Vágólapra másolva!
Tomori Zsuzsanna öt éve úgy összerúgta a port az edzőjével, hogy a Győri Audi ETO KC szerződést bontott vele. A válogatott balátlövő úgy érzi, a Ferencvárosban kiteljesedett, most azért tér vissza egykori klubjába, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen. 
  • A Fradi női kézisei 2007 után nyertek újra bajnoki címet, az ETO-t verték 2-0-ra
  • Tomori Zsuzsa öt év után tér vissza Győrbe, és nem tart a szurkolóktól
  • Úgy érzi, Lökétől, Görbicztől vagy Amorimtól még edzésen is tanulhat
  • A tavalyi Eb után gyorsultak fel a tárgyalásai az új csapatával

Bár a bajnokság már véget ért, a Ferencváros játékosai mégis edzéseken vesznek részt. Egy aranyérem után lehet még komolyan csinálni bármit?

Bajnoki arany után sokkal jobb a hangulat, de ilyenkor is kell még a mozgás. A júliusi újrakezdésig hosszú lenne a holtidő, öt-hat hétnyi mozgás nélküli időszak után nehéz lenne visszaállni. A válogatott játékosokra egyébként is még három hét munka vár, a többiek június 4-ig edzenek. Van, aki a nyári szabadság alatt is fut. Én nagyon nem szeretem a monoton dolgokat. Szerencsére úszással, biciklizéssel, röplabdával játékos módon is ki lehet váltani mindezt.

Milyen volt évekig a toronymagasan esélyes ETO-val szemben készülni? "Na, majd most megmutatjuk"?

Hiba lenne úgy elkezdeni egy felkészülést, hogy úgyis második leszel, hinned kell abban, hogy mindenkit meg tudsz verni. Akkor is, ha a világ legjobb csapata a legfőbb rivális, amelyhez fogható nem sok van Európában. Most a Győr sem így képzelte el az idényét, a hiányzások miatt lehetőségünk nyílt az aranyéremre, és ezzel tudtunk is élni. Amikor idejöttem a Ferencvárosba, szerintem messzebb voltunk a Győrtől, de évről évre fejlődtünk. A klub mindig figyelt arra, hogy magyarokra és fiatal tehetségekre is építsen, akik a négy-öt kulcsember mellett tanulhatnak. De ahhoz, hogy a Fradi teljesen megközelítse a Győrt, szerintem teljesen más csapat kellene, nyolc-tíz profi játékos.

Tomori Zsuzsanna öt év után távozik a Fraditól Fotó: Polyák Attila - Origo


A Ferencváros és a Győr épp a bajnoki finálé előtt jelentette be, hogy a következő szezonban az ETO-hoz szerződik. Zavarta ez valamennyire a döntőben?

A hazai meccset nagyon elrontottam. Nem vagyok egy stresszelős, görcsölős típus, de amikor a kezdés előtt köszöntöttek, és megkaptam a virágot, akkor esett le igazán, hogy én most utoljára játszom Fradi-mezben a Fradi-pályán, és ennek az öt évnek most itt vége van. Az akkor kicsit megfogott.

Márciusban a ferencvárosi szurkolók már kedveskedtek egy "Zsuzsi, maradj velünk!" feliratú molinóval. Milyen érzés volt ezt látni?

Fantasztikus. Más klubnál nem éreztem, hogy a szurkolók ennyire közel lennének a csapathoz. Velem éreztették is, hogy nagyon szeretnek. De mindig mondtam, hogy a távozásom nem annak szól, hogy nem szeretem a klubot, vagy rosszul érzem magam. A karrierem miatt döntöttem így.

A ferencvárosi drukkerek szerették Forrás: MTI/Kovács Anikó


Mit kapott három év alatt a Győrtől és öt szezon alatt Fraditól?

Győrben még nagyon fiatal voltam, de 22 évesen BL-döntőt játszhattam. Ott éreztem meg először, hogy mit jelent nemzetközi szinten és a bajnokságban szerda-szombat ritmusban játszani, és hál' istennek jól is ment a játék. Ott megkaptam azokat a kezdő lökéseket, amelyek ahhoz kellettek, hogy profi játékos legyek.

Lehet még innen feljebb lépni?

Nagyon bízom benne, ezért is döntöttem a váltás mellett, mert szeretnék még fejlődni. Hogy ne legyen hullámzó a teljesítményem, és képes legyek stabil topjátékra egész évben. Ezért is választottam a Győrt, mert Heidi Lökétől, Görbicz Anitától vagy Eduarda Amorimtól még edzésen is csak tanulhatok. Arra számítok, hogy Győrben nem leszek 60 perces játékos. Nem is baj, én sem leszek már fiatalabb, a komoly terhelést nem lehet teljes meccsen át bírni.

Öt éve nem a legszebb körülmények között távozott Győrből, egy BL-mérkőzésen trágár szavakkal illette az edzőjét. Megfordult-e a Ljubljanában történtek óta a fejében, hogy butaságot csinált?

Nem mondom, hogy ez a legszebb emlékem. De valami miatt így kellett hogy történjen. Ha másként alakul, akkor most nem vagyok kétszeres KEK-győztes és magyar bajnok a Fradival. Szóval volt jó és rossz oldala is a történetnek, de most már minden kicserélődött Győrben, teljesen más a helyzet, mint öt éve.

Szeretne Bajnokok Ligáját nyerni, mert úgy érzi, ez a klubkézilabda csúcsa Fotó: Polyák Attila - Origo

A klub hivatalos közleménye már akkor is úgy zárult, hogy "a felek nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a későbbiekben újra együtt dolgozzanak." A jövőbe láttak?

Nekem ott nem a klubbal vagy a csapattársakkal volt problémám, csak egy személlyel, Konkoly Csabával. Azóta én is lehiggadtam, ő is lehiggadt, ha találkozunk, beszélünk egymással, semmi olyan feszültség nincsen már közöttünk, mint akkor. Annak idején éppen azért kommunikálta a Győr így az elválást, hogy pár év múlva visszatérhessek.

Nem fél a győri drukkerektől? Megbocsáthatták az öt évvel ezelőtt történteket?

Ha látni fogják rajtam, hogy mindent megteszek a sikerét, akkor remélem, hogy előbb-utóbb megkedvelnek. Nagyon bízom benne, hogy nem lesz rossz érzés bennük, és aki eddig szeretett Győrben, most is szeretni fog.

Már tavaly nyáron azt rebesgették, hogy visszatér. Mi történt valójában?

A decemberi Európa-bajnokság után beszéltünk egymással először, amikor Amorim megsérült. Felmerült, hogy átszerződjek, hiszen a BL-ben játszhattam volna, ami csábított, de még élő szerződésem volt. Speciális helyzetbe kerültem, mert be akartam fejezni ezt a szezont a Fradiban. Akkor kezdtünk el komolyabban tárgyalni, és miután nem jött össze, eltoltuk nyárig a megállapodást.

Tomori Zsuzsanna és Anna Szeny csatája Forrás: MTI


Mi motiválja a győri visszatérésben?

Nagyon szeretnék egyszer Bajnokok Ligáját nyerni, mégiscsak az a klubkézilabda csúcsa.

Kicsit fura helyzet, hiszen a bajnoktól igazol el, ráadásul egy olyan klubhoz, ahol nagy átalakulás lesz. Milyennek látja a jövő évi Győrt?

Azt hiszem, nyolc játékos távozik, és velem együtt hat érkezik. Tehát sokan leszünk újak, sokan akarunk bizonyítani, nem kell plusz motiváció senkinek, hiszen mindannyian próbáljuk felvenni a ritmust, megismerni Ambros Martín edző rendszerét. Fiatal játékosokat igazolt a klub, bízom benne, hogy ugyanolyan komoly csapat alakul majd, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Az egykor forrófejű Tomori csapatkapitányként a válogatott vezéregyéniségének számít. Ezt a szerepet szánja önnek Martín is Győrben?

Komolyabban nem beszéltünk még. Amikor először szóba került a nevem, váltottunk pár szót, azt mondta, védekezésben, illetve jobb és bal oldalon is használna, de elsősorban balátlövőként számolna velem. Biztos vagyok abban, hogy nem nekem kell vinnem az első fáklyát, nem én leszek a vezéregyéniség. Nagyon sok világklasszis van, az ő dolguk lesz, hogy húzzák a csapatot. Én pedig a sebes hajón, amin ülök, talán még tudok húzni egyet-egyet.