Hillary Clinton gratulált az első női NBA-edző győzelméhez

Becky Hammon San Antonio Spurs nba edző
HOUSTON, TX - OCTOBER 24: San Antonio Spurs assistant coach Becky Hammon waits on the court at the start of the preseason game against the Houston Rockets at Toyota Center on October 24, 2014 in Houston, Texas NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory copyright notice: Scott Halleran/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A San Antonio Spurs nyerte az NBA Summer League döntőjét, ezzel edzője, Becky Hammon lett az első női vezetőedző az NBA-ben, aki meg tudta nyerni a nyári sorozatot.

"Gratulálok Becky Hammonnak, ő első női vezetőedző az NBA Summer League-ben, és az első nő is, aki megnyeri" – gratulált Hilary Clinton a Twitteren, miután a San Antonio Spurs 93-90-re legyőzte a Phoenix Suns csapatát a Las Vegas-i torna döntőjében.

Becky Hammon már azzal is történelmet írt, amikor tavaly nyáron a Spurs másodedzője lett, hiszen korábban még ezen a poszton sem fordult meg nő az NBA-ben. Most pedig vezetőedzőként rögtön nyert. Hammont azonban csak a Summer League idejére nevezték ki, ősztől újra másodedzőként dolgozik majd Gregg Popovich mellett.

Becky Hammon egy tavaly októberi, Houston Rockets elleni NBA-meccsen Forrás: AFP/Scott Halleran


Nincs itt semmi látnivaló

A 38 éves edző szerint nem különleges, hogy nőként férfiakat edz. "A kosárlabda az kosárlabda, a sportolók azok sportolók és a jó játékosok szeretnének fejlődni. Én pedig megpróbálom őket ehhez hozzásegíteni" – mondta Hammon az amerikai Fortune magazinnak.

A játékosok is teljesen természetesnek érzik a helyzetet. "Nem gondolunk rá úgy, mint egy nőre. Egyszerűen ő az edző, mi pedig hallgatunk rá.

– mondta a Gurdiannek Jarrel Eddie, a Spurs játékosa.

Hammon játékoskarrier után váltott az edzősködésre. 13 éves profi pályafutása alatt nemcsak Amerikában, hanem Spanyolországban és Oroszországban is játszott, sőt az amerikai mellett az orosz válogatott tagja is volt.