Egy magyarokkal hasító német csapat ellen az EHF-kupáért

Dunaújváros, női kézilabda
Dunaújváros, 2016. április 10. A dunaúvjárosi csapat a női kézilabda EHF Kupa-elődöntő Dunaújvárosi Kohász KA - Randers HK visszavágó mérkőzés végén Dunaújvárosban 2016. április 10-én. A Dunaújváros idegenben lőtt több góljának köszönhetően bejutott a női kézilabda EHF Kupa döntőjébe. A magyar csapat Dániában aratott 29-27-es győzelmét követően az elődöntős párharc második mérkőzésén 25-23-ra kikapott hazai pályán a Randerstől. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Dunaújvárosi női kézilabdacsapat tizenhárom év után jutott ismét nemzetközi kupadöntőbe, szombaton a Metzingen ellen Németországban lép pályára az EHF-kupa fináléjában. A mérkőzés akár egy új korszak hajnalát is jelezheti, hiszen 21 éve éppen egy kupagyőzelemmel kezdődött meg az elődök diadalmenete. A Konkoly Csaba vezette német ellenfél első trófeája mindjárt egy nemzetközi kupa lehetne.

Miközben a Győr a Bajnokok Ligája négyes döntőjére készül, a férfiaknál a Veszprém is jó eséllyel pályázik a Final Fourba jutásra, a Dunaújvárosi Kohász női kézilabdacsapata szombat este 20 órától Tübingen városában már az EHF-kupa döntőjének első mérkőzését játssza a Metzingen ellen.

Ünnepre készül a Dunaújváros az EHF-kupában Forrás: MTI/Kovács Anikó


Zdravko Zovko csapata látszólag épp a nagy meccs előtt nincs jó passzban: egy hete óriási meglepetésre kikapott Debrecenben, így nem jutott be a hazai bajnokság elődöntőjébe, majd az 5-8. helyért megrendezett első mérkőzésen csupán két góllal verte a Vácot. De a rutinban azért lehet bízni, hiszen a keretben olyan válogatott játékosok vannak, mint Bulath Anita, Triscsuk Krisztina, Kovács Anna, Vincze Melinda vagy Triffa Ágnes.

A Red Alert nagyon készül

A klub leghűségesebb ultracsoportja érzékletes üzenetben buzdítja a lányokat a klub honlapján. "Egy percig ne omoljatok össze... sportemberek vagytok, zsigeri kötelesség persze... nekünk meg még zsigeribb kötelességünk, hogy ilyenkor is ott legyünk és értésetekre adjuk: LESZARJUK a debreceni zakót! (...) Késő este/kora reggel felülni a buszra, száz-ezer kilométereket utazni, dolgozni, hadakozni, megszakadni, betegen is kimenni szurkolni, szabit kérni, ellógni melóból, utolsó forintokat beáldozni, mind-mind mi vagyunk... És soha, de soha nem cserélnénk senki mással!!!" – írta a Red Alert.

Az EHF-kupában mindenesetre végig futott a szekér: Mátéfi Eszter, majd az őt váltó Zdravko Zovko irányításával sorrendben az olasz Indeco Conversano, a Siófok, az orosz Asztrahanyocska, majd a dán Randers kiejtésével jutott el a fináléig a csapat. Dunaújvárosban a város legszebb kézilabdás hagyományainak feltámasztására készülnek, és a jelek szerint jó úton járnak.

Minden kupából nyert a Dunaferr

Nem is olyan régen megszokott volt Dunaújvárosban, hogy a város kézicsapataiban csupa válogatott szintű játékos szerepel. A Dunaferr férfi csapata 2000-ben bajnoki aranyérmet nyert, emellett 1996 és 2009 között négy ezüstöt és nyolc bronzot is szerzett, a női csapat pedig 1995 és 2008 között nemcsak itthon, de

Európában is meghatározó szerepet töltött be.

Az 1994-ben Magyar Kupa-döntős női csapat egy évvel később a KEK-ben meg sem állt a döntőig, és a német TV Lützellinden ellen meg is nyerte a trófeát. Az 1997-es ezüstérem után az EHF-kupában jött a következő nagy siker, a fináléban a szlovák HC SCP Banska Bystricát simán verte oda-vissza (26–22, 34–27).

Ekkor már a magyar bajnokságot is uralta a csapat. 1998-ban és 1999-ben aranyérmes lett, sőt ezt 2001-ben, 2003-ban és 2004-ban is megismételte. Zsiga Gyula irányításával ráadásul 1999-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját, a fináléban ezúttal a szlovén Krim Ljubljanát múlva felül (25–23, 26–26).

A klub legnagyobb pechje, hogy a kétezres évek közepén a dán Slagelse világválogatottja végigverte Európát. 2003-ban az EHF-kupa döntőjében, 2004-ben és 2005-ben pedig a BL-elődöntőben állította meg Kiss Szilárd tanítványait.

Csődtől a feltámadásig

A 2008-ban még bajnoki ezüstérmes klub 2009 februárjára a megszűnés határára sodródott, az NB I-ben is csak úgy maradt bent, hogy veteránjai – az ügyvezető igazgató Kocsis Erzsébet, a kapusedző Sirina Irina és az akkor már négy éve visszavonult Györgyné Oblisz Anita – csatasorba álltak, és a junioroknak besegítve behúzták a Pécs elleni meccset. Ezzel a Dunaferr az NB I középházába került, és megmenekült. Az alsóházba jutva ugyanis szinte biztosan kiesett volna az élvonalból.

Közben 2010 nyarán megalakult a Dunaújvárosi Kézilabda-akadémia.

Az ügyvezető Szemenyei István lett, a szakmai irányítással pedig a magyar válogatott egykori világklasszis átlövőjét, az aktív játéktól addigra visszavonult Radulovics Bojanát bízták meg. Ez lett a város szerencséje, 2012 nyarán ugyanis, amikor a felnőttcsapatot működtető gazdasági társaság nem tudta tovább vállalni a finanszírozást, végül a Magyar Kézilabda-szövetség segítségével az akadémia indulhatott el az NB I-ben.

A szurkolókon semmi sem múlhat Forrás: Facebook/Red Alert


Az akadémistákból álló Dunaújvárosi Kohász KA egy 8. helyezéssel nyitott, majd a legutóbbi két szezonban az alapszakasz 3. helye után végül negyedikként zárt. Idén is 3. lett 22 forduló után, aztán jött a meglepetésre elbukott negyeddöntő a Debrecennel szemben.

Magyarok az ellenfélnél is

Az ellenfél, a TuS Metzingen már a döntőbe jutással is története legnagyobb sikerét érte el. Az eddigi csúcs két Német Kupa-finálé volt: 1978-ban és 1980-ban is másodosztályúként verekedte el magát a csapat a döntőig, de előbb a TuS Eintracht Minden, majd a Bayer Leverkusen megállította.

Egy kis harmadosztályú kitérő után 1991-ben jutott vissza a második vonalba, ahol a 2012-es bajnoki címig erős középcsapatként szerepelt. De akkor már komoly magyar háttérrel.

Rott Ferenc és Rott Edina Forrás: Swp.de


A csapat játékos-edzője ugyanis Rott Edina, a Vasas korábbi BL-döntős játékosa lett, aki 2009-ben a HSG Bensheim/Auerbachtól igazolt az együtteshez, és akit hamarosan követett férje, Rott Ferenc is. A Veszprém, a Honvéd, a Haladás és a BVSC egykori futballkapusa egy bajnoki ezüstérem és Magyar Kupa-győzelem után 1999-ben ment Németországba, ahol a Ditzingenben, a Karlsruhéban, majd a Darmstadtban védett, és 1996-ben utóbbinál fejezte be aktív pályafutását.

Amikor a kézilabdaklub pénzügyi nehézségekkel küzdött, elvállalta az ügyvezetői feladatot, és

a Rott házaspár nemcsak anyagilag, de szakmailag is rendbe tette Metzingent.

A csapat 2011-12-ben megnyerte a Bundesliga II-t, és története során először feljutott az élvonalba.

Magyarok addig is szerepeltek a csapatban (Lévai Zsófia, Bartek Piroska), de a feljutást már az Ilyés Annamária, Smidéliusz Júlia, Bari Nagy Regina, Balogh Barbara vezette kerettel sikerült kiharcolni.

Éremért hajt a Metzingen

2013-ban 10., 2014-ben 6., tavaly pedig harmadik lett a Metzingen a Bundesligában, nyáron pedig Alexander Job helyére az egykori győri sikeredző, Konkoly Csaba ült le a kispadra. A keretben már csak egy magyar található, Temes Bernadett személyében, és idén nyáron ő is hazatér Vácra. Érkezik viszont a Ferencvárostól Szekerczés Luca.

A TuS Metzingen 2015-16-os kerete Forrás: Handball-tussies.com


A Metzingen az idei bajnokságban remekelt, bár múlt szombaton, hazai pályán 31-30-ra kikapott a bajnok Thüringer HC együttesétől, majd szerdán az SG Bietigheim is legyőzte (27-32), ezzel úgy tűnik, kiszállt az aranyéremért folytatott harcból.

Azonban az eredmények még alakulhatnak úgy, hogy második legyen.

Az EHF-kupában a szerb Naisa Nis, a szlovák Michalovce, a Leipzig, majd a román Corona Brasov ellen is kettős győzelemmel jutott tovább. A fináléban azonban nem számíthat egyik legjobbjára, a válogatott Julia Behnkére. A kupasorozatban 43 találatnál járó beállós a Thüringer elleni rangadón szenvedett térdszalagsérülést.

Lesz változás a nyáron

A szezon végén Horváth Bernadett (Budaörs), Triscsuk Krisztina (Siófok), Triffa Ágnes (Békéscsaba) és Kamper Olívia (?) távozik a klubtól, Cifra Anita (FTC), Kudor Kitti (DVSC), Karnik Szabina (DVSC), Hornyák Bernadett (Nemzeti Kézilabda-akadémia), Termány Rita (MTK-tól kölcsönből vissza), Csapó Kyra (Mosonmagyaróvár) viszont a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda-akadémia csapatánál folytatja pályafutását a következő szezontól.