Százmilliókat keresett a bundaügy egyik vádlottja

A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én
Budapest, 2014. április 15. A bundabotrányban érintett K. Zoltán elsőrendű vádlott (j) az ellene és húsz társa ellen hivatali vesztegetés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2014. április 15-én. A vád szerint K. Zoltán és társai alkalmanként és személyenként 1000 és 10 000 euró közti vesztegetési pénzért befolyásolta magyar bajnoki és ligakupa labdarúgó-mérkőzések eredményét. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Saját bevallása szerint is több százmilliós bevétele volt sportfogadásból az egyik olyan volt focistának, akinek kedden kezdődött el a pere – de állítása szerint ehhez nem vesztegetett meg senkit, hobbiból volt ilyen ügyes. Az újabb bundaügy fővádlottjai szerint boszorkányüldözés zajlik.

Az összesen négy bundaügy közül kedden annak a tárgyalása kezdődött el, amelyikben a Siófok és a Diósgyőr manipulált mérkőzéseivel kapcsolatban emeltek vádat K. Zoltán elsőrendű és L. Mátyás másodrendű vádlott, valamint 19 társuk ellen.

Az első tárgyalási nap délelőttjén K. Zoltán és L. Mátyás is vallomást tett, L. azt is vállalta, hogy kérdésekre válaszol. Mindkét fővádlott ártatlannak vallotta magát az összes vádpontban, köztük a gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelesség megszegésére irányuló megvesztegetésében (ez lenne a bundázás).

A két volt NB I-es futballista, K. Zoltán és L. Mátyás bevallotta, hogy mindketten szenvedélyes sportfogadók, sőt megélhetési sportfogadók voltak, vagyis egyéb érdekeltségeik mellett fő bevételi forrásuk fogadásokból származott. A bíró kérdésére L. elmondta, hogy a vizsgált időszakban több százmillió forintot keresett sportfogadással, de tagadta, hogy manipulált mérkőzésekből származott volna a bevétel.

K. Zoltán elsőrendű (jobbra) és L. Mátyás másodrendű vádlott Forrás: MTI/Illyés Tibor

K. boszorkányüldözésnek nevezte az eljárást, szerinte az ügyészség kétségbeesetten keresi a bűncselekményt ott, ahol nem történt ilyen, hiszen ő elsősorban játékosmenedzserként tekint magára, a sportfogadás csak a hobbija, kizárólag magánszemélyként fogadott. Hozzátette, két és fél éve ül előzetes letartóztatásban, ami már az ellene felhozott vádakért adható büntetés mértékét is meghaladja.

Ebben igaza van, de tudni kell, hogy K. további két ügyben is szerepel vádlottként, csakhogy a bíróság elutasította a vádlottak perösszevonási kérelmét, mert túl sok a vádlott. A helyszínen tartózkodó jogászok szerint ha K.-t minden vádpontban bűnösnek találnák, szinte biztosan 10 év feletti büntetésre számíthatna.

A megye I-et nem is értik

Az első- és másodrendű vádlott elismerte, hogy sokakat ismernek a többi vádlott közül, de azt állították, soha nem léptek velük üzleti kapcsolatba. K. és L. mindketten értetlenkedve fogadták azt a vádpontot, amely szerint egy megyei első osztályú mérkőzést is megpróbáltak manipulálni.

A bíróságon felolvasták az egyik vádlott, H. Gábor feltáró vallomásának legfontosabb részleteit. H. Gábor szinte az összes vádlott-társára terhelő vallomást tett, részletesen beszámolt arról, hogy mikor, milyen meccs megvásárlásáért mennyit és kinek fizettek. Társai "szúrós szemmel" néztek rá abban a rövid időszakban, amikor a tárgyalás elején az összes vádlott jelen volt - jelentette tudósítónk.

A ügyben a legoptimistább becslések szerint sem lesz ítélet ősz előtt, de lehet, hogy a per a jövő évre is áthúzódik. A következő tárgyalási nap még ezen a héten lesz.