Európai csúcsrangadó a Magyar Kupa döntőjében

Ilyés Ferenc Veszprém, 2015. április 4.
Christian Zeitz, a Veszprém (b) és Ilyés Ferenc, a Szeged játékosa a kézilabda Bajnokok Ligája MKB-MVM Veszprém - MOL-Pick Szeged mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. április 4-én.
MTI Fotó: Kovács Anikó
Veszprém, 2015. április 4. Christian Zeitz, a Veszprém (b) és Ilyés Ferenc, a Szeged játékosa a kézilabda Bajnokok Ligája MKB-MVM Veszprém - MOL-Pick Szeged mérkőzésen a Veszprém Arénában 2015. április 4-én. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A várakozásoknak megfelelően a MOL-Pick Szeged és az MKB-MVM Veszprém játssza a Bomba Magyar Kupa döntőjét. A két magyar kézilabdacsapat a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolcig jutott, így nem túlzás kijelenteni, hogy európai csúcsrangadót rendeznek vasárnap kora délután Pécsett. 

A szegediek az NB I/B-ben szereplő váciakat, a címvédő veszprémiek – a vártnál jóval nehezebben – a Mezőkövesdet verték a szombati elődöntőkben, így alakult ki a papírformának megfelelő párosítás a pécsi kupadöntőn.

A két magyar csapat bejutott a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata közé, klubszinten tehát remek szezont futott a férfi szakág, és a negyeddöntős szereplés, valamint a Veszprém magabiztos továbbjutása tovább emelte az egyébként is minden évben kiemelt jelentőségű derbi rangját, amelyen a Szeged hét év után nyerhet újra trófeát.

Ha valamit nyerni akar a Szeged

Mióta Carlos Ortega átvette a magyar bajnokcsapat irányítását, a Veszprém minden egyes hazai trófeát begyűjtött, a spanyol edző két-két bajnoki címmel és kupagyőzelemmel büszkélkedhet, bár a bajnoki alapszakaszban kétszer is kikapott Szegeden – első veszprémi évében kifejezetten kellemetlen arányban.

Nagy László küzd Ilyés Ferenccel a rangadón Forrás: MTI/Illyés Tibor

Idén még nem találkoztak Szegeden a csapatok (Veszprémben nagyon simán nyert a címvédő), de az látszik, hogy míg egy-egy meccsen a Picknek igenis van esélye elkapni a Veszprémet, egy bajnoki döntőhöz hasonló hosszabb sorozatban könnyebben érvényesül a veszprémiek mélyebb kerete, és jobb játékosállománya.

Pontosan ezért készülnek nagyon a pécsi döntőre a szegediek, akiknek évek óta azzal az elvárással a nyakukban kell megküzdeniük a Veszprémmel, hogy valamilyen sorozatban az élen végezzenek.

A Veszprém tudja, amit a Kiel nem

A Szeged fergeteges bravúrral legyőzte a BL-negyeddöntő első meccsén a Kielt, de nem sokkal korábban nagyon simán kikapott Veszprémben, a magyar bajnokság rájátszásának 1-6. helyéért zajló meccsén. A két meccs között az volt a legnagyobb különbség, hogy a veszprémi fal felkészült a Szeged legnagyobb fegyverére, és folyamatosan nyomás alatt tartotta Dean Bombacot és Balogh Zsoltot, így megbénította a vendégek támadójátékát.

Christian Zeitz és Ilyés Ferenc Forrás: MTI/Kovács Anikó

A Szeged azonban a rangadó idején már egyértelműen az egy héttel később esedékes, Kiel elleni BL-meccsre készültek, így előfordulhat, hogy a veszprémi rangadót ugyanúgy a kevésbé fontos meccsek közé sorolták, mint a tavaszi szezon elején néhány magyar bajnokit, amikor a Rhein-Neckar Löwen elleni, hatalmas bravúrral megnyert párharcra készültek.

Juan Carlos Pastor edző a kortárs kézilabdázás egyik legnagyobb koponyája, aki aprólékosan kielemzi ellenfelei játékát, így szinte biztosra vehető, hogy a kupadöntőben, ahol egy meccs dönt a két csapat között, jóval nagyobb küzdelemre készteti a bombafavorit veszprémieket, mint a bajnokságban.

Bomba Magyar Kupa, döntő:
MKB-MVM Veszprém-MOL-Pick Szeged, Pécs, 14h (TV: Duna World)