Tényleg nem Dream Team, de minden hibát büntet

Puerto Rico v United States GettyImageRank2 SPORT VERTICAL BASKETBALL USA New York City Puerto Rico Madison Square Garden Taking a Shot - Sport Slam Dunk James Harden Match - Sport USA New York City Puerto Rico Madison Square Garden Taking a Shot - Sport
NEW YORK, NY - AUGUST 22: James Harden #13 of the USA dunks against Puerto Rico during their game at Madison Square Garden on August 22, 2014 in New York City. Al Bello/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A hazai pályán kosarazó spanyol NBA-menők és az amerikai B csapat lehet a szombaton kezdődő vébé két főszereplője. Mi dönthet köztük, és kire lesz érdemes figyelni?

Team USA - most már csak így hívják az 1992-es barcelonai olimpián még Dream Teamként emlegetett amerikai férfi kosárlabda-válogatottat. A Magic Johnsonnal, Michael Jordannel, Larry Birddel felálló csapat után következő amerikai válogatottakat még Dream Team II-nek, III-nak nevezték a nagy tornákon, aztán elveszett a verhetetlenség mítosza.

A szombaton kezdődő spanyolországi világbajnokságra olyannyira nem álomcsapattal utaztak el, hogy a legjobb kezdő ötösük hiányzik. Így is kiemelkednek azonban a mezőnyből, még ha nem is egyedül, hanem a házigazda spanyolokkal párban.

James Harden a Puerto Rico elleni meccsen, New Yorkban Forrás: AFP/Al Bello

"1992-ben a Dream Team olyan magasra tette a lécet, hogy azt soha többé nem lehet átvinni. De nem az amerikaiak estek vissza, hanem a többiek erősödtek meg brutálisan" - állítja Tőrös Balázs, a Sport TV szakértője, majd hozzátette: "amíg világ a világ, az USA válogatottja minden világversenyen esélyes lesz. Még akkor is, ha most például a legjobb kezdő ötösük nem utazik el a vébére."

Mások mellett LeBron James, Blake Griffin, Dwight Howard, Kevin Durant és Russel Westbrook is otthon marad, de a Spurs-Heat NBA-döntő amerikai résztvevői közül sem megy senki a vébére. "Kezd kevésbé fontossá válni a játékosoknak a vb, bár az olimpiákra mindig összeszedik magukat" - utalt Tőrös az 1998 és 2006 közti időszakra, mikor zsinórban háromszor nem nyert vébét a Team USA. "Mióta megkapták azokat a pofonokat, Mike Krzyzewski az állandó szövetségi kapitány, aki tudja, hogyan állítsa össze a mindenkori keretet, milyen szisztémát kell játszatnia. És akik ott vannak a keretben, szintén kiválóak."

Ellenük nem hibázhatsz

A legnagyobb sztárok távollétében Anthony Davis játékára érdemes figyelni. "Az áltagnéző nemigen láthatta Davist, aki úgy lett az egyetemi döntő legértékesebb játékosa, hogy egyetlen pontot sem dobott. Amit viszont védekezésben, lepattanózásban művelt, azt nem túlzás az új évezred kosárlabdázásának nevezni."

Anthony Davis 14-es mezben játszik majd Forrás: AFP/Ethan Miller

"Aki meg akarja verni az amerikaiakat, nem adhatja el a labdát, ellenük nem lehet hibázni" - vázolta Tőrös. "Nagyon gyorsak, megszerzik a lepattanókat, és szétrohanják a mezőnyt. Jól kell ellenük triplázni, 10-15 hárompontossal talán már meg lehet őket szorongatni. Krzyzewskinek jól kell kevernie a játékosait, mert van, aki gyengén büntetőzik, így nem árt, ha a többiek nem pontozódnak ki a hajrára."

Azért minden kritika ellenére a Team USA a vb-címvédő, a mostani tornára pedig automatikusan kvalifikálta magát a 2012-es olimpia megnyerésével.

Így játszanak

A csoport: Brazília, Egyiptom, Franciaország, Irán, Szerbia, Spanyolország
B csoport: Argentína, Horvátország, Görögország, Fülöp-szigetek, Puerto Rico, Szenegál
C csoport: Dominikai Köztársaság, Finnország, Új-Zéland, Törökország, Ukrajna, USA
D csoport: Angola, Ausztrália, Dél-Korea, Litvánia, Mexikó, Szlovénia
A csoportok első négy helyezettje jut tovább.

A nyolcaddöntők két ága:
A3-B2, A1-B4 (1. negyeddöntő)
A4-B1, A2-B3 (2. negyeddöntő) - 1. elődöntő

C3-D2, C1-D4 (3. negyeddöntő)
C4-D1, C2-D3 (4. negyeddöntő) - 2. elődöntő

A bronzmeccs szeptember 13-án, 18 órakor, a döntő 14-én 21 órakor kezdődik.

A Nagy Esély

Az amerikaiakkal szemben a spanyoloknál mindenki ott van, aki számít, hazai pályán játszanak, ráadásul több nagy sztárjuknak - Pau Gasol, Juan Navarro, José Calderon - ez az utolsó esélye nyerni valami nagy tornát. "Nekik igazából csak az amerikaiak ellen kell készülni, más ellen nem. A problémát az jelentheti, ha egy kulcsjátékosuk bajba kerül."

A jelenlegi legjobb magyar félrfi kosárlabdázó, Hanga Ádám egyenesen a spanyolokat tartja fő esélyesnek. "Jelen összeállításukban szerintem erősebbek, mint az amerikaiak. Szinte csak NBA-játékosok alkotják a keretüket, csapatként játszanak, és a vébén inkább az európai kosárlabda dominál". Hanga Ádám szerint sokatmondó, hogy a spanyolok hétfőn egy barátságos meccsen 33 ponttal verték el Argentínát.

A francia Boris Diaw és az ausztrál Joe Ingles csatája Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A nagy spanyol-amerikai párbaj valóban a vb fő attrakciója lehet, miután az Eb-győztes franciák közül többen pihenőt kértek a nagy siker után, elsősorban az NBA-sztár Tony Parker hiánya lesz fájó. A brazilok kerete nagyon magas, bárkivel felvehetik a versenyt, de a kinti embereik nem olyan jók, és magas az áltagéletkoruk. Az argentin aranykorszaknak már vége, a nagyok kiöregedtek, az utánpótlás nem igazán erős. Az ausztrálok mindig jók, de a legjobbjuk, Patty Mills júliusban hét hónapra kidőlt a vállműtéte miatt.

"Bár a spanyol szurkolók nem olyan hevesek, azt várom, hogy az NBA-játékosok is megtapasztalják, milyen az, amikor Európában elkezdenek szurkolni" - jegyezte meg Tőrös Balázs.

A legértékesebb drukker

A szervezők minden helyszínen egyforma borítású pályát építettek, ugyanakkor a dizájn minden városban kicsit más, a helyi hagyományokhoz illő lesz:

Más újítás is van: ezúttal nemcsak a legértékesebb játékost, hanem a legértékesebb szurkolót (Most Valuable Fan) is díjazzák majd. A nemzetközi szövetség honlapján és Facebook-oldalán lehet játszani több komoly nyereményért, a fődíj két jegy a madridi döntőre, az MVF-nek járó, pálya melletti ülésekbe.