Simicska Veszprémje sem járhat rosszabbul

Aron Palmarsson, Nagy László, kézilabda
Veszprém, 2015. szeptember 26. A veszprémi Aron Palmarsson (b) és Nagy László a férfi kézilabda Bajnokok Ligája A csoportjában vívott MVM-Veszprém - SG Flensburg-Handewitt találkozón a Veszprém Arénában 2015. szeptember 26-án. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
Az egyes állami vállalatok egyéni szponzorálása helyett egy csomagban akarja pénzzé tenni a magyar kézilabda marketingjogait a sportági szövetség. A vevő persze alighanem egy nagy állami cég lesz.

Megelégelte a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ), hogy az állami vállalatok vezetőivel fenntartott kapcsolatok minőségén múlik, melyik klub mekkora állami eredetű szponzorpénzhez jut. Ezért az a terve, hogy a bajnoki résztvevők marketingjogainak egy részét egyben felvásárolja, és értékesíti – mondta egy pénteki sajtóbeszélgetésen Kocsis Máté, a szövetség elnöke.

Több pénz kerül a sportágba

A vevő a szövetség reményei szerint egy állami vállalat lenne. Egyelőre nem tudni, melyik, de az Origo egy szintén szövetséghez közeli forrásból úgy tudja, a Szerencsejáték Zrt. lehet az. A válogatottakhoz kapcsolódó jogokat is magában foglaló csomagot több mint hárommilliárd forintra tartja a szövetség. A modell nem zárná ki, hogy a klubok továbbra is szerezzenek szponzorokat, a csomagban ugyanis nem a jogok 100 százaléka szerepel, hanem meghatározott reklámfelületek.

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke (j) új gazdasági modellt szeretne bevezetni Forrás: MTI/Kovács Anikó


A szövetség még ebben az évben le akarja zárni az értékesítést, bár nagy nehézséget okoz, hogy szezon közben sok kizárólagos szerződést érint a tervezet. Kocsis Máté szerint ezért biztosra venni még semmit nem lehet, de ha minden az elképzelések szerint alakul, akkor az első és másodosztály összes csapata több pénzhez jut, mint most.

A politikai csaták miatt nem sérülhet a Veszprém

A központilag értékesített marketingbevételt a szövetség sávosan akarja elosztani a klubok között. Az első évben a tabellát vennék alapul, de a cél az, hogy később ne az előző idénybeli helyezés legyen az egyetlen szempont. Szóba kerülhet, a futballban a jelenlegi szezontól bevezetett modell mintájára, a magyar játékosok szerepeltetésének honorálása is.

Az elnök kijelentette, a pletykák ellenére nincs arról szó, hogy a miniszterelnök és a Veszprém egyik tulajdonosa, Simicska Lajos közötti konfliktus miatt a kormány a jelenlegi legsikeresebb magyar sportegyesület elsorvasztására törne, hiszen a Veszprém sikeressége az egész magyar kézilabda érdeke.

Az infrastruktúrát is fejleszteni kell

Kocsis Máté beszélt a sportág infrastruktúrájának fejlesztési terveiről is. Országszerte 60 kisebb, darabonként 250-300 millió forintból felhúzható csarnok megépítésére tett javaslatot a szövetség a kormánynak.

A világversenyek rendezéséhez 4-5, egyenként legalább 8000 férőhelyes nagy csarnokra lenne szükség, ezek közül jelenleg kettő van meg, a Papp László Budapest Sportaréna és a debreceni Főnik csarnok. A veszprémi aréna 900 millióból kibővíthető, és tovább lehetséges fejlesztési helyszín Szeged, Tatabánya, Vác, Dunaújváros, Orosháza és Siófok.

A veszprémi aréna 900 millióból bővíthető ki Forrás: Origo


A Nemzeti Kézilabda Akadémia (Neka) mellett a szövetség szerint szükség van több, a klubokhoz kötődő akadémiákra, ezek megalapításához igyekszik támogatást is nyújtani majd. A tao-támogatási rendszer a magyar kézilabdának 12,5 milliárdos keretet biztosít, eddig azonban nem sikerült 9 milliárdnál nagyobb összeget szerezni.