Lunde elhagyhatja az ETO kézicsapatát

Katrine Lunde, kézilabda
SERBIA, BELGRADE : Norway's goalkeeper Katrine Lunde Haraldsen (L) tries to stop a shot of Hungary's Zsuzsanna Tomori (R) on December 15 , 2012 during a women's 2012 EHF European Handball Championship semifinal match at the KOMBANK Arena in Belgrade. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Amióta bejelentette, hogy babát vár, a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata a felére csökkentette Katrine Lunde fizetését. A világ legjobb kapusa garanciákat vár a klubtól, különben nem érvényesíti opciós jogát, és a nyáron távozik a Bajnokok Ligája-győztestől. Az ETO a szerződéses fegyelem betartását emlegeti.

Nem tudja még, hogy hol folytatja szülés utáni pályafutását Katrine Lunde, a Győri Audi ETO nőikézilabda-csapatának norvég világklasszisa. A kétszeres olimpiai, egyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok kapus a norvég Tv2-nek azt nyilatkozta, hogy a szerződése a szezon végéig szól egyéves opcióval, de január 15-ig dönthet úgy, hogy utóbbival nem szeretne élni.

"Nem igazán tudom, hol folytatom a pályafutásomat. Győrben jelenleg nézeteltérésem van a szerződésemben foglaltak miatt, bár szerintem egyértelműen kiderül belőle, hogy milyen jogaim vannak” - nyilatkozta Lunde.

Lunde jövő őszig biztosan nem áll majd kapuba Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A Dagbladetnek azt mondta, úgy érzi, hogy a klubnál nehezteltek rá, amiért teherbe esett. "Megértem, hogy gazdaságilag nem éri meg olyan játékosnak fizetni, aki nem játszik. De amint bejelentettem, hogy babát várok, azonnal a felére csökkentették a fizetésemet. Sőt, az eredeti összeget sem akkortól adnák, amikor visszatérek, hanem majd ha védek, és jól teljesítek. Márpedig ha nem adnak fizetési garanciát, akkor nem érvényesítem az opciómat, nem félek attól, hogy nem találok magamnak csapatot" - nyilatkozta.

Hozzátette, a magyarországi kultúra kicsit más, mint amihez ő otthon hozzászokott. "Itt tudni akarják, mikor esem teherbe, de hát ezt nem olyan könnyű előre prognosztizálni. Egy klubnak mindig nehéz, ha a szezon kezdete előtt esik ki egy játékos. Ezt megértem. De ilyen az élet" - mondta.

Lunde és Löke - két norvég Győrben Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Katrine Lunde márciusra várja gyermekét, de elmondta, nagyon szeretne visszatérni, és motiváltnak érzi magát abban, hogy még évekig magas szinten teljesítsen. Várhatóan jövő ősszel már ismét kapuban állhatna, így lesz ideje formába lendülni a 2016-os riói olimpiára.

A győri klub részéről Kelecsényi Ernő elnök egy szűkszavú közleményben reagált a történésekre. "A Győri Audi ETO KC működésében a szerződéses fegyelem betartása az egyik legnagyobb érték. Ennek érvényesítése természetesen a játékos szerződések, így Katrine Lunde szerződése esetében is alapvető" - nyilatkozta.