Balhés szövetségi kapitánya lehet a kéziválogatottnak

Talant Dusebajev
Kielce's Kyrgyz head coach Talant Duyshebaev reacts during the handball Champions League match THW Kiel vs KS Vive Targi Kielce in Kiel, northern Germany, on February 16, 2014. The match ended 28-28. AFP PHOTO / DPA/CARSTEN REHDER GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Talant Dusebajev lehet a távozó Mocsai Lajos utóda a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztján - értesült a Magyar Nemzet.

A napilap "hivatalosan senki által meg nem erősített, de megbízható forrásra" hivatkozva írta, hogy a lengyel Kielce kirgiz származású spanyol vezetőedzője veszi át a válogatott irányítását.

A 46 éves, játékosként olimpiai bajnok Dusebajevet irányítóként kétszer választották a világ legjobbjának, és edzőként sem adta sokkal alább, BL-t nyert a Ciudad Reallal. Azért is lenne jó választás, mert könnyen tudna kommunikálni és együtt dolgozni két honfitársával, a Veszprémet irányító Carlos Ortegával és a Szeged vezetőedzőjével, Juan Carlos Pastorral. Dusebajev az első külföldi szövetségi kapitány lenne a magyar férfi válogatott élén.

Izzana a levegő a válogatott minden meccsén Dusebajevvel Forrás: AFP/Carsten Rehder

Az MTI megkeresésére az MKSZ válaszában azt írta, hogy a férfi válogatott szövetségi kapitányáról még nem született döntés, a tárgyalások jelenleg is zajlanak. "Az MKSZ elnöksége az egyeztetések lezárultát követően hozhatja meg döntését, addig a jelöltek nevét nem kívánjuk nyilvánosságra hozni, illetve az esetleges sajtóértesüléseket sem szeretnénk kommentálni. A döntést követően értesítjük a médiát és a nyilvánosságot" - áll a levélben.

Az Origo bő egy hete megírta, hogy Dusebajev is jelölt a posztra, akkor Mocsai Lajos így nyilatkozott róla: "Azt nem tudom, mozdítható-e Kielcéből, de hogy alkalmas a feladat ellátására, nem kérdés. Céltudatos, profi sportoló volt, és edzőnek is ilyen, a szakmai koncepciója pedig nagyon érdekes."


Dusebajev rendkívül öntörvényű, a balhékat sem kerüli el a pálya szélén, márciusban például a Löwen elleni BL-nyocladdöntőben kiosztott egy gyomrost az ellenfél edzőjének, Gudmundur Gudmundsonnak, és azzal vádolta, hogy egy obszcén gesztussal provokálta őt.