Vágólapra másolva!
Győznie kell a magyar U19-es futballválogatottnak a Portugália elleni Eb-meccsén, ha életben szeretné tartani az elődöntős reményeit.

Mészöly Géza csapata úgy vágott neki a hazai rendezésű Eb-nek, hogy tétmeccsen még veretlen volt, de az osztrákok ellen gyorsan kiderült, hogy ez a sorozat nem fog folytatódni, mert a 18. percben már 2-0-ra vezetett az ellenfél, amely végül 3-1-re győzött. Kedden máris megvan a lehetőség a javításra, igaz, azt Mészöly is elismerte, hogy a következő ellenfél, a portugál csapat jobb és technikásabb, mint az osztrák.

"Portugália az első fordulóban bizonyította, hogy nem véletlenül tartják az Európa-bajnokság esélyesének, néhány fantasztikus képességű játékosuk van, közülük is kiemelkedik Marcos Lopes, aki gyors, dinamikus, nagyszerű rúgótechnikával rendelkezik, igazi vezér a pályán. Az izraeliek ellen előfordult, hogy a portugálok egyszerre hat játékossal támadtak, de labdavesztés esetén gyorsan váltottak vissza védekezésbe, ezért nekünk is tíz emberrel kell védekeznünk és ugyanannyival támadnunk.

Két támadó szellemű együttes lép pályára Felcsúton, ezért látványos meccsre van kilátás, de úgy kell veszélyeztetni az ellenfél kapuját, hogy hátul végig tökéletesen zárjunk, és ami a legfontosabb, hogy közben kiiktassuk a játékunkból az olyan hibákat, mint amiket elkövettünk az osztrákok ellen" - nyilatkozta a kapitány az MLSZ honlapján.

Bobál Gergely kihagyott egy helyzetet Ausztria ellen, a portugálok ellen javíthat Fotó: Origo

A magyar csapat tavaly kétszer is játszott a portugálokkal, idegenben 1-0-ra győztünk, otthon pedig 1-3-ról sikerült tíz emberrel egyenlíteni. A statisztika alapján tehát lehet esélye a magyaroknak, és az ellenfél edzője, Helio Sousa is óvatosan nyilatkozott a találkozó előtt.

"A magyar válogatott jobb csapat annál, mint amit Ausztria ellen mutatott, az eredmény nem tükrözte hűen a két válogatott közti különbséget. Emlékszem a tavalyi, egymás elleni meccsünkre, tudjuk, hogy mennyire erős a magyar csapat, hiszen mindkét alkalommal sokkal jobban játszott, mint az Eb nyitómeccsén. A magyar válogatottnak volt egy rövidzárlata Ausztria ellen, három perc alatt két gólt kapott, innen mindenkinek nagyon nehéz lett volna felállni.

A második félidőben azonban megmutatta az erejét, ekkor már sokkal jobban játszott, mint az elsőben. Meggyőződésem, hogy tovább fog javulni a magyarok játéka, nagyon nehéz meccsre számítok kedden este" - mondta Sousa, aki játékosként 1989-ben tagja volt az U20-as vébét megnyerő portugál válogatottnak.

A portugálok zsinórban harmadszor szerepelnek az U19-es Eb-n, és hogy mennyire erősek, azt mutatja, hogy a selejtező három meccsét 12-2-es, az elitkörét 9-4-es gólkülönbséggel abszolválták. Az Izrael elleni első Eb-meccsen simán győztek 3-0-ra, és két gólt az a Marcos Lopes lőtt, aki a Manchester City játékosa. A mérkőzés 20.30-kor kezdődik, az Eurosport 2 élőben közvetíti.