koman Vladimir nevével fémjelzett, Eb- és vb-bronzérmes korosztály tagjainak a többségét, de szintén ő választotta ki a mostani U19-es Eb-n eddig pocsékul szereplő, ám korábban több komoly eredményt is elérő válogatott játékosait. Januárban azonban az MLSZ menesztette a Both József szakmai-képzési igazgató irányítása alá tartozó összes szövetségi edzőt, kivéve az U19-es válogatottal az Eb-re készülő Mészöly Gézát és Pisont Istvánt. Az indok: kiváló eredménnyel járó lényeges vagy tartós változás a megelőző időszakhoz képest nem történt. Both komoly felelősséggel járó munkát végzett a szövetségben: nyolc szövetségi edző, húsz megyei szakmai igazgató, hatvanöt alközpontvezető, kétszáz kiskörzetvezető, közel ezerkétszáz felkészítő edző, valamint orvosi, élettani és pszichológiai csoport is az ő felügyelete alá tartozott.

Állítja, az U19-es válogatott korábban nem úgy működött, mint most. "Senki nem volt kíváncsi ránk, amikor a Marcus Lopesszel felálló Portugáliát megvertük 1-0-ra, és amikor 3-3-at játszottunk velük egy zseniális mérkőzésen. Vagy amikor az első kalapba került az U17-es csapat, és a belgákat és az oroszokat is megelőzve, 10-5-ös gólaránnyal, veretlenül, 88 százalékos teljesítménnyel kijutott az Eb-re - akkor sem hívott senki. Utána történt a váltás, és a kukába dobták azt a szisztémát és filozófiát, amivel három korosztály is az Eb élvonalába került, most pedig, mintha mi sem történt volna, mindent újra akarnak kezdeni. A 95-96-osok az első kalapba kerültek, a 98-as korosztály végigverte Európát, veretlenül tornagyőzelmet aratott Oroszországban, majd Törökországban is értékes győzelmeket aratott - itt figyeltek fel Tajti Mátyásra -, de erről sem akart tudni senki."

Forrás: Origo

Both azt mondja, tudja az okokat, hogy miért jutott ide az U19-es válogatott, de erről most biztosan nem szeretne beszélni. Arra viszont büszke, hogy ezt a gárdát ő szedte össze és futtatta fel, de arról már nem tehet, ami a mostani Eb-n történt, és azt sem állítja, hogy ha ő marad, akkor nincsen az 1-6. "Ilyet nem lehet kijelenteni, mert több minden történt ezzel a korosztállyal az utóbbi fél év alatt, mint előtte négy év alatt." Hogy pozitív vagy negatív változásra gondol-e, azt nem részletezte.

Both visszaemlékezett arra is, amikor tavaly a mostani U19-es - akkor U18-as - válogatottal tornagyőzelmet aratott a házigazda portugálok, a csehek és az Egyesült Államok előtt. "Felülmúltuk a világ legjobb utánpótláscsapatait, de olyan játékkal, hogy egyszerűen döbbenten nézték, hogy mennyire korszerű futballt játszunk."

A szakember felmentése után az Origo érdeklődött a tanulmány iránt. Akkor nem kaptuk meg, de Both József most sem szeretné a rendelkezésünkre bocsátani. "Lehet, el fog jönni az idő, de ez akkor történhet meg, ha az MLSZ, és akik ezt tették, és ide juttatták az egészet, megnézik előtte, hogy ők miben hibáztak. És bocsánatot kérnek tőlem."

Úgy látja, a történelem megismétli önmagát, hiszen 2009-ben az U20-as vb előtt menesztették, most pedig az U19-es Eb-t kellett kívülről figyelnie. "Nem tudtam elérni, hogy bebizonyítsam, teljesen más filozófiával él a magyar korosztályos válogatott, mint a magyar klubok. Talán ez volt az oka a menesztésnek akkor is és most is?"

Győri sikerek Both-recept alapján

Both József sok minden mellett arra is büszke, amit Győrben elért. "2008-ban megkeresett a Győri ETO részéről Tarsoly Csaba, hogy felépítsem a Fehér Miklós Akadémia szakmai programját, és adjak egy klubfilozófiát. Tudjuk, az elmúlt napokban megjelent akadémiák értékelése úgy kezdődik, hogy az ETO az első két helyen van. Ennek a szakmai koncepcióját én állítottam fel, ebből a csapatból került ki Mervó Bence, Kalmár Zsolt, Farkas Zoltán, és még sorolhatnám. Klement István vezetésével folytatták az edzők a programot, közel 20 győri válogatott lett, de ma már Klement sincsen ott az akadémia élén. Ezután hívtak az MLSZ-be, és a 30 oldalas tanulmányom mindenre választ ad arról, hogy mi történt 2010 és 2013 december 31. között a szövetségben."