Nem segíthettek nők a szumóversenyen agyvérzést kapó polgármesternek

The Mongolian yokozuna Kakuryu celebrates his 4th title
The Mongolian yokozuna Kakuryu(L) recieves a victory cup of the Spring Grand Sumo Tournament from Kitanoumi, chairman of the Japan Sumo Associationin in Osaka on March 25, 2018. Kakuryu claimed his 4th championship on previous day.( The Yomiuri Shimbun )
Vágólapra másolva!
A japán szumószövetség vezetője kénytelen volt bocsánatot kérni amiatt, hogy kiutasították a küzdőtérről azokat a nőket, akik újra akarták éleszteni az eszméletét vesztő helyi polgármestert.

A szumó hagyományai szerint a kör alakú küzdőteret, a dohjót szentként tisztelik és nőknek tilos belépni oda.

Rjozo Tatami, a Japán délnyugati részén fekvő Maizuru polgármestere egy szerdai versenyen a küzdőtéren elmondott beszéde közben esett össze. Két nő, egészségügyi alkalmazottak azonnal a küzdőtérre siettek és elsősegélyben részesítették a 67 éves férfit. Miközben két másik nő is a helyszínre érkezett, a bírók felszólították a nőket, hogy azonnal hagyják el a küzdőteret.

"Hölgyeim, hagyják el a küzdőteret. Csak férfiak menjenek fel" - mondta a bírók egyike.

A közösségi médiában az esetről megjelent videó hatalmas felháborodást okozott a szigetországban,

sokan bírálták az szumó illetékeseit azért, mert a hagyományokat többre tartják egy ember életénél.

Hakkaku Nobujosi, a szumószövetség elnöke szerda késő este kiadott közleményében helytelennek nevezte a nők kiutasítását a küzdőtérről és bocsánatot kért, miközben megköszönte a nőknek, hogy megpróbálták megmenteni a polgármester életét.

Azzal védekezett, hogy a felszólítást a küzdőtéren megjelenő nők miatt pánikba esett egyik bíró szájából hangzott el.

– hangsúlyozta Hakkaku.

A polgármester agyvérzést szenvedett, azonnal megoperálták a helyi kórházban és állapota stabil - közölték önkormányzati illetékesek.

A női jelenlétet tiltó szumóhagyományok számos ellentmondásos esetet okoztak az elmúlt évtizedekben, magas rangú női politikusoknak például megtiltották a győzteseknek járó elismerések átadását a küzdőtéren.