Vágólapra másolva!
Ugyan Mocsai Lajos szerződése 2016-ig, a következő nyári olimpia végéig szólt a magyar férfi kézilabda-válogatott élén, a szakember mégis távozott posztjáról és a jövőben a magyar felnőtt válogatottak szakmai igazgatójaként és a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatójaként tevékenykedik tovább.

Mocsai elmondta, hogy a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatói teendői mellett pályázik az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori pozíciójára, és a jövőben elsősorban az oktatói és oktatásszervezői munkájára kíván koncentrálni.

"Saját elhatározásomból úgy döntöttem, 16 évnyi kapitánykodás, 356 mérkőzést követően 60 évesen meg kívánom teremteni annak feltételeit, hogy pályázhassak az ismét önállóvá váló Testnevelési Egyetem rektori posztjára, ebbe pedig évi 12 heti másfajta, edzői munka nem fér bele" - hangsúlyozta Mocsai Lajos. "Nem vitás, a szlovénok elleni vb-selejtező nagy csalódásként ért, ugyanakkor semmiféle, a válogatottól való elfordulásról nincs szó."

Mocsai Lajos Forrás: MTI/Kovács Anikó

"Mocsai Lajos minden idők legeredményesebb magyar kézilabdaedzője, természetesen minden körülmények között számítunk hozzáértésére és tapasztalataira, hiszen az ő szavára, szakmai és pedagógiai észrevételeire ebben a sportágban nem lehet nem odafigyelni" - mondta el Vetési Iván, a szövetség elnöke. "Természetesen az elnökség is tudja, hogy a jelenlegi helyzetben sürgősen meg kell találni a magyar férfiválogatott új szövetségi kapitányát, hiszen október végén és november elején az együttes már Eb-selejtezőkön szerepel Portugália és Ukrajna ellen. Egyelőre konkrétumról nem tudunk beszámolni. Az biztos, hogy főállású szövetségi kapitányt szeretnénk kinevezni."

Az Origo információja szerint a szövetség vezetése akár külföldi edzőt is el tudna képzelni a poszton, felmerült például Juan Carlos Pastor, a Szeged világbajnok edzőjének esetleges megkeresése is.

Mocsai Lajos 1985 és 1989 között volt először a férfiválogatott szövetségi kapitánya, irányításával a csapat vb-második (1986) és olimpiai 4. volt. A szakembert 2010-ben csábította vissza a szövetség, a sikertelen ausztriai Európa-bajnokság után először szakmai igazgató, majd Csoknyai Istvánt váltva ismét szövetségi kapitány lett. A válogatott az ő irányításával 2011-ben vb-7., 2012-ben Eb-8. és olimpiai 4., 2013-ban vb-8. idén pedig ismét Eb-8. volt.

Vezetésével a női válogatott 2000-ben olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok volt, de van 2003-ból egy vb-ezüstje és 1998-ból egy Eb-bronza is.