A háttérbe vonul a világ legjobb kéziedzője

Didier Dinart, Claude Onesta, kézilabda
France's coach Claude Onesta and France's assistant coach Didier Dinart (L) attend the men's preliminary round Group A handball match between Qatar and France during the Rio 2016 Olympic Games at the Future Arena in Rio de Janeiro on August 9, 2016. / AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Úgy mondott le a francia szövetségi kapitányi posztról Claude Onesta, hogy azért ott marad az irányításával az utóbbi években sikert sikerre halmozó csapat mellett. Kivételes pályafutás van mögötte, a franciákkal megcsinálta, ami soha senki másnak nem sikerült.

Távozik, és mégis marad a francia férfiválogatott élén Claude Onesta, minden idők legsikeresebb kézilabdaedzője. A kétszeres olimpiai, háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok szakember úgy adta át a szakmai munkát utódjának, Didier Dinart-nak, hogy a 2017-es hazai rendezésű világbajnokságon még ő lesz a felelős a szakmai munkáért. A kispadra azonban már nem ül le.

Akkor most ki lesz a főnök?

"Onesta egyfajta szakmai igazgatóként ott marad a csapat élén, ő állítja össze a keretet, de a kispadra már nem fog leülni" – magyarázta a kialakult helyzetet az Origónak a korábbi 182-szeres válogatott Borsos Attila, aki 25 éve ismeri Onestát, és jó kapcsolatot ápol vele.

az utódlást illetően, és Dinart-t választotta. Két megoldás adódott: vagy visszavonul, és a helyére egy rutinos edző érkezik, vagy marad, és az általa kiválasztott fiatalabb szakembert segíti inkább. Utóbbi mellett döntött" – tette hozzá Borsos Attila.

De ki is ez a csodaedző?

Claude Onesta 1957. február 6-án született a dél-franciaországi Albi városában. Apja olasz származású volt, a család a fasizmus elől előbb Brazíliába menekült, majd Európába visszatérve Franciaországban telepedett le.

A 15 évvel fiatalabb Claude Onesta Forrás: AFP/Nathalie Saint-Affre

Miután a családfő Albi, majd Villefranche-de-Rouergue csapatában rögbizett, a kis Claude is megpróbálkozott ezzel a sportággal, 14 évesen el is nyerte a legnagyobb reménységnek járó címet az ASPTT Toulouse kadettjeinél. De párhuzamosan kézilabdázott is, és egyre inkább ez utóbbi sport felé fordult.

1968-tól 1987-ig csak a nevelőklubjában szerepelt, legnagyobb egyéni sikereként az 1983-as góllövőlistán megszerzett 3. helyet tudta felmutatni.

Edzőként a csúcsra jutott

Pályafutása befejeztével egyből edzőként folytatta, a csapat a vezetésével 1995-ben ismét feljutott a legjobbak közé, és azóta is élvonalbeliként szerepel. Onesta szerencséjére nagyon jó garnitúra jött össze, még számíthatott az akkor már világbajnok Bruno Martinire és Stéphane Plantinre, és már ott volt a későbbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok Christophe Kempé és Jerome Fernandez.

Onesta irányítása alatt olyan magasságokba jutott a klub, ahová azóta sem: 1997-98-ban bajnoki bronzérmes lett, és megnyerte a Francia Kupát. Egy évvel később még kupadöntőbe jutott, de aztán egyre kevesebb pénz jutott a város klubjára.

Onesta viszont egy szinttel feljebb lépett.

"Amikor Franciaországban játszottam, még a Toulouse edzőjeként minden mérkőzésre alaposan felkészült ellenem. Nyugodt, de határozott szakember volt már akkor is, olyan, aki sohasem misztifikálta túl az edzői szerepét. Mindig a játékosokat helyezte előtérbe, az volt számára a fontos, hogy ők jó körülmények között dolgozhassanak" – mondta Borsos.

Costantini választotta utódnak

A fiatal szakemberre felfigyeltek a francia szövetségnél, őt szemelték ki a legendás Daniel Costantini helyére, aki 1985-tól 16 éven át töltötte be a szövetségi kapitányi posztot – a franciák vele kezdték el a sikersorozatukat.

Onesta ad tanácsokat Daniel Narcisse-nak Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

1992-ben a barcelonai olimpián óriási meglepetésre bronzérmes lett a válogatott, 1993-ban vb-ezüstöt nyert, az 1995-ös izlandi tornán pedig világbajnok lett. Az 1997-es vb-bronz után 2001-ben ismét Franciaország lett a legjobb, Onesta ebben a helyzetben vette át a csapat irányítását.

Meglepetést okozott, hogy Constantini éppen őt választotta" – emlékezett Borsos Attila. A francia sportsajtó sem igen ismerte Onestát, de már akkor az erősségei közé sorolták, hogy a 3-3-as vagy 3-2-1-es agresszív védekező taktikája mellett a kockázatot is felvállaló bátor támadójáték jellemző rá.

Onesta egy Eb-6. hellyel nyitott, majd a 2003-as portugáliai világbajnokságon a harmadik helyen zárt úgy, hogy a francia válogatott csak a két előtte végző csapattól, Horvátországtól és Németországtól kapott ki. Egy újabb Eb-6. hely után 2005-ben állítólag nagyon közel állt ahhoz, hogy menesszék, a csapata ugyanis a tunéziai vébé csoportkörében előbb kikapott a sehol sem jegyzett görögöktől, majd döntetlent ért el a házigazdával, így az utolsó fordulóban ki-ki mérkőzésre kényszerült Dániával. A 32-26-os győzelem aztán olyan lendületet adott, hogy a franciák meg sem álltak az újabb bronzig.

Mindent megnyert, amit lehetett

A 2006-os Európa-bajnokságra úgy ment ki a válogatott, hogy egy újabb kudarc kapitányváltást eredményezhetett volna. De végre jött a várva várt siker, Onesta megcsinálta, amire még Constantini sem volt képes: aranyat nyert az Eb-n. A csoportkörben ugyan még kikapott a spanyoloktól, de a fináléban, a 11 gólos Nikola Karabatic vezérletével, 31-23-as demoralizáló sikerrel vágott vissza.

Egy évvel később Onesta olyat tett, ami nem szokása: miután a világbajnoki elődöntőben kétszeri hosszabbítás után elbuktak a házigazda németek ellen,

csalást emlegetve kikelt magából.

Azt hangoztatta, direkt verették meg a csapatát. Lehetett benne igazság, mert utána a svéd Patrick Hakansson, Mats Nilsson játékvezető-páros egy ideig nem vezetett mérkőzést.

Thierry Omeyerrel, minden idők egyik legjobb francia kapusával Forrás: AFP/Javier Soriano

2008-ban úgy lett Eb-harmadik, hogy két kulcsjátékosa, Michaël Guigou és Joël Abati sérülés miatt nem lehetett ott a keretben, Bertrand Gille pedig vállproblémák miatt alig játszott. Ezek után a pekingi olimpia igazi diadalmenetet hozott, Franciaország a veretlenül megvívott csoportkör után Oroszország, Horvátország és Izland legyőzésével aranyérmes lett.

Sőt 2009-ben behúzta a világbajnokságot is, így Onesta mindhárom nagy tornán első tudott lenni, ez rajta kívül a világon csak az orosz Vlagyimir Makszimovnak sikerült. A francia válogatottnak Németország (1936-1938), Jugoszlávia (1984-1986) és Oroszország (1992-1993) után negyedikként jött össze, hogy egyszerre legyen az olimpiai és a világbajnoki cím védője.

Csapatszellem és győzelmi kultúra

Onesta azonban ezt is meg tudta fejelni, 2010 januárjában a horvátok Eb-döntős legyőzésével eljutott a csúcsra: a csapata

egyszerre lett olimpiai, világ- és az Európa-bajnoki címvédő.

"Minden siker alapja Onesta hozzáállása és munkája volt. Ő fektette le azokat a szakmai és morális alapokat, amelyek a mai napig érvényben vannak a válogatottnál. A tekintélyével kialakította az ideális csapatszellemet, létrehozott egy győzelmi kultúrát. A válogatott titka, hogy nem egyszerűen csapat, hanem intézmény, ahová nagy dolog bekerülni. És ha valaki odakerül, akkor a többiek elfogadtatják vele, hogy itt mindenkinek megvan a feladata, nem az egyén a legfontosabb" – mondta Borsos.

Franciaország 2011-ben megvédte világbajnoki elsőségét, 2012-ben egy borzalmas Eb-szereplés után (csak 11. lett) tarolt a londoni olimpián. 2014-ben ismét Eb-t, tavaly vébét nyert.

Talán ez már az olimpia után bekövetkezik, de a következő vébé végéig biztosan" – mondta a világ legsikeresebb kézilabdaedzője még az olimpia előtt.

Rióba esélyesként utazott el a csapat, de nagyon simán elbukta a döntőt Dánia ellen – Onesta kapitányi pályafutása során kilencszer vívhatott döntőt, és ez volt az egyetlen, amelyet nem sikerült megnyernie.

Dinart-t segíti a háttérből

2016-ra Onesta stílusa és hozzáállása teljesen megváltozott. Az idei lengyelországi Eb-n, ahol a csapat csupán az ötödik lett, majd a riói olimpián is látványosan a háttérbe húzódott, helyette segítője, a korábbi világklasszis védő, Didier Dinart adta a tanácsokat a kispadról.

Didier Dinart és Claude Onesta Forrás: AFP/Franck Fife

"Már a tavalyi vébén is látszott, hogy hagyta Dinart-t dolgozni. A riói döntőben sem lépett közbe, pedig lehet, hogy ő meg tudta volna fordítani a dánok elleni mérkőzést. De ha ezt megteszi, akkor Dinart mint edző elveszett. Onesta hagyta, hogy ő próbálja megoldani a helyzetet" – vélte Borsos.

Ezek után nem volt meglepetés, hogy Onesta megerősítette, 39 éves segítője lép előre, ő veszi át a válogatott irányítását.

És jövőre éppen Franciaország rendezi a világbajnokságot.

Onesta tehát nem vonul vissza, szakmai igazgatóként dolgozik tovább. Felvetődött, hogy a soron következő két novemberi Eb-selejtezőn, Litvánia és Belgium ellen is ott legyen a kispadon. "Ha magamra hallgatnék, inkább lennék az űrben" – mondta erről.