Vágólapra másolva!
A magyar jégkorong-válogatott 7-1-re legyőzte az észt csapatot a budapesti olimpiai selejtező torna második, pénteki fordulójában.

Jégkorong olimpiai selejtező, 2. forduló:
Magyarország-Észtország 7-1 (2-0, 2-1, 3-0)
gól: Sofron (2., 24.), Galló (16.), Banham (32.), Vincze (44., 57.), Sarauer (59.), illetve Rooba (27.)

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese a teltházas Papp László Sportarénában már a második percben vezetéshez jutott, s a folytatásban is végig uralta a találkozót. Egy megingástól eltekintve remek védekezést mutatott be, támadásban pedig sokkal aktívabbnak, egyben eredményesebbnek bizonyult ellenfelénél.

A magyar csapat az első játéknapon a litvánok felett aratott négygólos győzelem után második sikerét ünnepelhette. A vasárnapi záró fordulóban

a szintén százszázalékos lengyel együttessel mérkőzik a selejtező megnyeréséért.

A tornáról a győztes jut az ötkarikás selejtezősorozat utolsó, szeptemberi körébe.

Galló Vilmos (b) és az észt Filipp Shvarogin a jégkorong olimpiai selejtezőn Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar csapat villámrajtot vett: két perc sem telt el, és Sofron István máris betalált az észtek kapujába.A magyarok jóval aktívabb voltak támadásban, többször is a szerencse segített az észteknek az eredmény megtartásában. Galló Vilmos lövésénél már ez sem mentette meg őket: a litvánok ellen is betaláló játékos második válogatott mérkőzésén második gólját szerezte egy gyors kontra végén (2-0).

A második harmadban sem kellett sokat várni a magyar találatra: Sofron villant újra egy szépen kijátszott emberelőnyös lehetőségnél.

Három perccel később először kapott gólt a tornán a magyar csapat:

Robert Rooba maradt üresen a kapuval szemben egy védelmi hibát követően, s betalált. A háromgólos különbség visszaállításáról Frank Banham gondoskodott, majd ezt követően is nagy nyomás alá helyezte a vendégek kapuját a magyar együttes, de újabb lehetőségeit nem tudta kihasználni a harmad végéig (4-1).

A magyar csapat a jégkorong olimpiai selejtező torna második fordulójában játszott Magyarország-Észtország mérkőzésen Forrás: MTI/Kovács Tamás

A záró harmad elején kapujához szegezte a magyar csapat az észt együttest, s az óriási nyomást nem is bírták el a vendégek, ezt Vincze Péter használta ki. A gól után kijöttek a szorításból Észtország legjobbjai, ám Hetényi Zoltán több nagy bravúrt is bemutatott. Az utolsó percekben több nagy ziccer is adódott a magyarok előtt, és három perccel a végső dudaszó előtt egy tökéletesen kijátszott akcióból újra Vincze talált be. A hajrában továbbra is nagy nyomás alatt állt az észt kapu, és egy kavarodás után Andrew Sarauer lőtt szemfüles gólt, beállítva a 7-1-es végeredményt.

"A harmadik harmadban nyújtott teljesítménnyel elégedett vagyok, az eddigi legjobb játékrész volt" - értékelt az M4 Sporton Rich Chernomaz szövetségi kapitány. Hozzátette:

az első kettőben nem volt elég tűz és szenvedély a játékosokban,

de ebben szerepet játszott, hogy a torna leggyengébb csapatával játszanak. A lengyelek elleni egy teljesen más mérkőzés lesz, fizikális küzdelem várható - vélekedett.

Kovács Csaba (j) és az észt Michael Mahkwa Auksi Forrás: MTI/Kovács Tamás

Korábban:
Lengyelország-Litvánia 9-1 (2-0, 5-0, 2-1)

Csütörtökön játszották:
Magyarország-Litvánia 4-0 (1-0, 1-0, 2-0)
Lengyelország-Észtország 6-2 (3-0, 2-1, 1-1)

Az állás: 1. Lengyelország 6 pont (15-3), 2. Magyarország 6 (11-1), 3. Észtország 0 (3-13), 4. Litvánia 0 (1-13)

A további program:
vasárnap, 3. forduló:
Észtország-Litvánia 14.30
Magyarország-Lengyelország 18.00