Okleveles bundázó lett az új román kapitány

Dan Andrei Savenco, román kézilabda
SWEDEN, Lund : Romanian Dan Andrei Savenco(L) tries to score next to Algerian Hichem Daoud during their men's Handball World Championships match at the " sparbank Arena" sports hall on January 17, 2011 in Lund. AFP PHOTO / FRANCK FIFE
Vágólapra másolva!
Új edzőt kapott a román férfi kézilabda-válogatott, miután a májusban kinevezett, egykori kétszeres világbajnok, Bajnokok Ligája-győztes francia Christian Gaudin a német Hamburghoz szerződött. A román szövetség választása nagy meglepetés: az új kapitány ugyanis Aihan Omer lett, aki idén töltötte le ötéves EHF-eltiltását, amit vesztegetés miatt kapott.

A krími tatár gyökerekkel rendelkező 54 éves szakember játékosként a Dinamo Bucurestinél érte el legnagyobb sikereit, bajnok lett, a válogatottban pedig hatvanszor szerepelt. 1990-ben kezdte edző pályafutását, első nagy sikerét a Nagybányával érte el, amelyet bajnoki címhez vezetett 1999-ben, majd a Fibrex Piatra Neamt csapatával 2002-ben és 2003-ban megismételte mindezt. 2004-ben és 2006-ban a Constantát is aranyéremig vezette.

Siker és vesztegetés

2007 őszén vette át a nemzeti csapatot, amelyet ki is juttatott a 2009-es, horvátországi világbajnokságra. A Montenegró elleni selejtezőben azonban Omer nem akarta a véletlenre bízni a dolgot, és megpróbálta megvesztegetni a dán Martin Gjeding, Mads Hansen kettőst.

Az összecsapást végül Románia nyerte, az Európai Kézilabda Szövetség pedig megállapította, hogy az eredményt nem befolyásolták a játékvezetők, hiszen visszautasították a megvesztegetést. Az EHF komoly büntetést szabott ki, és ötéves eltiltással sújtotta Omert, akinek büntetése most járt le, a román szövetséget pedig 27 500 euró büntetéssel sújtották.

Petkovic sokat kért

Alexander Dedu elnök azt mondta, nem Omer volt az első számú jelölt, de végül be kellett érni vele. "Szerettünk volna egy külföldi edzőt a válogatott élére, aki komoly profi múlttal rendelkezik, beszélgettem is többször Velimir Petkoviccal, olyan kérései voltak, amelyeket nem tudtam teljesíteni. A jelenlegi helyzetben Omer a legjobb megoldás, szerződése 2017-ig szól, a cél, hogy sikerüljön kiharcolni a 2017-es világbajnoki részvételt."

A válogatott nem jutott ki a jövő évi vébére, de elbukta a 2016-os Európa-bajnoki részvételt is, miután az előselejtezőben kikapott Finnországtól. Amíg az európai élcsapatok a 2016-os Eb-re selejteznek október végén, november elején, addig Románia már a 2018-as kontinensviadal előselejtezőit vívja: október 29-én Bukarestben, november 1-jén Pristinában Koszovó lesz az ellenfél. (A csoport harmadik tagja Olaszország.)

Savenco akcióban, a román válogatott a 2011-es vébén szerepelt utoljára világversenyen Forrás: AFP/Franck Fife

Csak a rutin

Omer jelenleg a Dunarea Calarasi együttesénél dolgozik, a két posztot jövő nyárig egyszerre tölti be. A Kronika.ro azt írta, a szakember visszahívta a csapatba a rutinos játékosokat, így Laurentiu Toma, Alin Sania, Marius Stavrositu, Marius Novanc és Rudi Stanescu is ott lesz a legjobbak között.

"Az aktuális forma és a tapasztalat alapján állítottam össze a keretet. Ezeket a fiúkat nagyon jól ismerem, sokat dolgoztam velük. Most viszont nagyon kevés időnk lesz közösen edzeni a Koszovó elleni Európa-bajnoki selejtező előtt, ez pedig taktikai szempontból nagyon kényelmetlen a számomra. Ezért is tartottam fontosnak, hogy olyan kézilabdázók legyenek a csapatban, akik szintén szerepeltek már együtt, és már ismerik egymást és a játékviszonyokat" - magyarázta a szövetségi kapitány.