Vágólapra másolva!
A bajnoki döntő második mérkőzésén a Veszprém simán nyert a MOL-Pick Szeged ellen, és megvédte bajnoki címét. A mérkőzés talán nem is a játékról – és biztosan nem a mostanában ritkaságnak számító elszabaduló indulatokról – marad emlékezetes, hanem Nagy László sportemberi gesztusáról. A veszprémi kapitánnyal beszélgettünk.

Mint arról beszámoltunk, Nagy László az utolsó támadásnál, háromgólos veszprémi vezetésnél megállt a labdával a kezében, és odaszólt a szegedi kispadnak, hogy küldjék vissza a pályára a Szegedtől 16 év után ezen a meccsen búcsúzó Vadkerti Attilát. Nagy odaadta a labdát a szegedi balszélsőnek, így végül Vadkerti szerezte a döntő utolsó gólját, így búcsúzhatott el a közönségtől.

"Nem terveztünk semmi ilyesmit, szerencsésen jött ki a dolog, hogy a biztos győzelmünk tudatában támadhattunk, és pont nálam volt a labda. Hirtelen jött ötlet volt, de úgy éreztem, így lenne méltó egy szegedi legenda búcsúztatása" – mondta az Origónak Nagy László.

Bajnok a Veszprém Fotó: Polyák Attila - Origo


A meccs előtt a Szeged is elbúcsúztatta Vadkertit, de nemcsak a hazai csapattól kapott ajándékot a játékos. "Amikor megtudtuk, hogy Attila utolsó hazai meccse lesz a szegedi rangadó, szóltam a klubnak, hogy valamivel mi is kifejezhetnénk a tiszteletünket. A vezetőség egyetértett, így a kezdő sípszó előtt mi is átadtunk egy gravírozott emlékplakettet.

Emlékeztető

Magyar bajnoki döntő, 2. mérkőzés
MOL-Pick Szeged-MKB-MVM Veszprém 29-31 (10-17)


Az Iváncsik Gergővel együtt a 14. bajnoki címét szerző Gulyás szerint már az első félidőben eldöntötte a bajnoki döntőt a Veszprém. "Nem szoktak így megroppanni, én is élesebb meccsre számítottam. A második félidőben már csak az előnyünk tartására kellett koncentrálnunk" - mondta az Origónak az ősveszprémi kézis.

A kapitány a bajnoki trófeával Fotó: Polyák Attila - Origo


Hogy a Vadkerti-ügynek volt-e hatása a bajnoki döntőre, Nagy László nem tudja megítélni. "Nem látok bele a Szeged dolgaiba, és nem is tisztem minősíteni az esetet. Külső szemlélőként az mindenképpen furcsa, hogy ezt most jelentették be, hiszen ha mondjuk Körte még akarna egy évet játszani [pont ennyi van hátra a szegedi szerződéséből - M. B.], akkor lett volna ideje csapatot keresni magának, ha korábban bejelentik. Igaz, kizártnak tartom, hogy máshol szeretne játszani" – tette hozzá Nagy.

Szegediből veszprémi vezér

Nagy László nemcsak góljaival, a pályán mutatott viselkedésével is igazi vezére volt a Veszprémnek. Amikor a meccs elején elszabadultak az indulatok, ő volt az, aki mindkét fél játékosait próbálta lehűteni, majd a második félidőben Dean Bombacot védte meg a Lékai Máté elleni szabálytalanság után a veszprémi játékosoktól.

Nagy László és a bajnoki pezsgő Fotó: Polyák Attila - Origo


"Közhelyes, de igaz: forró szív és hideg fej kell az ilyen nagy meccsekhez. Egyébként hozzátenném, nem volt durva a döntő második meccse, alattomos szabálytalanságok pedig egyáltalán nem voltak. A szegediek sportemberhez méltón viselték a vereséget" – mondta Nagy. Az ellenfél kispadjának rontó Chema Rodriguezről csak annyit mondott:

"a spanyol temperamentum néha előtör belőle".

Nagy László hazatérése óta 3 bajnoki címet és 3 kupagyőzelmet szerzett, neki ráadásul különleges élmény Szegeden bajnoki aranyat ünnepelni a Veszprém játékosaként. "Rengeteg emlék köt ide, számtalan barátom van itt, és a Szeged iránti tiszteletből minden esetben ügyelek rá, hogy se a játékom, se az esetleges ünneplésem ne legyen bántó. Természetesen boldog vagyok, hogy bajnokok lettünk, és meg is ünnepeltük a 23. bajnoki címünket, de ránk még fontos feladatok várnak idén a BL-ben is."

Carlos Ortega vezetőedző a levegőben Fotó: Polyák Attila - Origo


A Veszprém május 30-31-én Kölnben a Bajnokok Ligája négyes döntőjében lép pályára, az elődöntőben a THW Kiel lesz az ellenfele. "Optimális a Final Fourig hátra lévő idő, kipihenjük a bajnoki döntőt, de közben fél szemmel már a Kiel ellen készülünk. Idén nem szeretnénk győzelem nélkül távozni Kölnből!" – jelentette ki a veszprémi csapatkapitány.