Vágólapra másolva!
Kim Rasmussen júliusban költözik Magyarországra, de már tájékozódik a magyar viszonyokról, és igyekszik minél felkészültebben átvenni a női kézilabda-válogatott irányítását. A dán szakemberrel szakmai hitvallásról, nyelvismeretről és a komfortzónából való kilépésről beszélgettünk.

"Magyarország tökéletes célpont számomra" – mondta az Origónak Kim Rasmussen, aki a lengyel válogatottal elért sikerei után idén klubcsapatával, a CSM Bucurestivel is nagyot durrantott, amikor a Győr legyőzésével megnyerte a Bajnokok Ligáját.

"Hosszabb ideje kapcsolatban vagyok a magyar szövetség képviselőivel, és egy nagyon szimpatikus projektet vázoltak fel nekem.

voltak beszélgetések más érdeklődökkel is, de az MKSZ ajánlata kezdettől fogva elnyerte a tetszésemet, így elég könnyen meg tudtunk egyezni."

A magánélet védelmében

Megkérdeztük a dán sikeredzőt, nem fog-e hiányozni neki a klubedzői munka, hiszen korábban mi is nehezen hittük el, hogy BL-győztes edzőként kielégíti a jóval kevesebb munkával járó szövetségi kapitányi poszt.

Kim Rasmussen Forrás: Origo


"Voltam már klubedző, szövetségi kapitány, és a kettő együtt is. Az volt a tapasztalatom, hogy a kettő együtt teljesen kitölti az időmet, így kénytelen voltam búcsút inteni a magánéletemnek, amiből érthetően elegem lett. Budapestre költözöm, úgyhogy rengeteg utazás vár rám mind hivatalos, mind magánügyben, de ez így sokkal jobb lesz" – bizakodott.

Most nyilván mindenki az alapján ítéli meg, hogy végül megnyertük a Bajnokok Ligáját, de menet közben rengeteg problémánk volt, és nem csak a pályán. A játékunk viszont szerencsére pont a legjobbkor állt össze. Egy ideig nem keresett senki a klubtól, én pedig nem erőltettem a dolgot. Aztán

– mesélte Kim Rasmussen.

Mire számíthatunk a magyar csapattól?

A dán edző nagyon sokra tartja a magyar kézilabdakultúrát, azért is volt vonzó számára a felkérés, mert meggyőzte a magyar szurkolók szeretete és a sportág hazai pozíciója. "A kézilabda itt nemzeti sport, az emberek imádják, a szurkolók pedig fantasztikusan biztatják a csapatukat. Úgy érzem, a lengyel és román tapasztalatokkal felvértezve

így nem tartok tőle, hogy gondjaim lesznek a beilleszkedéssel."

Kim Rasmussen a lengyelekkel kiejtett minket az olimpiáról is Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


"A magyar válogatottban megvan a minőség, amire szükség van a sikerhez, de én mindig csapatban gondolkodom. Az én szakmai koncepcióm középpontjában a csapat áll, és a magyar válogatottnál is az lesz a célom, hogy egységes csapatot rakjak össze, melynek a tagjai képesek egymásért küzdeni. Mindenkinek be kell állnia a sorba, mert csak akkor tudunk sikeresek lenni” – mondta a dán edző.

Kilépés a komfortzónából

Rasmussen kézilabdafilozófiáját előbb el kell sajátítaniuk a játékosoknak, így időbe telhet, míg jönnek az eredmények is, de az sokat ígér, hogy a dán edző

szinte minden komoly sikerét a papírformát borítva érte el.

"Nem kérek butaságot a játékosoktól, amikor azt követelem tőlük, az egyéni érdekeiket áldozzák fel a csapat érdekében. Számomra csak az az egy út járható, hogy mindenki a közös célért dolgozik. Tisztában vagyok vele, hogy

de én egyébként is azt vallom, hogy fejlődni csak úgy lehet."

Már BL-győztesnek is mondhatja magát Forrás: AFP/Kisbenedek Attila


Rasmussen nem csak szövetségi kapitány lesz, amolyan szakmai tanácsadóként is segíti majd a magyar kézilabdát. "Nem tanítani jövök Magyarországra, hanem tanácsolni" – mondta erről. "Eszemben sincs beleszólni semmibe, de ha kérdeznek, szívesen elmondom a véleményemet. Tisztelem annyira a magyar kézilabdakultúrát, hogy ne akarjam fenekestül felforgatni, sőt én is szeretnék tanulni Magyarországon."

Gond lehet a nyelvismeret

Felvetettük a kapitánynak, hogy bár a lengyel válogatottnál és a bukaresti klubcsapatnál angolul beszélt a játékosaival, a magyar válogatottnál ezzel gondja adódhat. Akad néhány játékos, aki talán elpötyög angolul, de hogy taktikai utasításokat értelmezzen idegen nyelven, az akár gondot okozhat.

Sikeredzőt igazoltunk Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic


"Nem hiszem, hogy ebből gond lesz, hiszen ha beszélni nem is tudnak a játékosok tökéletesen, biztosan sokat értenek, és nekem elsősorban erre lesz szükségem. Hasonló volt a helyzet a lengyel válogatottnál és részben Bukarestben is, bár ott rengeteg légiós volt, aki jól beszélt angolul.

"Úgy hallottam, a magyar a világ legnehezebb nyelve, de mindenképpen szükségünk lesz egy közös nyelvre, úgyhogy térjünk vissza erre augusztusban" – tette hozzá nevetve a kapitány. "Egyelőre amúgy is jobban foglalkoztat a nyelvnél, hogy egy ilyen gyönyörű országba, a világ egyik legszebb városába költözhetek."

Kim Rasmussen várhatóan július végén jön Budapestre, a családja nélkül. A munkát augusztusban kezdi meg a magyar válogatottal.