Michelisz Norbertet megbüntették, három hellyel hátrább sorolták

AUTO - WTCR SUZUKA  -  2018 Motorsport auto championnat du monde circuit course cup fia japon octobre tourisme wtcr 05 MICHELISZ Norbert, (hun), Hyundai i30 N TCR team BRC Racing, action during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of Japan, at Suzuka f
05 MICHELISZ Norbert, (hun), Hyundai i30 N TCR team BRC Racing, action during the 2018 FIA WTCR World Touring Car cup of Japan, at Suzuka from october 26 to 28 - Photo Clement Marin / DPPI
Vágólapra másolva!
Ahogyan az várható volt, szoros időmérőt futott a túraautó-világkupa mezőnye Japánban. A WTCR idei utolsó előtti hétvégéjén rendhagyó időrend alapján már pénteken lezajlott az összes szabadedzés és időmérő. Michelisz Norbert az első időmérőn a nyolcadik helyet szerezte meg a BRC Racing Team Hyundai i30 N TCR-ével, a második kvalifikáción bejutott a Q2-be, ahol hetedik lett. Sajnos, később érkezett a hír, hogy a magyar autóst a versenybizottság megbüntette, így három rajthelyes büntetést kapott.

Munkatársunk helyszíni jelentése Szuzukából:

Hogy mennyire egyben van a túraautó-kupa mezőnye, hogy mennyire eltűnnek az autók közötti különbségek a legendás szuzukai pályán, azt jól mutatja, hogy az első időmérőn az első tizennégy versenyző egy másodperen belül volt, vagyis a tizennegyedik helyezett Nathanaël Berthonnak mindössze 0.968 volt a lemaradása a leggyorsabb Aurélien Comte mögött.

Nyolcadik rajtkocka az első versenyre Michelisznek Forrás: Clement Marin / DPPI/Clement Marin

Michelisz Norbert 0.722-es hátránnyal lett nyolcadik, de elégedetten kommentálta az elért helyezését. A magyar versenyző a helyszínen az Origónak azt mondta:

Az első helyezett Aurélien Comte lett a DG Sport Competition Peugeot 308 TCR-ével, Kevin Cecconé a második rajtkocka. A fiatal olasz versenyző szinte feltámasztotta a Mulsanne Srl Alfa Romeo Giulietta TCR-ét. A szezon elején Fabrizio Giovanardival és Gianni Morbidellivel csak a mezőny végén poroszkáló olasz csapat Ceccon szlovákiai beugrása óta hozza az eredményeket. Érthető, hogy a 25 éves versenyző boldogan nyilatkozott az időmérő után az Origónak.

Kevin Cecconnak igencsak jól fekszik az Alfa Romeo Giulietta TCR Forrás: Jean Michel Le Meur / DPPI/Jean Michel Le Meur

„Elmondhatatlanul boldog vagyok, ez egy fantasztikus eredmény. Közel voltunk a pole pozícióhoz is, de nagyon egyben van a mezőny, kiszámíthatatlan volt a vége. A második szabadedzésen óriásit hibáztam, kitörött az autóm jobb első kereke,

nem győztem elnézést kérni a csapattól, amiért miattam ilyen keményen kellett dolgozniuk. Megfogadtam, hogy egy jó időmérős eredménnyel hálálom meg a munkájukat, meg is lett.

De még hátra van a második időmérő, úgyhogy még nem lazíthatunk.”

Harmadik helyen az ALL-INKL.COM Münnich Motorsport argentin pilótája, Esteban Guerrieri végzett.

A mezőny másik két magyarja, a Zengő Motorsportnál versenyző Szabó Zsolt a 24., Nagy Norbert a 25. helyen zárt.

Kevin Ceccon helyi idő szerint kora este már nekikezdhetett az ünneplésnek, bombameglepetésre ugyanis - világbajnokokat megelőzve - megnyerte a második kvalifikációt, vagyis megszerezte a pole pozíciót a vasárnapi főfutamra - igaz, a mezőny pillanatnyilag legkönnyebb autójával. Michelisz Norbert heteddiként végzett a Q2-ben, vagyis a főfutamon a hetedik, a fordított rajtrácsos szombati második versenyen pedig a negyedik helyről indulhat. Legalábbis ezt gondoltuk egy ideig. Mert később jött a hír, hogy

a versenybizottság megbüntette a magyar pilótát,

akit három hellyel hátrább soroltak a szombati első futamon. Nem csak őt. Yann Ehrlacher, Timo Scheider, Esteban Guerrieri, illetve Thed Björk és Gabriele Tarquini is megkapta a magáét, egészen pontosan a három helyes rajtbüntetést.

Az indoklás elképesztő: a bírók szerint ez a hat pilóta indokolatlanul lassan haladt a pályán.

Helyezés Versenyző Csapat Pont
1. Max Verstappen Oracle Red Bull Racing 26
2. Sergio Pérez Oracle Red Bull Racing 18
3. Carlos Sainz Jr. Scuderia Ferrari 15
4. Charles Leclerc Scuderia Ferrari 12
5. George Russell Mercedes-AMG 10
6. Lando Norris McLaren F1 Team 8
7. Lewis Hamilton Mercedes-AMG 6
8. Oscar Piastri McLaren F1 Team 4
9. Fernando Alonso Aston Martin Aramco F1 Team 2
10. Lance Stroll Aston Martin Aramco F1 Team 1
Teljes lista

Szombaton - magyar idő szerint - reggel 7 óra 5 perckor az első futammal megy tovább a program, a második és harmadik verseny vasárnap hajnalban 3 óra 5 perckor, valamint 4 óra 30-kor kezdődik.