Vágólapra másolva!
A sérülések által tönkretett 2015-ös szezon után újra ott van a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében a Győri Audi ETO KC. A Final Fourt most is Budapesten rendezik, és Eduarda Amorim, a Győr brazil sztárja szerint a mostani csapat még a 2014-ben BL-győztesnél is jobb. A mezőny sem volt azonban még olyan erős, mint most. Cikkünk illusztrációját a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei rajzolták.

2014-ben a Győr úgy nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, hogy szemernyi kétség sem férhetett hozzá: a világ legjobb női klubcsapata emelte fel a trófeát az első alkalommal megrendezett budapesti Final Four végén.

A csapat következő idényét aztán tönkretették a sérülések, sőt hatással voltak a mostanira is, de a hétvégi négyes döntőre készülő Győr idén már újra a sorozat legnagyobb esélyesének tűnik.

Döcögős kezdés után összeállt a csapat

Decemberben attól lehetett tartani, hogy a Fraditól visszatért Tomori Zsuzsa súlyos sérülése felborítja az összeállni látszó védekezést, de Yvette Broch és a sérüléséből visszatérő Eduarda Amorim kettősére alapozva

Ambros Martín mégis megszervezte a játékfilozófiája alapját képező szilárd falat.

Az egész évben nagyszerűen védő Kari Aalvik Grimsbö kapusteljesítménye adott volt, és a Győr lassan újra elitcsapatra emlékeztetően kezdett játszani.

Amorim küzd a védőkkel a Buducnost elleni középdöntős mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Anikó


"Sok új játékos érkezett, ráadásul újabb sérülések is sújtották a csapatot, így teljesen normális, hogy időbe telt, mire összeállt" – mondta az Origónak Eduarda Amorim, a győriek brazil balátlövője, aki 2014 őszén elszenvedett térdsérüléséből csak szeptemberben tért vissza.

Mindenkinek futnia kell

"Két dolog miatt lettünk újra erősek ilyen rövid idő alatt. Az egyik Ambros Martín, aki igazi vezérként irányítja a csapatot, rengeteget foglalkozik a játékosaival, és nyitottan gondolkodik a játékról. A másik, hogy

így nagyon gyorsan az erősségeinkké váltak. És persze akartak dolgozni is. Felfogták, hogy futnia is kell mindenkinek, mert ez csapatjáték, amiből mindenkinek ugyanúgy ki kell vennie a részét" – tette hozzá Amorim.

Az új szerzezmények (balról jobbra, középen Ambros Martín): Kiss Éva, Tóth Gabriella, Linn Jörum Sulland, Yvette Broch, Cornelia Nycke Grott és Tomori Zsuzsanna. Forrás: MTI/Krizsán Csaba


A hollandokat decemberben vb-döntőbe vezető Nycke Groot Győrben is vezéregyéniséggé vált, és a régi győri húzónevekkel – Heidi Lökével, Kovacsics Anikóval, Görbicz Anitával – az ETO arra készül, hogy bebizonyítsa, képes a legfontosabb pillanatban elérni a csúcsformáját.

A legerősebb Final Four

"Úgy gondolom, nemcsak a négyes döntő mezőnye az eddigi legerősebb, de az egész szezon is a legkiegyenlítettebb volt. Fejlődött az egész sorozat, vele mi és az ellenfeleink is. A Buducnost is erősebb, mint két éve volt, már csak azért is, mert akkor még minket erősített jó barátnőm, Katarina Bulatovic, most pedig őket" – mondta Amorim.

Emellett az elmúlt két év alatt összecsiszolódott játék is a montenegróiak mellett szól, hiszen a Győrnek a sérülések miatt rengeteg gondja volt ebben az időszakban.

Az biztos, hogy óriási csata lesz, mindent ki kell adnunk magunkból ahhoz, hogy bejussunk a döntőbe" – fogadkozott a győr balátlövője.

Újra van minek örülni Győrben Forrás: MTI/Kovács Anikó


A másik elődöntőben a középdöntő negyedik helyén végzett CSM Bucuresti találkozik a Vardarral, ott egyértelműen a macedónok tűnnek esélyesebbnek, hiszen oda-vissza legyőzték a románokat a csoportkörben. A Győr is így tett mindkét lehetséges döntőbeli ellenfelével, bár a Vardar elleni hazai meccsen azért rezgett a léc.

A félelmetes Buducnost

A Győr-Buducnost középdöntős párharcot azonban a montenegróiak nyerték. A magyar bajnok ugyan az év egyik legjobb játékát nyújtva győzött Győrben, de a hírhedt podgoricai csarnokban, a Moracában egy góllal nagyobb különbséggel kapott ki. A montenegróiaknak egyébként lényegesen jobb volt az összesített gólkülönbségük is.

Dragan Adzic csapatának a védjegyének számító sziklakemény,

gyakran kimondottan durva védekezése mellett nagyszerű a támadópotenciálja is.

Cristina Neagu és Katarina Bulatovic a világ két legjobb átlövője, a beállós Dragana Cvijic támadásban és védekezésben is kulcsjátékos, Milena Raicevic (ő fejelte le Görbicz Anitát még Knezevic néven) pedig irányítóként és kettes védőként is klasszis szintet képvisel.

Amorim és Bulatovic között a pályán nem lesz barátság Forrás: AFP/Attila Kisbenedek


Bár van Amorimnak igaza abban, hogy ez minden idők legerősebb négyes döntője, azért nem túlzás előrehozott döntőnek nevezni a Győr-Buducnost összecsapást. Elvégre a legutóbbi négy BL-kiírás győztesei csapnak össze a szombaton 15.15-kor kezdődő első elődöntőben.

Képes rá a Győr!

"A Fradi elleni negyeddöntő után egy szurkoló azt mondta nekem, szerinte most erősebbek vagyunk, mint 2014-ben voltunk. Belegondoltam, és azt kell mondanom, bizonyos szempontból igaza van. Nincs olyan komoly nemzetközi tapasztalat a mostani keret mögött, viszont talán több variációs lehetőséget biztosít Ambros Martínnak" – mondta Amorim.

Görbicz Anita már a BL-ben is pályára lépett a sérülése után, és még ha nem is tud még 60 percet végigjátszani, az ő zsenialitásával nagyot nyer a Győr. Hasonló a helyzet Tóth Gabriellával is, aki szeptemberi sérülése után a Magyar Kupa-döntőben már játékra jelentkezett, így

az irányító posztján bőven tud majd variálni Martín.

Idén minden trófeára ráhajt a Győr Forrás: Origo


A szervezők tájékoztatása szerint alig néhány jegy maradt csak, valószínűleg telt ház előtt léphet pályára a Győr szombaton. A másik elődöntő 17.45-kor kezdődik, a négyes döntő minden mérkőzését élőben közvetíti a Sport1.

A hétvége programja:
Szombat, elődöntők:
15.15.: Győri AUDI ETO KC-Buducnost
17.45.: Vardar-HCM Bucuresti

vasárnap, helyosztók:
15.15.: Bronzmérkőzés
17.45.: Döntő