Ortega: Jobb edző lettem Veszprémben

Nagy László Veszprém, 2015. március 29.
A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM
Veszprém, 2015. március 29. A Veszprém játékosai ünnepelnek a kupával az eredményhirdetésen a férfi kézilabda SEHA Liga döntőjében vívott PPD MKB-MVM Veszprém - Meskov Breszt mérkőzés után Veszprémben 2015. március 29-én. A trófeát az MKB-MVM Veszprém nyerte, miután a fináléban 32-2-re legyőzte a fehérorosz együttest. Az előtérben Nagy László. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az MKB-MVM Veszprém kézicsapata első szezonjában egyből megnyerte a regionális SEHA-ligát, a veszprémi hatos döntőben az alapszakasz győzteseként egy gyengébb és egy remek meccs kellett is elég volt a bajnoki címhez. Carlos Ortega edzővel beszélgettünk első nemzetközi kupagyőzelméről és a Veszprém további feladatairól.

„Mi voltunk a SEHA legjobb csapata, és ezt az alapszakasz után a döntő tornán is bebizonyítottuk. Nagyon boldog vagyok, hogy megnyertük a sorozatot – mondta Carlos Ortega az Origónak még a döntő lefújása után.

A spanyol szakember elmondta, sokat kivett a csapatából a sorozat, és bár kettősek az érzései a SEHA-ligával kapcsolatban, igyekszik a pozitívumokra koncentrálni. „Egyrészt örültem, hogy jó csapatok ellen, éles meccseket játszhattunk hétről hétre, hiszen a SEHA sokkal erősebb a magyar bajnokságnál. Ugyanakkor az is igaz, hogy a rengeteg utazás miatt kevesebbet tudtunk a játékunk csiszolásával foglalkozni. Összességében mindenképpen pozitívnak értékelem a szereplésünket.”

Még egy irány, ahonnan jött a nyomás

Carlos Ortega nincs könnyű helyzetben, többször elmondta, hogy édes teher Veszprémben dolgozni, hiszen a kisváros nagy klubjában minden egyes meccset komolyan kell venni, nem lehet leadni egy – akár tét nélküli – meccset sem.

Carlos Ortega első nemzetközi tornáját nyerte vasárnap Forrás: MTI/EPA/DPA/Carsten Rehder

„Én mindig győzni akarok! Soha nem megyek neki egy meccsnek úgy, hogy ne akarnám teljes szívemből megnyerni, de nehéz meggyőznöm az embereket arról, hogy néha nem csak a mára, hanem a holnapra is érdemes figyelni – mondta Ortega, aki idén mindössze két vereséget szenvedett el a Veszprémmel, igaz, mindkettő elég csúnyára sikeredett.

„A Löwen ellen nagyon elrontottuk az első félidőt, de ennek ellenére simán behúztuk az első helyet a Bajnokok Ligája-csoportban, ráadásul a legnehezebb hatost nyertük meg. A SEHA-ban Szkopjéban gyengén kézilabdáztunk, tartanom is kellett a hátamat a vereség után, pedig hát annak a meccsnek sem volt a világon semmiféle tétje. Megnyertük a BL-csoportot, a SEHA alapszakaszt, és végül a SEHA döntőjét is. Szerintem eddig kiváló szezonunk van.”

A Veszprém játékosai ünnepelnek a SEHA-liga kupájával Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Nincs azzal semmi gond, hogy a Veszprémnek ez a klubfilozófiája, tudomásul kell venni, hogy itt tényleg nincs olyan meccs, amit félvállról lehet venni – tette hozzá Ortega, akinek csak azzal van gondja, hogy nem tud megfelelő terhelést adni a kevesebbet játszóknak, mert ha becsúszik egy vereség, a fejét veszik.

Lékai most győzte meg végleg Ortegát

Bár Ortega szerint Chema Rodriguez volt a hétvégi torna legjobb játékosa, a döntőben sokkal inkább Lékai Máté villogott az irányító posztján. A magyar válogatott játékos idén már nem először hozott lendületet a Veszprém támadásaiba, mégis második számú irányító a spanyol klasszis mögött.

„Chema egyszerre nagyon okos és roppant rutinos játékos. Nem feltétlenül látványos, amit csinál, mert mindig a csapattársait akarja helyzetbe hozni, de közben a nehéz helyzetekben mindig magára vállalja a felelősséget. Lékai más típusú irányító, mások az erényei, de az nem vitás, hogy a csapatnak mindkettőjükre szüksége van – magyarázta Ortega.

Lékai hatalmasat játszott a döntőben Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Máténak kellett egy kis idő, míg utolérte magát, de az utóbbi időben erősen felfele ível a formája. A Breszt elleni döntőben csodálatosan kézilabdázott, pontosan ezt a játékot várom el tőle, mert ha így teljesít, több lehetőséget fog kapni. Én nem adok senkinek ajándékba játékperceket, mindenkinek meg kell harcolnia a helyéért. Lékai pontosan ezt tette. Nagyon elégedett vagyok vele, és biztosíthatom, hogy számítok rá, mert hatalmas értéke a csapatnak. Vasárnap végleg elnyerte a bizalmamat.”

Most indul be csak igazán a szezon

Ortegának valóban csak két veresége van idén a csapatával, de ahhoz, hogy az összes elvárást teljesítse, már nem is nagyon szenvedhet el többet. „Brutális időszak előtt állunk, most már nagyon észnél kell lennünk. A héten magyar bajnokikat játszunk, hétvégén a Szegedet fogadjuk Veszprémben, aztán jön a PSG elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntő. Eddig jó szezont futunk, de csak most jön a java.

A spanyol szakembernek arra is figyelnie kell, hogy ne facsarja ki a legfontosabb játékosait a hajrára, hiszen a tavalyi FinalFourban az egész évben megbízhatóan teljesítő sztárok becsődöltek, így csak a negyedik helyen végzett a nagy reményekkel érkező csapat. „Idén azért hosszabb a padunk, több variációs lehetőségem van, és én is sokat tanultam az első kölni tornánkból. Persze sérülések mindig lehetnek, de a célunk nem változott: minden sorozatban az élen akarunk végezni.”

Két spanyol közt egy bosnyák: Chema Rodriguez, Mirsad Terzic és Carlos Ruesga Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ortega szerint igenis erősödött tavaly óta a Veszprém, arra a kérdésre pedig, hogy ő jobb edző lett-e, mióta Veszprémben van, azt válaszolta: „Természetesen igen, én is rengeteget tanulok a játékosaimtól. Amikor Veszprémbe érkeztem, még rutintalan edzőnek számítottam, de folyamatosan fejlesztem magam, új dolgokat próbálok ki, és igyekszem minden nappal jobb edzővé válni.”