Nincs pofátlanabb szövetség az IHF-nél

Christian Sprenger, Uwe Gensheimer, kézilabda
SERBIA, BELGRADE : Germany's Christian Sprenger (R) and Uwe Gensheimer(L) react as their team lost the men's EHF Euro 2012 Handball Championship match Poland vs Germany on January 25, 2012 at the Belgrade Arena. Poland won 33-32. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Németországnak alanyi jogon biztosítottak helyet a jövő évi, katari férfi kézilabda-világbajnokságon, derült ki az ARD vasárnap esti riportjából. A Nemzetközi Kézilabda Szövetség állítólag már a júniusi selejtező előtt jelezte a németeknek, ha elbukják a lengyelek elleni párharcot, akkor is indulhatnak Katarban. Ausztrália áprilisban értesült arról, hiába szerzett kvótát, veszélyben a részvétele.

Hiába rendezték a hagyományoknak megfelelően a világbajnoki selejtezőket, a katari férfi-vb névsora három helyen is változott az előzetes mezőnyhöz képest.

Előbb Ausztráliát tette ki mondva csinált indokkal a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IFH), hogy így biztosítson helyet Németországnak, majd a visszalépő Bahrein és Egyesült Arab Emírségek helyére Izland és Szaúd-Arábia került.

Előre kitervelt akció?

Az ARD német országos közszolgálati televízió vasárnapi riportja szerint az IHF már a selejtezők előtt kitervelte, hogyan teremtsen lehetőséget a német férfiválogatottnak a biztos világbajnoki szereplésre.

Az együttes a június 7-i és 14-i párharc során Lengyelországgal került szembe, de az IHF semmit sem bízott a véletlenre. A német sajtó májusban arról írt, hogy az esetleges kiesés sem jelent búcsút a riói álmoktól, hiszen az IHF a szabadkártya rendszerének bevezetését tervezi.

A németek csak a pályán szomorkodtak a lengyelek elleni kettős vereség után Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

Az ARD-riport azonban bebizonyította, hogy több volt ez egyszerű felvetésnél, a nemzetközi szövetség egyszerűen nem hagyhatta, hogy egy ekkora, jól jövedelmező piac lemaradjon a katari világbajnokságról. A csatorna szerint a német szövetség már a párharc előtt tisztában volt azzal, hogy a válogatott biztosan vb-résztvevő lesz.

Ausztráliát sokkolták áprilisban

"Nagyon szerencsétlen dolognak tartottam, hogy két sorsdöntő mérkőzés előtt azt kelljen mondanom a tanítványaimnak, minden körülmények között nyernünk kell, mert úgy tűnik, ellenfelünknek van másik opciója a vb-részvételre. Akkor is, ha elbukja a párharcot ellenünk. Nekünk viszont nem lett volna másik lehetőségünk" - nyilatkozta Michael Biegler, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya. (A párharcot végül tanítványai két egygólos győzelemmel hozták.)

Michael Biegler mindent tudott Forrás: AFP/Jens Wolf

De még az ausztrál válogatott csapatkapitánya, Bevan Calvert is arról beszélt, hogy már tavasszal tisztában volt azzal, hogy mi fog történni. "Már áprilisban, két hónappal az európai selejtezők előtt kaptunk egy hívást az IHF-től , amelyben arról tájékoztattak bennünket, hogy a világbajnoki szereplésünk megkérdőjelezhető. Ez sokk volt mindannyiunk számára" - nyilatkozta.

Ausztrália ugyan oda-vissza legyőzte Új-Zélandot a selejtezőn, de a nemzetközi szövetség azzal az indokkal, hogy Óceániának jelenleg nincs az IHF által is elismert kontinentális szövetsége egyszerűen kizárta a vébéről a válogatottat.

Németország az IHF legfontosabb szövetsége

Hasszan Musztafa legalább nem kertelt. "Jelenleg mintegy egymillió aktív játékos van Németországban. A válogatott nyert világbajnokságot, és a kézilabdának mindig is helye volt a televízióban. Németország az IHF legfontosabb szövetsége" - jelentette ki az IHF egyiptomi elnöke.

Musztafa a németeket méltatta Forrás: AFP/Jacques Demarthon

A német szövetség sajtóközleményben cáfolta, hogy már a selejtező előtt tudott volna a szabadkártya lehetőségéről. "Először június 19-én, azaz öt nappal a selejtező után hallottam arról, hogy szabadkártyát kapunk. A hivatalos megerősítés július 7-én érkezett Dohából" - nyilatkozta Bob Hanning, a német szövetség alelnöke.

Elszállt az utolsó magyar remény

Az IHF pénteken döntött arról, hogy a visszalépő Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok helyett az első számú kontinentális tartalékokat, Szaúd-Arábiát és Izlandot nevezi a vébére. Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke akkor azt mondta, hogy döbbenetes, ami történt.

"Számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés. Természetesen a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbiztunk a számunkra kedvező döntés érdekében. Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket."

A január 15-én rajtoló vb csoportbeosztása

A csoport: Spanyolország, Szlovénia, Katar, Fehéroroszország, Brazília, Chile

B csoport: Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Ausztria, Tunézia, Irán
C csoport: Franciaország, Svédország, Algéria, Csehország, Egyiptom, Izland
D csoport: Dánia, Lengyelország, Oroszország, Argentína, Szaúd-Arábia, Németország