Elküldték Dujshebaevet a kéziválogatott éléről

Elek Gábor, FTC, Ferencváros, kézilabda
HUNGARY, DABAS : Hungarian coach Gabor Elek (C) of FTC Rail Cargo Hungaria directs his team against Slovenian RK Krim Mercator in the local sports hall of Dabas on February 17, 2013 during their EHF Women's Champions League handball match. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Talant Dujshebaevvel közös megegyezéssel szerződést bontott a Magyar Kézilabda Szövetség, de a férfikapitányi poszt betöltéséről nem született döntés. A nőknél az idei négy Eb-selejtezőre Ambros Martín, a Győr, illetve Elek Gábor, a Ferencváros edzője kapott megbízatást. Munkájukat Siti Beáta segíti.

Elképesztő tömeg várta az MKSZ keddi sajtótájékoztatóját, nem csoda, hiszen amióta mindkét nem képviselteti magát az olimpián,

még sohasem fordult elő, hogy a magyar kézilabdázás lemaradt volna a nyári játékokról.

A nők csalódást keltő vb-szereplése után azonban a férfiválogatott lengyelországi Eb-kudarca miatt ez a helyzet állt elő.

Az előzetes várakozás a nőknél Elek Gábor ideiglenes kinevezését vetítette elő, nem is okozott meglepetést, hogy a Ferencváros szakvezetője megjelent Siti Beáta kíséretében.

Csak itthon élő kapitány lehet

Kocsis Máté, a szövetség elnöke úgy fogalmazott, a szövetség részben kényszerből vissza-, részben pozitívan előre nézett, és keddi ülésén hat elvi állásfoglalást hozott. Ezek nem konkrét döntések, csak egyfajta útkijelölések.

  • Az MKSZ elnöksége úgy döntött, a mindenkori kapitánynak életvitelszerűen Magyarországon kell tartózkodnia, hiszen aki látja a mezőnyt, az jobb döntéseket tud hozni.
  • A következő hónapokban, de még tavasszal ki kell dolgozni a magyar és külföldi játékosok arányára történő szabályozást, hogy több hazai játékos kapjon lehetőséget a bajnokságban.
  • Újjá kell szervezni az edző- és utánpótlás-bizottságot, mert ezen a két területen van hová fejlődni.
  • Elvárjuk, hogy a magyar kézilabda-válogatott jóval több időt tudjon együtt tölteni év közben is.
  • Szükséges egy tudományos munkacsoport létrehozása, egészségügyi és képzési oldalon is nagymértékben fejlődik, ezt követni kell.
  • A klubok anyagilag jobb helyzetben vannak, mint évekkel ezelőtt. Az MKSZ elvárja a hazai kluboktól, hogy jelentősebb összegeket fordítsanak a saját utánpótlás-nevelésre.

Négy meccsre biztosan lesz összefogás

Kocsis Máté, a szövetség elnöke elmondta, a női kapitányra Pálinger Katalin, a női szakágért felelős alelnök tett javaslatot, hogy milyen szakmai stábbal képzeli el a következő négy mérkőzést. Az elnökség szerint a válogatottnál nincsen olyan nagy baj, mint amit sokan látni szeretnének. Összefogásra van szükség, hogy a jó keret egy-egy peches pillanat után visszaadja a hitet, hogy a magyar csapat könnyedén képes a világ élmezőnyébe tartozni.

Elek Gábor ezentúl nem csak a Fradi-játékosoknak ad tanácsot Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az elnökség egyhangúan támogatta, hogy három ember szoros együttműködésben dolgozzon a nemzeti csapat élén. „Elek Gábort és Ambros Martínt kértük fel a munkára, őket Siti Beáta segíti. Mindhárman elfogadták a felkérést, erre az összefogásra van szükség” – mondta Pálinger.

Martín írásos üzenetben mondott köszönetet, a délután NB I-es bajnokira készülő Győr edzője nagy megtiszteltetésnek érzi a felkérést. „Négy éve élek itt, ez az ország a második otthonom. A magyar kézilabda nehéz időszakot él, nem volt kérdés, hogy összefogásra van szükség. Kész vagyok arra, hogy Elek Gáborral hatékony együttműködést kezdjünk” – üzente.

Elek Gábor arra még nem tudott válaszolni, milyen lesz a munkamegosztás, hiszen egyelőre nem sikerült egyeztetni kollégájával. ”Amit egy hónapja elmondtam, abban semmi sem változott. Nem főállásra vállalkoztam, hanem arra, hogy annak a sportágnak, amelynek sokat köszönhetek, most valamit visszaadjak. Az összefogás győzött meg, hogy erre a négy mérkőzésre a tudásunkkal segítsük a válogatottat.”

Siti Beáta hozzátette, nekik rövid távon kell úgy felhasználniuk az időt, hogy abból építkezni lehessen. „Aki majd átveszi hosszú távra a munkát, annak segíthetünk megalapozni a munkát ezzel a négy mérkőzéssel. Ismerve Ambros és Gábor szakmai nyitottságát és a játékosok kvalitását, elvárás, hogy teljesítsük a célt.”

Dujshebaev jött, látott, ment

2014. október 8-án a férfi kézilabda-válogatott első külföldi kézilabda-kapitányát mutathatta be a szövetség Talant Dujshebaev személyében. Az 1968-as születésű szakembertől kisebb csodát várhattunk, a játékosként olimpiai és világbajnok irányító edzőként négy bajnokságot, négy spanyol kupát és három Bajnokok Ligája-elsőséget aratott a Ciudad Reallal. 2014 óta a Vive Targi Kielce edzőjeként két-két bajnoki és kupaelsőséget szerzett.

Úgy tűnt, ideális edző lesz, merészen beleállt a fiatalításba, a válogatott hat győzelemmel abszolválta az Eb-selejtezőket, és a közvélemény akkor sem kapott a fejéhez, amikor Dujshebaev kijelentette, nyolc győzelmet és Európa-bajnoki aranyérmet tervez – hiszen kinek higgyenek, ha nem egy igazi világnagyságnak.

Nem jött be a fiatalítás Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A Montenegró elleni győzelem után aztán jöttek a pofonok, a Dánia elleni KO után Dujshebaev kikérte magának, hogy a köztévé riportere a taktikáról faggatta, később spanyol újságíróknak ő maga ismerte el, hogy hibázott, amikor a válogatott és a klubmunka között nem tett különbséget.

Talant Dujshebaev megbízatása 2017 januárjáig szólt, de az elnökség - egyeztetve Marosi László férfi szakágvezetővel - Talant Dujshebaevvel közös megegyezéssel szerződést bontott.

Nagy László: Ez a realitás

„Elég kellemetlen nap mindenki számára, hiszen senki sem örül, ha egy jó szakembertől meg kell várni. Sok mindenről lehetne beszélni, de az köztudott, hogy Talant Dujshebaevet az előző elnökség nevezte ki, és nagyon jó Eb-selejtezőt vívott a csapattal. Többször is beszélgettünk, még az Eb alatt is elmondta többször, ez a legerősebb keret, hisz a fiúkban, nem tervez változtatást. Az eredményeket látva egyértelmű, hogy voltak hibás döntései. Olyan kapitányt kell találni, aki egyébként az elnökség szakmai iránymutatásaival azonosulni tud” - mondta Marosi László.

Nagy László úgy nyilatkozott, nagyon el van keseredve, hiszen reálisan az utolsó olimpiája lehetett volna a riói. „Sajnos nem sikerült a kvalifikáció. Kilenc fiatal játékos kapott szerepet, akik eddig nem szerepeltek ilyen eseményen. Egy-két pozícióval lehettünk volna beljebb, de ezekkel a játékosokkal így sikerült, ez a realitás. Le vagyok törve, nem erre számítottunk. Talán az is túlzás lett volna, hogy megnyerjük az Eb-t, de abból a nyilatkozatból én csak a bizalmat igyekeztem leszűrni.”

Mocsai Lajos, az MKSZ tiszteletbeli elnöke szerint a hanyatlásra már néhány éve felhívta a figyelmet. „Néhány éve jeleztem, hogy a Nagy Lászlóék utáni korosztályban hiányosságok vannak. Nyolc év maradt ki az utánpótlásban, nem akadt folyamatosan olyan korosztály, amelyből 3-4 embert be lehetett volna építeni. Ez mindig el lett mondva, tessék visszanézni”.

Hozzátette, a magyar válogatott sohasem ment még el olimpiára kvalifikáló versenyre kísérleti csapattal. „Ez a magyar kézilabdában megengedhetetlen” – nyilatkozta.

Kocsis Máté nem mond le

A két válogatott kudarca után Kocsis Máté megkapta a kérdést, a sikertelenség után fontolgatta-e a lemondását. Az MKSZ-elnök azt mondta, hogy várta a felvetést, hiszen érzi, hogy politikai szerepvállalása miatt sokan nyomás alá akarják helyezni.

„Szívesen vállalok felelősséget, és szívesen adom vissza a bizalmat azoknak, akiktől kaptam. A kudarc után írtam egy levelet a megbízóimnak, megírtam az összes profi klubnak, a megyei elnökségnek, hogy amennyiben az én felelősségemet látják bármiben is, azonnal távozom a szövetség éléről. Amikor felkértek, segíteni jöttem, ártani nem akarok. Ha egyszer a közeg azt érzi, nem tudok segíteni, távozom. De senki sem küldött ilyen tartalmú választ, így továbbra is szeretnék segíteni. Akik haragszanak rám, érjék be a velem szembeni támadásokkal. Engem lehet, a szövetséget, a küldötteket, klubokat nem.”