Vágólapra másolva!
Éles József, a Veszprém egykori legendás kézilabdázója szerint jó úton halad a BL-döntős magyar bajnok és jövőre reális esélye lehet a Bajnokok Ligája-sikerre. Főleg úgy, hogy az érkező Ivan Slickoviccsal és Aron Palmarssonnal sokat erősödik. A hét végi négyes döntőben másodikként zárt Veszprémből Nagy László és Andreas Nilsson is bekerült az álomcsapatba.

"Nagyon összeért tavaly óta a Veszprém, a tavalyi Final Four hibáiból tanulva játszott a csapat idén a Kiel ellen, minden játékelemüket jól feltérképezve, ami be is jött ezúttal. A Kiel majdhogynem magát verte meg azzal, hogy belement a Veszprém gyors játékába, miközben Jícháék nem tudtak megküzdeni a magas magyar védőfallal. Taktikusan kontrázott az Ortega-csapat, míg a Kiel elsiette a támadásait" - mondta a szombati elődöntőről Éles József a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

A korábbi világválogatott kézilabdázó szerint a finálé éppen ennek az ellentétét mutatta. "A Barcelona visszarendeződése káprázatos volt, nem siettek a játékosok, kivártak. Hogy miért nem volt szélsőjátéka a Veszprémnek? A szélső mindig is egy kiszolgáltatott poszt, kapnak-e elég labdát - nos, a Veszprém játékára hagyományosan 10-15 év alatt sem volt soha jellemző a szélek erőltetése. Más stílust képviselünk, ez mindkét meccsen látszott, kivéve Iváncsik Gergő Kiel elleni találatai."

Mikler meglepte Élest

Élest meglepte, hogy a sorozat legjobb kapusának választott Mikler Roland mennyi megilletődött volt a két mérkőzés során. "Meglepett Roli indiszponált teljesítménye az egész szezon pazar védése után, miközben Alilovic az elődöntőben szenzációs volt, a fináléban sajnos már ő sem annyira. Roli érezte a sarkokat, de lemaradt, ami elbizonytalanította, de ilyen klasszis kapusoknál is jöhet egy hullámvölgy, például a túlpörgés miatt. Az év elején már a két átlövő poszt miatt féltettem csak a csapatot: lövőben van két komoly klasszisunk Nagy Laci és Ilic személyében, viszont a helyetteseik szerintem nem ütik meg a közepes szintet, Zeitz meg már túlvan a zeniten. Ilicen túl nagy volt a teher, elfáradt pszichésen is" - értékelt Éles József.

Nagy László volt a legjobb veszprémi a Final Fourban. Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Szerinte nagyon jó úton halad a Veszprém, amely hároméves tervében tavaly a Final Fourt, idén a döntőt, jövőre pedig a BL-győzelmet szerezné meg.

- vélekedett Éles.

A csapat két poszton biztosan erősödik, érkezik a horvát válogatott balátlövő, a 23 éves Ivan Slickovic, illetve a Kiel 24 éves izlandi irányító-átlövője, Aron Palmarsson.

Veszprémiek az álomcsapatban

Az ezüstérmes veszprémi együttesből a kapitány Nagy László és a beálló svéd Andreas Nilsson is bekerült az álomcsapatba. Az európai szövetség televíziója, az Ehftv által összeállított csapatba Nagyék mellett a győztes Barcelonából négy, míg a bronzérmes Kielcéből egy játékost választottak be.

A Veszprém csapata az eredményhirdetésen Forrás: MTI/AP/Martin Meissner

A vasárnapi fináléban a veszprémieket öt góllal legyőző spanyoloktól a kapus Danijel Saric, a legértékesebb játékosnak megválasztott Nikola Karabatic, és a két szélső, Gudjon Valur Sigurdsson és Víctor Thomas lett tagja az All Star-együttesnek, míg a lengyel csapatot az átlövő Karol Bielecki képviseli.

A torna második legszebb gólját Nilsson szerezte a Kiel elleni elődöntőben bemutatott ejtéssel, a második legszebb védést pedig a szintén veszprémi Mirko Alilovic produkálta, méghozzá ugyancsak a Kiel ellen, amikor Filip Jicha ziccerét hárította.

Fonyó: Rosszul fújtak a bírók

"Sporttörténelmet írtunk, mert amióta négyes döntővel zárul a BL, magyar csapat még soha nem küzdhetett meg az aranyéremért. Egyszerre vagyok boldog és csalódott. Boldog, mert két helyet javítottunk a tavalyi eredményünkön, csalódott a még nagyobb bravúr elmaradása miatt. A Barcelona igazi sztárcsapat módjára játszott, de mi is megtettünk mindent azért, hogy emelt fővel térhessünk haza" - nyilatkozta Iváncsik Gergő a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

A kölni Lanxess Aréna Forrás: Axel Heimken/EHFcl.com

Fonyó Károly, a veszprémi klub elnöke kevésbé volt felháborodott, mint a tavaly BL döntő zárónapján, a játékvezetéssel kapcsolatban azonban most is éles kritikát fogalmazott meg:

"A szép dolog az, hogy haladunk előre a megtervezett úton, amelynek első állomása a tavalyi kölni szereplésünk volt, most pedig a második hely megszerzése. Megyünk tovább, nem veszítjük el a kedvünket, sőt, még eltökéltebb elhatározással célozzuk meg jövőre az első helyet. Azt azért el kell mondanom, hogy az európai kézilabdasport megkönnyebbülten csak örvendezhet annak, hogy a döntőt vezető román bírópárosnak ez a mostani volt a búcsúfellépése.

Úgy egészében rosszul fújtak. Azt viszont el kell ismernem, hogy tudása alapján a jobb csapat győzött" - hangsúlyozta.

2014-2015-ös sorozat gólkirálya ismét a szerb Momir Ilic lett, aki előre megmondta, hogy ennél a címnél sokkal jobban motiválja a harmadik BL győzelmének a megszerzése.

"Egy kitűnő csapattól nem szégyen kikapni, amelyik képes volt felülmúlni még a szombati teljesítményét is. Nekünk a védekezéssel most többször is problémánk volt, miközben az ellenfél ugyanezt a feladatot igen jól oldotta meg. Saric kapus pedig megint sokat tett a csapata sikeréért" - mondta.