Vágólapra másolva!
A magyar válogatott helyett Izland és Szaúd-Arábia utazhat a 2015-ös férfi kézilabda-világbajnokságra. A magyar szövetség elnöke nem érti a döntést.

A nemzetközi szövetség tanácsának pénteki ülésén döntöttek arról, hogy melyik két nemzet vehet részt a katari vévén - írja a Handball-planet.com.

Két hete Bahrein és az Arab Emírségek jelezte, hogy nem akar részt venni a világbajnokságon, majd meggondolták magukat, és mégis elindultak volna a tornán, ennek ellenére a nemzetközi szövetség nem mellettük döntött. Egy hely jutott Európának, egy pedig Ázsiának, de Európából nem az olimpiai negyedik Magyarországra, hanem Izlandra esett a választás, amely a legutóbbi Európa-bajnokságon a magyar válogatott előtt végzett.

Itthonról nézik Nagy Laciék a vébét Forrás: MTI/Kovács Anikó

Döbbenet

"Döbbenetes, ami történt, számunkra talán a legfájóbb döntés született, hiszen két országot sorolt be a vb-mezőnybe a nemzetközi szövetség, azonban a korábbi döntéssel szemben, amikor Ausztrália helyett Németország kapott lehetőséget a részvételre, ezúttal nem a legutóbbi világbajnokság végeredményét vették alapul, hanem más elvek mentén született a döntés" – mondta Vetési Iván, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.

Vetési hozzátette, hogy a sportszerűség határain belül minden sportdiplomáciai csatornán keresztül lobbizott a magyar szövetség a számunkra kedvező döntés érdekében. "Nem értünk egyet az IHF döntésével, és ezt jelezni is fogjuk, vizsgáljuk a lehetőségeinket" - nyilatkozta az elnök.

A magyar válogatott az előzetes programtervnek megfelelően folytatja munkáját, a csapat december 21-étől ismét együtt készül, december 23-án pedig felkészülési mérkőzésen lép pályára Egyiptom ellen Pécsett.

Így juthatunk ki az olimpiára

A vb egyben olimpiai kvalifikációs torna is, ezért roppant fontos ott szerepelni, hiszen azok a csapatok, amelyek lemaradtak a vb-ről, nehezebb úton juthatnak ki a 2016-os riói ötkarikás játékokra.

Az októberben kinevezett Talant Dujshebaev szövetségi kapitány vezette magyar válogatottnak így először ki kell jutnia a 2016-os lengyelországi Eb-re. Erre jó esélye van, hiszen a portugálokat és az ukránokat már legyőzte a selejtezőben, és még találkozik az orosz együttessel. A kvartettből az első két csapat biztosan továbbjut. Aztán a kontinensviadalon kell úgy szerepelnie, hogy kikerüljön a 2016 májusában esedékes ötkarikás kvalifikációs négyes tornára, amelyen az első két csapat szerez riói indulási jogot.