Vágólapra másolva!
Méterről méterre küzdi magát előre a Dakar-ralin a Szalay Balázs–Bunkoczi László kettős. A magyar páros szerdán, az utolsó előtti napon már 20. helyen állt összetettben. Ehhez meg kellett küzdeniük a szerdai szakasz kőkemény kihívásaival. 

Az Opel Dakar Team párosára szerdán Pisco körül egy 313 kilométeres hurokszakasz várt Peruban, amelyben két extra nehezítés is volt – ha a dűnesor önmagában nem lett volna elég.

Egyrészt ezen a környéken már többször járt a mezőny idén is, rengeteg nyom keresztezte egymást, ami rettentően zavaró volt navigációs szempontból, másrészt pedig ezen a napon nem csupán a stopper volt az ellenfél.

Normál esetben egymás után, kétpercenként rajtolnak a versenyzők, ezen a napon azonban négyesével indították őket.

Szalayék az egyik Minivel, egy side by side szöcskével és egy Buggyval indultak együtt.

Többen a dűnéken Forrás: Opel Dakar Team

„A Mini rögtön a rajt után elásta magát, az SxS megindult, és némi egérutat szerzett, de egy kilométer után megelőztük, maradt egy Buggy, azzal versenyeztünk egészen sokáig, de egyszer csak egy dűne tetején elővette a műholdas telefonját és segítséget hívott”– elevenítette fel a történteket az Opel Grandland X pilótája, Szalay Balázs. „Ezt azért láttuk ennyire pontosan, mert mi meg egy dűne tetején állva ástunk akkor, mivel a tetőn elfogyott a lendület, és elakadtunk. Ezen a napon is rengeteg dűnén kellett átverekedni magunkat, megdolgoztunk azért, hogy eljussunk ennek a Dakarnak az utolsó szakaszáig, és

Volt dolga az őrangyalunknak, a végén kétszer olyan magasan repültünk, hogy bármikor vége lehetett volna számunkra a versenynek.”

A navigátor szempontjából sem volt leányálom a szerdai gyors. „Borzalmas volt. Jó néhányszor mentünk már ezen a környéken,

minden tele volt nyomokkal, ráadásul eléggé elöl is rajtoltunk, úgyhogy még az sem segített, hogy mentek előttünk, mert nem mentek.

Többször is megesett, hogy mindenki minden irányból érkezve kereste az éppen aktuális GPS-pontot, úgyhogy nem csak nekünk okozott fejtörést a pálya. De végül minden pontot érintettünk, és az eredményre sem lehet panaszunk.”

Még egy nap homokfutás vár a magyarokra Forrás: Opel Dakar Team

A Dakar-mezőny egyetlen magyar autós párosa a 27. helyen végzett a szakaszon, amelyen a toppilóták közül is többen bajba kerültek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Szalayék a 20. helyről várják a zárónapot.

A páros pályafutása legjobb Dakar-eredményét 2012-ben érte el, akkor a huszadik helyen végzett – a pilóta az idén azt tűzte ki célul, hogy legjobbja közelében végez. Most karnyújtásnyira került ettől. Persze, más most a helyzet, mint hét évvel ezelőtt, sokkal sűrűbb a mezőny, sokkal több a gyári autó, úgyhogy a huszadik hely is sokkal értékesebbnek számítana.

A Dakar-rali csütörtökön egy 359 kilométeres szelektív szakasszal ér véget.